VITARGO Carboloader 2000g
VITARGO Carboloader 2000g - unikalny patent węglowodanowy:
-
Unikalna formuła
-
Natychmiastowa energia
-
Paliwo do dłuższego wysiłku
-
Zero cukru!
Carboloader 2kg od Vitargo – opatentowana, węglowodanowa formuła vitargo!
VITARGO Carboloader daje najlepsze efekty w uzupełnianiu węglowodanów w organizmie jako napój sportowy przed i podczas treningów/zawodów. Badania kliniczne wielu światowych instytutów, w tym Karolińskiego Instytutu w Sztokholmie potwierdzają powyższą teorię.
Utrzymanie tempa podczas trwania zawodów.
VITARGO Carboloader jest napojem sportowym dla zawodników stawiających sobie duże wymagania. Podczas wysiłku organizm potrzebuje 1-1,5g węglowodanów/kilogram ciała przez godzinę, aby utrzymać właściwy poziom cukru we krwi (obniżenie poziomu cukru we krwi powoduje utratę tempa i zdolności koncentracji). Z VITARGO Carboloader możliwe jest zachowanie normalnej diety przy jednoczesnym, maksymalnym uzupełnianiu węglowodanów!. Rekomendujemy używać VITARGO Carboloader przed i podczas trwania treningów/zawodów o dużej intensywności. W czasie wysiłku zawodnik ważący 70-75 kg powinien wypijać 40-75g Vitargo® rozpuszczonego w 0,8l wody. Przed wysiłkiem zaleca się spożywać 40-75 g rozpuszczonego w 0,6l wody.
Sposób użycia Carboloader Vitargo 2000g:
Napełnić shaker wodą do 200ml, dodaj porcję (75g), mocno wstrząsać przez minutę, dopełnić shaker wodą do ok 750ml. Gotowy napój należy spożyć w ciągu 8 godzin. Nie poddawać gotowaniu.
UWAGA!!! Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Składniki Carboloader Vitargo 2000g:
Wielkość opakowania: 2000g
Wielkość porcji: 75g
Ilość porcji w opakowaniu: ~26
Skrobia*, Regulator kwasowości (E330), Substancje słodzące (E950, E951 (zawiera aspartam (źródł fenyloalaniny)), Aromat, Barwnik (proszek buraczany (dotyczy smaku owoców letnich)), Ryboflawiny (dotyczy smaku pomarańczowego). *Nr patentu EU0745096 dla Vitargo
Zawartość |
W 100g |
W porcji 75g |
W 100ml |
Wartość energetyczna |
1600 kJ/370 kcal |
1200 kJ/280 kcal |
150 kJ/30 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
91,7 g |
68,8 g |
8,6 g |
w tym cukry |
0 g |
0 g |
0 g |
Skrobia |
91 g |
68,3 g |
8,5 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
0 g |
Białko |
0,1 g |
0 g |
0 g |
Sól |
0 g |
0 g |
0 g |
%RWS – referencyjna wartość spożycia
PODMIOT ODPOWIEDZIALNY: VITARGO SPORT ENERGY sp. z o.o. ul. Stalowa 6 70-736 SZCZECIN
Opis
- Forma
- Proszek
- Węglowodany
- Vitargo
Specyficzne kody
- ean13
- 7330814001010
Wartość odżywcza |
||
---|---|---|
porcji w opakowaniu | ||
Porcja | ||
Kalorie | ||
% ZDS* | ||
SaponinySaponiny - Encyklopedia składników Saponiny (Saponins) - to substancje klasyfikowane jako glikozydy, czyli pochodne cukrów. Ich budowa pozwala wyróżnić aglikon – składnik niecukrowy i glikon czyli cukier, które połączone są tzw. wiązaniem glikozydowym. Saponiny są wytwarzane są przez niektóre rośliny. