Zapisz się do newslettera i odbierz 6% rabatu na pierwsze zakupy
Sklep internetowy TANIE ODŻYWKI

Marka

Cena

  • | 10
    10,00 zł - 30,00 zł
    | 30

Forma

Oleje kokosowe do smażenia

W tym dziale znajdziesz zdrowe i idealnie nadające się do smażenia oleje kokosowe. Dobranie odpowiedniego do smażenia oleju to zagadnienie będące przedmiotem wielu badań i analiz.

W dużym uproszczeniu możemy stwierdzić, że najlepsze będą te oleje, które charakteryzują się wysoką stabilnością, odpornością przed rozpadem i wysoką temperaturą dymienia. Taki olej mimo obróbki termicznej zachowa większość ze swoich prozdrowotynych właściwości, a ponadto będzie wygodny do smażenia, nie będzie przywierał i przypalał przygotowywanej potrawy. Odpowiedni olej pozwoli również zachować smażonej potrawie soczystość i aromat.

Nierafinowany olej kokosowy – jak go wykorzystać w kuchni?

W obrębie produktów roślinnych doskonałym wyborem do smażenia jest bez wątpienia olej kokosowy.

W wersji nierafinowanej nada potrawie pysznego, kokosowego smaku lub będzie neutralny, bezsmakowy w wersji rafinowanej. W zależności od rodzaju przygotowywanych potraw i preferencji smakowych dobierzmy odpowiedni olej kokosowy dla siebie.

Olej nierafinowany doskonale nada się również jako dodatek do deserów, odżywki białkowej, kawy (tzw. bulletproof coffe), czy innych kreatywnych zastosowań kuchennych. Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz solidnej porcji zdrowych tłuszczy i pysznego kokosowego smaku nierafinowany olej kokosowy znajdzie swoje zastosowanie. Olej kokosowy do doskonałe źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), o unikalnych dla tłuszczu właściwościach. MCT to szybko wchłanialne źródło energii, doskonałe do zastosowań okołotreningowych dla osób na dietach o niskiej podaży węglowodanów. Olej kokosowy stanowi zdecydowanie najlepsze źródło MCT (pomijając z powodów oczywistych, monopreparaty MCT).

Kolejnym, wartym szczególnej uwagi produktem, który możesz znaleźć w tym dziale, jest spray do smażenia, lub inaczej PAM, bądź cooking spray. Jest to bardzo silnie sprężony olej w formie aerozolu. Taka forma pozwala mu bardzo dobrze przywierać do powierzchni patelni, gwarantując prawidłowy przebieg smażenia, nie dostarczając przy tym praktycznie żadnych dodatkowych kalorii! Spray charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia i dużą odpornością na rozpad wynikający z obróbki termicznej. Stanowi idealne rozwiązanie dla osób ograniczających podaż tłuszczu w diecie. Do wyboru produkty oparte na orzechu rzepakowym (canola oil) i oliwie z oliwek.

Chcesz cieszyć się smakiem smażonych potraw, ale nie możesz pozwolić sobie na dodatkowe kalorie pochodzące z najzdrowszego nawet tłuszczu do smażenia? Cooking spray to rozwiązanie dla Ciebie!

W naszej ofercie, produkty najlepszych producentów. Wybierając spośród nich, masz pewność, że dokonałeś dobrego wyboru!