L-izoleucyna (L-Isoleucine) to aminokwas egzogenny, co oznacza, że organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować i musi być dostarczany z pożywieniem i drogą suplementacji. Jest izomerem leucyny. Wraz z nią oraz waliną tworzą grupę określaną mianem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), których działanie polega głównie na hamowaniu katabolizmu (działanie antykataboliczne) i wspomaganiu regeneracji.
Izoleucyna występuje powszechnie w pokarmach zawierających białko – mięsie, rybach, jajach, twarogu, roślinach strączkowych. Stanowi źródło energii, cenne zwłaszcza w przypadku spożywania obniżonej ilości węglowodanów, Wpływa na poziom glukozy we krwi. Izoleucyna jest niezbędna w procesie syntezy protein (również hemoglobiny). Regenerująco wpływa nie tylko na stan mięśni ale również skóry, paznokci i innych tkanek.
Izoleucyna jako pojedynczy aminokwas rzadko występuje na rynku suplementów. Najczęściej dostępna jest w formie produktów BCAA, gdzie łączona jest z leucyną i waliną w różnych proporcjach. Suplementacja produktami bogatymi w izoleucynę jest zazwyczaj oceniana jako bezpieczna, jednak znaczne przekroczenie prawidłowego poziomu tego aminokwasu może skutkować niedoborem l-tyrozyny, co może obniżać poziom dopaminy i prowadzić do pogorszenia nastroju lub wystąpienia nawet stanów depresyjnych. Można spotkać różne zalecane sposoby dawkowania BCAA. Często spotykanym jest porcja 1 g aminokwasów na 10 kg wagi ciała podane. Dawkowanie zalecane w suplementacji to zazwyczaj 2-5 g w porcji podanej około-treningowo.
Polecane produkty i producenci: