

Duża zawartość białka
Duża zawartość węglowodanów
Dodatek witamin i minerałów
Dodatek elektrolitów
Wsparcie podczas budowy masy mięśniowej
Wsparcie w regeneracji powysiłkowej
Smaczny i pożywny napój
Porcja zawiera aż 370 kcal
Witaminy i minerały
Olej MCT
FA Xtreme Napalm MRP jest multiskładnikową formułą, która zagwarantuje wielowymiarowe wsparcie podczas pracy nad wymarzoną sylwetką. Produkt stanowi przemyślaną kompozycję białek, niskoglikemicznych węglowodanów i oleju MCT, które wzbogacono w kompleks niezbędnych witamin i minerałów. Preparat jest dostępny w postaci łatwo rozpuszczalnego proszku pozwalającego na przygotowanie pożywnego i smacznego napoju. Każda porcja to realna pomoc w realizacji zamierzonego celu – postaw na nowoczesną suplementację, która stanowi wybór prawdziwych zawodowców!
Rozpuścić ~2 miarki proszku (100 g) w 350 ml wody. Spożywać 1-2 razy dziennie jako uzupełnienie codziennego odżywiania.
UWAGA!!! Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Wielkość opakowania: 2500g
Wielkość porcji: 100g
Ilość porcji w opakowaniu: 25
mąka owsiana, koncentrat białek z grochu, maślanka, mleko odtłuszczone w proszku, olej MCT3,5, płatki owsiane, mąka arachidowa1,2,4,6, kakao1,4,6, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), błonnik akacjowy, olej MCT1,2,4,6, mieszanka witaminowo-mineralna [cytrynian potasu, sole magnezowe kwasu cytrynowego, witamina C (kwas L-askorbinowy), glukonian cynku, witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu), glukonian manganu, niacyna (kwas nikotynowy), molibdenian VI sodu, glukonian miedzi (II), witamina A (octan retinylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina K (menachinon-7), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina D (cholekalcyferol), witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), ryboflawina, pikolinian chromu, witamina B12 (cyjanokobalamina), L-selenometionina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), jodek potasu, biotyna (D-biotyna)], sól himalajska, aromaty, substancja przeciwzbrylająca (E551), substancja zagęszczająca (E466), substancja słodząca (sukraloza), barwnik [(E150c)2, (E160a)5], koncentrat soku buraczanego3
Zawartość |
W porcji 100 g |
W 200 g |
Wartość energetyczna |
1556 kJ / 370 kcal (19%**) |
3112 kJ / 740 kcal (37%**) |
Tłuszcz |
10 g (14%**) |
20 g (29%**) |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,2 g (11%**) |
4,4 g (22%**) |
Węglowodany |
36 g (14%**) |
72 g (28%**) |
w tym cukry |
15 g (17%**) |
30 g (33%**) |
Białko |
30 g (60%**) |
60 g (120%**) |
Błonnik |
8,0 g |
16 g |
Sól |
0,50 g (8%**) |
1,0 g (17%**) |
Potas |
500 mg (25%***) |
1000 mg (50%***) |
Magnez |
93 mg (25%***) |
186 mg (50%***) |
Cynk |
2,5 mg (25%***) |
5 mg (50%***) |
Mangan |
0,5 mg (25%***) |
1 mg (50%***) |
Molibden |
7,5 µg (15%***) |
15 µg (30%***) |
Miedź |
0,15 mg (15%***) |
0,3 mg (30%***) |
Chrom |
6 µg (15%***) |
12 µg (30%***) |
Selen |
13,75 µg (25%***) |
27,5 µg (50%***) |
Kwas foliowy |
30 µg (15%***) |
60 µg (30%***) |
Jod |
23 µg (15%***) |
46 µg (31%***) |
Fosfor* |
313 mg (45%***) |
626 mg (89%***) |
Żelazo* |
3,2 mg (23%***) |
6,4 mg (46%***) |
Wapń* |
290 mg (36%***) |
580 mg (73%***) |
Witamina C |
20 mg (25%***) |
40 mg (50%***) |
Witamina E |
1,8 mg α-TE (15%***) |
3,6 mg α -TE (30%***) |
Niacyna |
4 mg NE (25%***) |
8 mg NE (50%***) |
Witamina A |
120 µg RE (15%***) |
240 µg RE (30%***) |
Kwas pantotenowy |
1 mg (17%***) |
2 mg (33%***) |
Witamina K |
12 µg (16%***) |
24 µg (32%***) |
Witamina B6 |
0,35 mg (25%***) |
0,7 mg (50%***) |
Witamina D |
0,8 µg (16%***) |
1,6 µg (32%***) |
Tiamina |
0,2 mg (18%***) |
0,4 mg (36%***) |
Ryboflawina |
0,25 mg (18%***) |
0,5 mg (36%***) |
Witamina B12 |
0,4 µg (16%***) |
0,8 µg (32%***) |
Biotyna |
12,5 µg (25%***) |
25 µg (50%***) |
%RWS – referencyjna wartość spożycia
PODMIOT ODPOWIEDZIALNY: Fitness Authority® Sp. z o.o., Konna 40 80-174 Otomin
Tabela składu |
|||
---|---|---|---|
porcji w opakowaniu |
|||
Porcja | |||
Wartość odżywcza w | W porcji 100 g | 200 g | |
Wartość energetyczna | 1556 kJ / 370 kcal (19%**) | 3112 kJ / 740 kcal (37%**) | |
Omega 3Omega 3 - Encyklopedia składników Omega 3 - Nienasycone kwasy tłuszczowe, pełniące niezwykle ważną rolę w odżywianiu się człowieka. W wielu badaniach wykazano silne działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3, spowalniających starzenie się komórek, zmniejszających ryzyko zawałów serca i wiele innych. Kwasy omega 3 to przede wszystkim DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozaptentaenowy), które tworzą podstawy naszego mózgu i stanowią 60% tłuszczów niezbędnych do jego funkcjonowania. Odpowiadają również za siatkówkę oka i biorą udział w procesach spermatogenezy, czyli zachowują ruchliwość plemników. W dawkowaniu ważna jest odpowiednia proporcja omega-3 i omega-6 w diecie. Nadmiar obu kwasów może być szkodliwy, dlatego należy uważać podczas dawkowania. Nienasycony kwas tłuszczowy Omega 3 występuje przede wszystkim w olejach rybnych – z łososia, wątroby dorsza (tzw. tran), śledzia, czy sardynek, oraz roślinnych, takich jak olej lniany, olej z pachnotki, rzepakowy, sojowy, z gorczycy sarepskiej czy orzechów włoskich. Kwasy omega-3 można również suplementować, dzięki licznie dostępnym na rynku preparatom. |
10 g (14%**) | 20 g (29%**) | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,2 g (11%**) | 4,4 g (22%**) | |
WęglowodanyWęglowodany - Encyklopedia składników Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia. Polecane produkty i producenci: |
36 g (14%**) | 72 g (28%**) | |
w tym cukry | 15 g (17%**) | 30 g (33%**) | |
BiałkoBiałko - Encyklopedia składników Białko to jeden z trzech makroskładników pokarmowych (obok węglowodanów i tłuszczy), inaczej polipeptyd (peptyd długołańcuchowy). Bez względu na źródło, czy profil aminokwasowy 1g białka dostarcza zawsze 4kcal. Z punktu widzenia sportowca, czy po prostu osoby aktywnej fizycznie, odpowiednio dobrana podaż i źródła tego makroskładnika ma szczególnie istotne znaczenie. Warto dodać, ze wysokiej jakości koncentraty serwatkowe z tytułu posiadania śladowej ilości laktozy zawierają w swoim składzie kompleksy enzymów trawiennych (w tym laktazę). |
30 g (60%**) | 60 g (120%**) | |
Błonnik pokarmowyBłonnik pokarmowy - Encyklopedia składników Błonnik pokarmowy (inna powszechnie używana nazwa: włókno pokarmowe) to różnorodne substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, lub ulegają procesom trawiennym w minimalnym stopniu. Z tego też tytułu obecnie uznawana kaloryczność błonnika to 2kcal/1g, a nie jak kiedyś 0. Jako błonnik zaliczamy zarówno polisacharydy takie jak: |
8,0 g | 16 g | |
SódSód - Encyklopedia składników Sód (Sodium) - to pierwiastek, niezbędny do życia ludzi, zwierząt i niektórych roślin. Jest zaliczany do elektrolitów, obok magnezu, potasu i wapnia. Sód reguluje gospodarką wodną organizmu, razem z potasem odpowiada za prawidłowe przenoszenie impulsów nerwowych oraz skurczów-rozkurczów mięśniowych. Razem z chlorem i potasem utrzymuje prawidłową regulację kwasowo-zasadową organizmu. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Stężenie jonów sodu we krwi, które uznaje się za prawidłowe wynosi od 136 do 145 mmol/l. Najbardziej znanym źródłem sodu jest sól kuchenna. Stężenie tego pierwiastka w soli wynosi około 40% jej wagi. Wiele osób uważa, że obecność sodu w diecie należy wyeliminować do zera, ponieważ jej nadmiar w organizmie prowadzi do wielu niebezpiecznych konsekwencji natury zdrowotnej. To twierdzenie nieuprawnione, ale generalnie w społeczeństwach obserwuje się nadmiar spożywania tego pierwiastka, co wynika z powszechności dodawania sodu do pożywienia jako jednego z najbardziej popularnych składników konserwujących, szczególnie w żywności wysoko-przetworzonej (wędliny, sery, przyprawy, ryby, kolorowe napoje, chipsy itd.). Dlatego bardzo istotna jest kontrola ilości spożywanego sodu. Nadmiar sodu w organizmie to tzw. hipernatermia. Skutkuje ona zwiększonym zatrzymywaniem wody w organizmie, co powoduje rozwój nadciśnienia tętniczego krwi, sprzyja pojawianiu się obrzęków, szczególnie kończyn dolnych, zwężeniu ulegają naczynia krwionośne. Długotrwałe dostarczanie zbyt dużej ilości sodu znacznie zwiększa prawdopodobieństwo udarów i wylewów krwi do mózgu