Producenci

Newsletter

Białko serwatkowe

Białko serwatkowe jest zdecydowanie najpopularniejszym suplementem wśród entuzjastów siłowni. Serwatka jest ubocznym produktem procesu wytwarzania sera. Poddaje się ją różnorodnym procesom fizycznym, dzięki czemu likwiduje się z niej tłuszcz i laktozę (ultrafiltracja), aby uzyskać koncentrat białka, który powszechnie dołączają do swojego menu kulturyści.

Białko serwatkowe to bogactwo niezbędnych mięśniom aminokwasów (leucyny, izoleucyny, waliny), dzięki którym mogą się one prawidłowo regenerować. Odpowiednie dawkowanie zapobiega również powstawaniu mikrourazów w czasie treningu. Z korzyści, jakie daje suplementacja białkiem serwatkowym, korzystają różnego rodzaju sportowcy – nie tylko kulturyści i miłośnicy fitness, ale wszyscy, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Występują trzy rodzaje białek serwatkowych:

- Koncentrat białka serwatkowego WPC (80% czystego białka, dobry stosunek ceny do jakości)

- Izolat białka serwatkowego WPI ( droższy i lepszy – mocno oczyszczony koncentrat)

- Hydrolizat białka serwatkowego WPH (najdroższy rodzaj, wysoki współczynnik wchłanialności)

top