Glukomannan jest wielocukrem zaliczanym do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie, otrzymywanym z korzenia rośliny Amorphophallus konjac, zwanej dziwidło lub amorfofalus. Jest to roślina wieloletnia występująca naturalnie w Azji. Wielocukier ten charakteryzuje zdolnością do pochłaniania wody, czego następstwem jest pęcznienie w żołądku, a więc zwiększenie wypełnienia żołądka. Glukomannan nie podlega trawieniu przez ludzkie enzymy trawienne, ale jest rozkładany przez bakterie zasiedlające jelita człowieka.
Dodatkowe informacje:
Przeciwwskazania:
-Uczulenie na którykolwiek ze składników.
Środki ostrożności:
-Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt dla dorosłych. Kobiety karmiące i ciężarne powinny skonsultować się z lekarzem. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Przechowywanie:
-Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Dawkowanie:
Stosować 3 razy dziennie 1-2 tabletki. Maksymalna porcja dzienna to 6 tabletek.