i zdaniem wielu specjalistów sprzyja występowaniu nowotworów żołądka. Ze względu na wspomnianą wszechobecność sodu w pożywieniu, znacznie rzadziej dochodzi do niedoboru sodu w organizmie, ale podobnie jak w przypadku jego nadmiaru, również ten stan jest bardzo groźny dla zdrowia, a nawet życia. Stan niedoboru sodu to tzw. hiponatremia. Zazwyczaj ze stanem takim można mieć do czynienia wskutek szczególnie nasilonych biegunek, wymiotów, długotrwałego wysiłku połączonego z dużą potliwością (stąd zwiększone zapotrzebowanie na sód osób regularnie trenujących), nieprawidłowej pracy nerek, stosowaniu środków diuretycznych. Można wtedy odczuwać szybką męczliwość organizmu, często występują skurcze i drżenie mięśni, pojawiają się kłopoty z kojarzeniem, zapamiętywaniem, koncentracją uwagi. Powszechnie odczuwane są bóle głowy, występowanie utraty apetytu i znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Wzrasta ryzyko udarów cieplnych i porażeń słonecznych. |
0,50 g (8%**) | 1,0 g (17%**) | |
PotasPotas - Encyklopedia składników Potas (Potasium) - jest składnikiem (oraz elektrolitem) niezbędnym do utrzymania ciała w zdrowiu oraz wzrostu. Jest on niezbędny do zachowania odpowiedniej równowagi pomiędzy komórkami a płynami znajdującymi się w ciele. Odgrywa on też ważną rolę w stymulowaniu nerwów oraz pracy mięśni. Enzymy znajdujące się w komórce potrzebują potasu do właściwej pracy. Niedobór potasu może spowodowany częstomoczem(może on występować podczas zażywania leków na choroby serca). W opisanym przypadku potas zatrzymuje wodę oraz minerały w organizmie. Pokarm bogaty w potas to banany, kantalupa, grejpfrut, pomidor, melony oraz ziemniaki a także ryby(szczególnie łosoś i flądra). Niektóre pokarmy bogate w potas są też bogate w kalorie. Warzywa, owoce oraz nisko tłuszczowe przetwory białkowe również zawierają jego dużą ilość. Potas jest niezbędny do funkcjonowania serca oraz odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy tkanki miękkiej. Utrzymanie właściwego poziomu potasu w organizmie jest zależne od poziomu sodu i magnezu we krwi. W diecie zachodniej znajduje się sporo sodu, jest to związane z dużą ilością soli w spożywanym pokarmie. W konsekwencji czego organizm potrzebuje potasu, by powstrzymać negatywne dla zdrowia skutki takie jak wymioty, zwiększona potliwość, biegunki oraz niewłaściwe przyswajanie składników odżywczych. Badania wykazały, że osoby istnieje połączenie pomiędzy diety bogatej w potas a zdrowiem kości, szczególnie u starszych kobiet. Oznacza to, że zwiększenie konsumpcji pokarmów bogatych w potas chroni przed wystąpieniem osteoporozy. Istnieją badania pokazujące, że istnieje połączenie pomiędzy suplementacją potasu a obniżeniem ciśnienia krwi, Uważa się też, że potas może zapobiec śmierci w wyniku chorób układu krążenia. Utrzymywanie stałego poziomu potasu w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Potas (jedynie przyjmowany w pokarmie) może zapobiec wylewowi, konkretnie niedokrwiennemu. Osoby mające problem z wchłanianiem potasu z pokarmu mogą zapaść na chorobę o nazwie nieswoiste zapalenie jelit. |
500 mg (25%***) | 1000 mg (50%***) | |
ZMAZMA - Encyklopedia składników ZMA - to niezwykle skuteczny suplement stymulujący wydzielanie testosteronu oraz hormonu wzrostu przez organizm. To mieszanka niesterydowych składników, dedykowanych sportowcom uprawiającym sporty siłowe, którym zależy na szybszej regeneracji i na zwiększeniu wydolności mięśni. ZMA to przede wszystkim połączenie magnezu, cynku i witaminy B6, które w organizmie pełnią funkcję regeneracyjną po przeciążeniach, chorobach i urazach. Wpływają również korzystnie na przyrost masy mięśniowej. Suplementacja ZMA jest polecana dla osób, które mają niedobory tych pierwiastków, związane np. z brakiem odpowiedniej dawki snu, z ciężką pracą, stresem, złą dietą, używkami itd. Jeśli jest odwrotnie - dbasz o siebie i pamiętasz o właściwym wypoczynku, suplementacja ZMA jest absolutnie zbędna. Preparat stosuje się na około 60 minut przed snem - poprawia regenerację i jego jakość. Dawki należy dobierać indywidualnie, ze względu na własne preferencje, dietę i styl życia. |
