AMINO SHOCK to najbardziej zaawansowany kompleks aminokwasów istotnych dla wspomagania wysiłku fizycznego u sportowców. Zawiera specjalne połączenie instanizowanych BCAA , L-glutaminy, jabłczanu cytruliny, tauryny oraz aminokwasów SAA uzyskanych z jedwabnika.
Aminokwasy BCAA są zastosowane w skoncentrowanej kompozycji instanizowanych aminokwasów rozgałęzionych (leucyny, waliny i izoleucyny) w idealnym stosunku 2:1:1. Podobnie, jak witaminy, należą do substancji egzogennych, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem. BCAA to podstawowy składnik mięśni, stanowiący blisko 40% ich suchej masy i niezbędne anaboliczne cegły, które pozwolą zbudować twarde jak skała mięśnie. Wolne formy aminokwasów BCAA wchłaniają się od razu do krwiobiegu, ponieważ nie muszą podlegać procesom trawienia a dzięki temu zaraz po spożyciu mogą dotrzeć tam, gdzie są najbardziej potrzebne.
Glutamina to główny ,,magazyn i transporter” azotu w organizmie człowieka. Azot to bardzo charakterystyczny pierwiastek dla białka, który nie występuje w tłuszczach ani w węglowodanach. Ilość zgromadzonego białka w mięśniach mierzona jest ilością zatrzymanego w organizmie azotu a zjawisko to nazywa się bilansem azotowym . Im wyższy bilans azotowy - tym większe, silniejsze i bardziej wytrzymałe są mięśnie. Dostarczanie glutaminy z zewnątrz w formie dodatkowej suplementacji prowadzi do tworzenia wysokiej wartości bilansu azotowego, czyli stanu środowiska wewnętrznego organizmu człowieka, który sprzyja procesom anabolicznymi i jednocześnie skutecznemu hamowaniu procesów katabolicznych.
SAA (Silk Amino Acid) to aminokwasy pozyskane ze zhydrolizowanych glikoprotein ekstrahowanych z kokonu jedwabnika Bombyx mori. W zależności od stopnia hydrolizy z białek jedwabników otrzymuje się 18-19 aminokwasowe peptydy o charakterystycznej sekwencji, która w zależności od sposobu hydrolizy oraz rodzaju pozyskanych tym sposobem peptydów, może wpływać na ich zakres biologicznej aktywności. Białka jedwabiu dostarczają wszystkie naturalne aminokwasy również egzogenne a ich procentowy skład jest charakterystyczny i wagowo znaczący udział stanowią tylko alanina (41%), glicyna (38%), seryna (10%), walina (4%), treonina (2%). Pozostałe aminokwasy stanowią poniżej 2% wartości.
Jabłczan cytruliny to specyficzne połączenie aminokwasu cytruliny i kwasu jabłkowego w jedną molekułę, charakteryzujące się bardzo dobrą rozpuszczalnością w płynach i wysoką stabilnością chemiczną. W badaniach naukowych na sportowcach wykazano, że poprawia on zdolności wysiłkowe i zmniejsza uczucie zmęczenia u badanych, a także korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Rozważania teoretyczne oraz próby praktyczne wskazują, że suplementacja jabłczanem cytruliny może mieć szerokie zastosowania we wspomaganiu wysiłku fizycznego na każdym poziomie wytrenowania.
Tauryna jest aminokwasem warunkowo-niezbędnym, powstającym z metioniny i cysteiny, który występuje w organizmie człowieka jako wolny aminokwas lub składnik prostych peptydów. Aminokwas ten co prawda nie stanowi elementu budulcowego białek ustrojowych ,ale jest niezbędny w procesach ich przemiany. Podobnie jak glutamina magazynuje azot w organizmie. Inną istotną funkcją tauryny jest ograniczanie wytwarzania serotoniny. Mniejsza ilość wytworzonej serotoniny powoduje, że organizm nie odczuwa zmęczenia i może kontynuować wysiłek fizyczny znacznie dłużej.
Dawkowanie: Zmieszać 2 miarki proszku z 200-250 ml wody. Wypić przed treningiem lub zaraz po zakończeniu treningu.
Uwagi: Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Zawiera fenyloalaninę i nie powinien być spożywany przez osoby z fenyloketonurią. Produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.