93 mg (25%***) | 186 mg (50%***) | |
ZMAZMA - Encyklopedia składników ZMA - to niezwykle skuteczny suplement stymulujący wydzielanie testosteronu oraz hormonu wzrostu przez organizm. To mieszanka niesterydowych składników, dedykowanych sportowcom uprawiającym sporty siłowe, którym zależy na szybszej regeneracji i na zwiększeniu wydolności mięśni. ZMA to przede wszystkim połączenie magnezu, cynku i witaminy B6, które w organizmie pełnią funkcję regeneracyjną po przeciążeniach, chorobach i urazach. Wpływają również korzystnie na przyrost masy mięśniowej. Suplementacja ZMA jest polecana dla osób, które mają niedobory tych pierwiastków, związane np. z brakiem odpowiedniej dawki snu, z ciężką pracą, stresem, złą dietą, używkami itd. Jeśli jest odwrotnie - dbasz o siebie i pamiętasz o właściwym wypoczynku, suplementacja ZMA jest absolutnie zbędna. Preparat stosuje się na około 60 minut przed snem - poprawia regenerację i jego jakość. Dawki należy dobierać indywidualnie, ze względu na własne preferencje, dietę i styl życia. |
2,5 mg (25%***) | 5 mg (50%***) | |
ManganMangan - Encyklopedia składników Mangan- to pierwiastek chemiczny, należący do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Mangan wchodzi w skład wielu tkanek (przede wszystkim występuje w wątrobie, mózgu, nerkach i trzustce), jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w procesie trawienia i wchłaniania, dba o układ nerwowy i sprawność seksualną, ponadto jest niezbędnym składnikiem kości. Ponadto jest tarczą obronną organizmu, magazynuje żelazo, dba o skórę. Niedobór manganu objawia się deformacjami kości, pogorszeniem słuchu, zmęczeniem, stanami niepokoju, zmniejszeniem poziomu libido, a nawet niepłodnością. Bogate źródła manganu to płatki owsiane, produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy, tofu, rośliny strączkowe, zielona herbata. Przedawkowanie manganu nie jest związane z pożywieniem - powstaje rzadko, w wyniku kontaktu dróg oddechowych z pyłem lub dymem zawierającym ten pierwiastek. Powoduje to zaburzenia podobne do tych, które pojawiają się przy chorobie Parkinsona, może pojawić się też depresja, zaburzenia pracy wątroby i tarczycy. Osoby prowadzące odpowiednio zbilansowaną dietę nie powinny mieć jednak problemu z tym pierwiastkiem. |
0,5 mg (25%***) | 1 mg (50%***) | |
MolibdenMolibden - Encyklopedia składników Molibden - jest jednym z bardzo ważnych składników biologicznych u ludzi oraz zwierząt. W formie przyswajalnej występuje w orzechach, zbożach czy warzywach oraz twardej wodzie. Omawiana substancja jest katalizatorem przemiany materii, oraz pomaga w detoksykacji krwi dzięki dobrej współpracy z enzymami oraz aminokwasami występującymi w organizmie człowieka. Molibden ma właściwości antyrakowe oraz przyśpiesza metabolizm dzięki usuwaniu z organizmu niektórych toksyn. Substancja ta uodparnia wątrobę przed uszkodzeniem od alkoholu oraz poprawia pracę nerek. Jest również znana ze swoich właściwości zapobiegających próchnicy oraz wzmaga potencję u mężczyzn. Molibden wspomaga właściwe przyswajanie białek. |
7,5 µg (15%***) | 15 µg (30%***) | |
MiedźMiedź - Encyklopedia składników Miedź to pierwiastek występujący w organizmie ludzkim w bardzo niewielkiej ilości, jednak jest on niezbędny z punktu widzenia jego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Miedź znajduje się właściwie we wszystkich tkankach. Największe stężenie miedzi znajduje się w mózgu, nerkach, sercu i wątrobie, jednak najwięcej sumarycznie mamy go w mięśniach i kościach. Miedź bierze udział w regulacji poziomu neuroprzekaźników w mózgu i wspomaga przesyłanie impulsów nerwowych. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, jest niezbędna w produkcji czerwonych krwinek, hemoglobiny. Wzmacnia stan układu odpornościowego całego organizmu. Miedź wpływa na koloryt skóry i włosów. Ma charakter przeciwutleniający, co może zmniejszać ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory. Niedobór miedzi występuje bardzo rzadko i zazwyczaj wiąże się z poważnymi błędami żywieniowymi lub zachodzi w przypadkach stosowania drastycznych diet odchudzających. W efekcie można zaobserwować wiele poważnych dolegliwości: brak apetytu, niedokrwistość (obniżenie wchłaniania żelaza i spadek ilości czerwonych krwinek), apatia, drętwienie i mrowienie kończyn, wystąpienie uszkodzenia żył i serca, spadek odporności, możliwość wystąpienia skoliozy. Znacznie częściej dochodzi do sytuacji, gdy ilość miedzi w organizmie jest zbyt duża. Objawy pojawiają się w takich przypadkach głównie ze strony układu nerwowego: wzrost nerwowości, ogólne rozdrażnienie, pojawienie się stanów depresyjnych lub psychoz. Wśród innych objawów wyróżnia się również: występowanie alergii, rozwój astmy, rozwój nadciśnienia, występowanie zaburzeń hormonalnych, bezsenności, zapadalność na choroby tarczycy, marskość wątroby, zapadalność na choroby nowotworowe. |
0,15 mg (15%***) | 0,3 mg (30%***) | |
ChromChrom - Encyklopedia składników Chrom - kluczowy dla organizmu mikroelement, pełniący szereg ważnych funkcji - najważniejszą jest uczestnictwo w procesach metabolizmu glukozy. - Owoce morza |
6 µg (15%***) | 12 µg (30%***) | |
SelenSelen - Encyklopedia składników Selen (Selenium) - to pierwiastek chemiczny z grupy niemetali, jeden z mikroelementów niezbędnych dla organizmu człowieka. Jego źródłem w pożywieniu są zboża, mięso, jaja, nabiał i ryby, jednak nie wszystkie wymienione są dobrze przyswajane w układzie pokarmowym. Jego wchłanianie przyśpieszają witaminy (A,E i C) oraz białka. Udowodniono, że połączenie witaminy E z selenem spowalniają procesy starzenia i przyśpieszają regenerację komórek. Selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych, układu odpornościowego oraz tarczycy. Chroni serce przed działaniem wolnych rodników, przeciwdziała depresji, podtrzymuje sprawność seksualną mężczyzn. Zalecane dobowe spożycie selenu o osób dorosłych wynosi 55 mg. Jego nadmiar jest szkodliwy. Niedobór selenu upośledza układ odpornościowy, prowadzi do reumatoidalnego zapalenia stawów, niewydolnościami serca i niedoczynnością tarczycy. Jeżeli z różnych powodów, dostarczenie odpowiedniej ilości selenu do organizmu jest niemożliwe, zaleca się suplementację odpowiednimi preparatami, zawierającymi ten mikroelement. |
13,75 µg (25%***) | 27,5 µg (50%***) | |
Kwas foliowyKwas foliowy - Encyklopedia składników Kwas foliowy (Folic acid) - ma swoje zastosowanie w leczeniu chorób serca oraz Alzheimera. Niewielkie ilości kwasu foliowego są powszechnie dodawane do ciast i makaronów. Znajduje się również w szpinaku i brukselce. Substancja ta jest stosowana w przypadku leczenia anemii, zapaleń jelita grubego oraz uzależnienia od alkoholu. Kwas foliowy jest tez stosowany przez kobiety w ciąży celem zapobiegania chorób u noworodków. Zawarte w kwasie foliowym składniki zapobiegają bólom kości, złemu samopoczuciu, bólowi mięśni oraz jest stosowany do zapobiegania negatywnym skutkom leczenia różnego rodzaju medykamentami, zostawiające szkodliwe ślady w organizmie człowieka. Kwas foliowy leczy depresję, przemęczenie, bezsenność oraz roztargnienie. Wzmaga trawienie i wspomaga procesy przyswajania substancji odżywczych. |
30 µg (15%***) | 60 µg (30%***) | |
JodJod - Encyklopedia składników Jod (Jodine) - choć w organizmie mamy go tylko śladową ilość, ma istotny wpływ na nasz organizm. Pobudza tarczyce do produkcji ważnych dla naszego zdrowia hormonów, przyśpiesza spalanie glukozy, syntezę białek i tłuszczów, kontroluje temperaturę ciała, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i krążenie. Ma również działanie uspokajające, zapobiega otyłości. 75% jodu gromadzi się w tarczycy, które reaguje negatywnie na niedobór tego pierwiastka. Syndromami braku jogu w organizmie jest ospałość, suchość skóry, przybieranie na wadze bez przyczyny, chrypka, uczucie chłodu, ale i również brak koncentracji, wypadanie włosów. Najbogatsze źródła jodu w pożywieniu to owoce morza i morskie ryby, ale też sery, kefiry, maślanki, brązowy ryż, chleb żytni. Jod też często dodawany jest do soli kuchennej. Istnieje niewielkie ryzyko przedawkowania jodu, które może objawiać się metalicznym smakiem w ustach, wysypką lub biegunką - ale te efekty pojawiają się dopiero po 30-krotnym przekroczeniu dawki. O suplementacji jogu powinny pamiętać przede wszystkim osoby z chorą tarczycą. |
23 µg (15%***) | 46 µg (31%***) | |
Fosfor* | 313 mg (45%***) | 626 mg (89%***) | |
Żelazo* | 3,2 mg (23%***) | 6,4 mg (46%***) | |
Wapń* | 290 mg (36%***) | 580 mg (73%***) | |
Witamina CWitamina C - Encyklopedia składników Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja. |
20 mg (25%***) | 40 mg (50%***) | |
Witamina EWitamina E - Encyklopedia składników Witamina E - jest składnikiem występującym w krwiobiegu, gdzie jego głównym zadaniem jest blokowanie tłuszczu. Posiada ona również działanie antyoksydacyjne, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które wytwarzają się kiedy pokarm jest zamieniany w energię. Ludzie są również poddani działaniu wolnych rodników przez dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza oraz ultrafiolet słoneczny. Organizm także potrzebuje witaminy E do poprawnego działania układu odpornościowego, walcząc z bakteriami oraz wirusami. Wspomniana witamina rozszerza żyły oraz przeciwdziała powstawaniu skrzepów. Co więcej komórki organizmu współpracują z witaminą E, co owocuje ich korzystniejszą oraz zdrowszą pracą. Zalecaną dzienną dawką witaminy E u osób dorosłych jest 15mg, natomiast u dzieci w wieku 1-3 jest to 6mg. W pokarmie witamina E znajduje się między innymi w olejach naturalnych takich jak olej słonecznikowi, czy rzepakowy. Innymi źródłami wspomnianej witaminy są orzechy, kukurydza, soja oraz zielone warzywa. Niedobór witaminy E jest rzadki jednak może on występować, wówczas jego niski poziom jest związany z niewłaściwym trawieniem tłuszczów. Przykładem schorzeń związanych z niedoborem witaminy D jest np. choroba Crona, mukowiscydoza, oraz choroba genetyczna taka jak Abetalipoproteinemia. Witamina E leczy choroby serca, problemy z prawidłowym widzeniem oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. |
1,8 mg α-TE (15%***) | 3,6 mg α -TE (30%***) | |
NiacynaNiacyna - Encyklopedia składników Niacyna (Niacine) - czyli witamina B3 to określenie dwóch związków - kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego. W przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, niacyna może być produkowana w organizmie z tryptofanu, są to jednak ilości niewystarczające, dlatego należy dostarczać niacynę w pożywieniu. Niacyna bierze udział w procesach syntezy i rozkładu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, podczas przemian metabolicznych uwalnia energię, współuczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu, wpływa pozytywnie na system nerwowy, poprawia kondycje włosów i ukrwienie skóry. Jej niedobór zazwyczaj wynika z niedożywienia lub alkoholizmu, co powoduje zmniejszenie metabolizmu, uczucie zimna itd. Nadmiar powoduje suchość skóry, wysypkę, problemy z układem pokarmowym, a nawet zagrożenie hiperglikemią i zaburzeniami rytmu serca. Witamina B3 znajduje się powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, m.in. w orzechach i ziarnach zbóż. Osoby na zdrowej i urozmaiconej diecie nie powinny potrzebować suplementacji tej witaminy. |
4 mg NE (25%***) | 8 mg NE (50%***) | |
Witamina AWitamina A - Encyklopedia składników Witamina A - rozpuszcza tłuszcz i jest przechowywana w wątrobie. Istnieją dwa rodzaje witaminy A zawartej w diecie: Pochodzenia zwierzęcego, znajduje się w takich produktach jak wołowina, wieprzowina, ryby, drób oraz nabiał. Pochodzenia roślinnego, zawartego w warzywach oraz owocach. Bardzo bogaty w witaminę A jest beta karoten. Witamina A pomaga utrzymać zdrowie zębów, kości oraz tkankę miękką a także skórę. Jest ona również znana pod nazwą retinolu, z uwagi na produkcję pigmentu w oku. Poprawia ona widzenie w słabym świetle. Karotenoidy w formie pigmentu znajdują się w pożywieniu i mogą być przetworzone we wspomnianą witaminę A. Na świecie istnieje ponad 500 karetonoidów. Beta karoten jest antyoksydantem, chroniącym komórkę przez działaniem wolnych rodników. Wspomniane wolne rodniki przyczyniają się do zapadania na choroby z którymi borykają się ludzie w podeszłym wieki. Karetonoidy zawarte w pokarmie zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Najlepszym sposobem na zażycie dziennej dawki witaminy A jest jedzenie owoców, nabiału, orzechów oraz pieczywa zawierającego pełne ziarna zbóż. U osób dorosłych zalecana dzienna dawka to 0.9 grama karotenu w czystej formie. Zalecana dzienna ilość spożycia jest zróżnicowana z podziałem na wiek oraz płeć. |
120 µg RE (15%***) | 240 µg RE (30%***) | |
Kwas pantotenowyKwas pantotenowy - Encyklopedia składników Kwas pantotenowy (Pantothenic acid) - należy do witamin z grupy B, wchodzi w skład witaminy B5 i potocznie jest nazywany witamina B5 (choć witamina B5 to pantenol, panteina, kwas pantotenowy i koenzym A) Bierze udział w budowie komórek wzmacniając je, odpowiada za rozwój centralnego układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie ran, pomaga w zwalczaniu infekcji, obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów Jest bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczowych. Witamina B5 Jest konieczna w produkcji przeciwciał. Bakterie jelitowe mają zdolność jej wytwarzania. Wpływa na otrzymywanie energii z tłuszczów i węglowodanów. Kwas pantotenowy jest bardzo ważny dla sportowców i osób trenujących amatorsko. Objawami niedoboru witaminy B5 są przede wszystkim skurcze w nogach i w ramionach, bóle mięśni i stawów. Lepiej sie wchłania z kompleksem witamin z grupy B |
1 mg (17%***) | 2 mg (33%***) | |
Witamina KWitamina K - Encyklopedia składników Witamina K - jest jedną z blokujących wchłanianie tłuszczu witamin znajdujących się w diecie człowieka. Rozrzedza krew oraz zapobiega powstawaniu skrzepów, jest ona również niezbędna w prawidłowej budowie szkieletu kostnego. Niedobór witaminy C może prowadzić do obniżenia poziomu krwi w organizmie co podnosi ryzyko śmierci w przypadku kontuzji praz udaru. Niedobór witaminy K u dorosłych jest rzadkością, jednak może on wystąpić u osób cierpiących na problemy trawienne oraz stosujących leczenie antybiotykowe. Wspomniana witamina K jest zawarta w dużej mierze w warzywach, szczególnie tych zielonych. Są nimi szpinak, jarmuż, brukselka czy też kapusta. Jej innymi źródłami jest olej sojowy, truskawki oraz mleko. Nowo narodzone dzieci mają niski poziom witaminy K, przez co jest im ona podawana krótko po narodzinach zapewniając im prawidłowy przepływ krwi. Witamina K będąc suplementowana pomaga ludziom borykającym się z problemami trawiennymi, takimi jak przyswajanie tłuszczy. Nie stwierdzono negatywnego wpływu na zdrowie związanego z zażywaniem witaminy K u osób zdrowych, problemy mogą występować jedynie u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe. |
12 µg (16%***) | 24 µg (32%***) | |
ZMAZMA - Encyklopedia składników ZMA - to niezwykle skuteczny suplement stymulujący wydzielanie testosteronu oraz hormonu wzrostu przez organizm. To mieszanka niesterydowych składników, dedykowanych sportowcom uprawiającym sporty siłowe, którym zależy na szybszej regeneracji i na zwiększeniu wydolności mięśni. ZMA to przede wszystkim połączenie magnezu, cynku i witaminy B6, które w organizmie pełnią funkcję regeneracyjną po przeciążeniach, chorobach i urazach. Wpływają również korzystnie na przyrost masy mięśniowej. Suplementacja ZMA jest polecana dla osób, które mają niedobory tych pierwiastków, związane np. z brakiem odpowiedniej dawki snu, z ciężką pracą, stresem, złą dietą, używkami itd. Jeśli jest odwrotnie - dbasz o siebie i pamiętasz o właściwym wypoczynku, suplementacja ZMA jest absolutnie zbędna. Preparat stosuje się na około 60 minut przed snem - poprawia regenerację i jego jakość. Dawki należy dobierać indywidualnie, ze względu na własne preferencje, dietę i styl życia. |
0,35 mg (25%***) | 0,7 mg (50%***) | |
Witamina DWitamina D - Encyklopedia składników Witamina D - pomaga ciału przyswajać wapń. Jest on jednym z głównych budulców kości. Brak witaminy D może prowadzić do poważnych chorób szkieletu kostnego takich jak osteoporoza oraz krzywica. Witamina D ma też istotną rolę w działaniu systemu nerwowego, mięśni, oraz układu odpornościowego. Witaminę D można przyjmować trzema różnymi drogami; przez skórę, poprzez spożywanie pokarmów ją zawierających oraz dzięki suplementacji. Organizm człowieka wytwarza witaminę D automatycznie poprzez naświetlenie przez słońce. Niestety zbyt częste wystawianie skóry na działanie słońca może przyśpieszyć proces starzenia oraz przyczynić się do powstania raka. Duże ilości witaminy D są zawarte w żółtku jajka, ryb słonowodnych oraz wątrobie zwierzęcej. Niekiedy do takich produktów jak zboże oraz mleko jest dodawana witamina D. Niemowlęta oraz osoby w podeszłym wieku potrzebują większej ilości wspomnianej witaminy niż osoby dorosłe. |
0,8 µg (16%***) | 1,6 µg (32%***) | |
TiaminaTiamina - Encyklopedia składników Tiamina (Tiamine) - czyli witamina B1, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W organizmie człowieka pełni wiele zasadniczych funkcji - w procesach neurofizjologicznych, metabolicznych, energetycznych i w syntezie nukleotydów. Odgrywa również istotną rolę w komórkach wielu tkanek. m.in. serca, wątroby, mięśni szkieletowych. Najczęściej spotykane i pierwsze objawy niedoboru tiaminy to drażliwość, zaburzenia koncentracji, uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju. Na ich wystąpienie są narażone osoby spożywające nadmierną ilość alkoholu, kawy i herbaty, w długotrwałym stresie, intensywnie pracujące fizycznie i umysłowo. Przedawkowanie tiaminy jest trudne do osiągnięcia, ale oznakami nadmiaru są trudności w oddychaniu i przełykaniu, obrzęki krtani, drżenie mięśni, a nawet zaburzenia rytmu serca. Źródeł tej witaminy jest bardzo wiele - tiamina występuje w roślinach strączkowych, owocach, warzywach, pieczywie z pełnego przemiału, orzechach. Jej suplementacja jest konieczna jedynie w rzadkich przypadkach. |
0,2 mg (18%***) | 0,4 mg (36%***) | |
RyboflawinaRyboflawina - Encyklopedia składników Ryboflawina - czyli Witamina B2, organiczny związek chemiczny będący połączeniem rybitolu i flawiny. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na ryboflawinę wynosi ok. 1,5 mg. Witamina B2 spełnia szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest niezwykle ważna dla wzroku ( jej brak może powodować światłowstręt), jest niezbędna dla ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, dba o system odpornościowy. Nie odnotowano szkodliwych skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny, po silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Dobrym źródłem witaminy B2 w diecie jest mięso, wędliny, wątroba, sery, fasola i jaja. Objawami niedoboru są choroby układu nerwowego, bóle mięśni, zmęczenie oczu, łzawienie, infekcje, wypadanie włosów, afty, pleśniawki, zajady, pękanie naskórka na ustach, łuszczenie się skóry. Może też prowadzić do zawrotów głowy i problemów z koncentracją. Dawkowanie w przypadku dorosłego człowieka wynosi ok. 1,1-1,3 mg, w przypadku kobiet w ciąży i karmiących i w ciąży odpowiednio więcej, ok. 1,5 mg. |
0,25 mg (18%***) | 0,5 mg (36%***) | |
Witamina B12Witamina B12 - Encyklopedia składników Witamina B12 (kobalamina) to rozpuszczalna w wodzie, jedna z 24 kluczowych witamin. Zaliczana do witamin z grupy B. Znana z mocnego oddziaływania na układ nerwowy, posiada szereg innych kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu właściwości, które czynią z niej szczególnie atrakcyjny suplement diety. |
0,4 µg (16%***) | 0,8 µg (32%***) | |
BiotynaBiotyna - Encyklopedia składników Biotyna (Biotin) – jedna z witamin z grupy B (technicznie jest to witamina B7, spotyka się również nazwę witamina H), przez organizm ludzki wykorzystywana głównie jako koofaktor enzymatyczny (umożliwia poszczególnym enzymom katalizowanie konkretnych reakcji chemicznych). Używana w suplementacji w celu poprawy kondycji paznokci, włosów i skóry. Stosuje się w celu poprawienia kondycji paznokci, włosów i skóry – przeważnie 2,5mg dziennie, jako dodatek w suplementach multiwitaminowych – przeważnie 0,03mg dziennie. |
12,5 µg (25%***) | 25 µg (50%***) |
Rekomendacji naszych użytkowników
(brak oceny)
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla FA Xtreme Napalm MRP 2500g
Na razie nie dodano żadnej recenzji.Aby dodać opinię o produkcie, zaloguj się na swoim koncie, przejdź do karty zakupionego produktu i otwórz zakładkę "Opinie"
Po zatwierdzeniu opinii, pojawi się ona w karcie produktu, a Ty możesz zyskać dodatkowe rabaty!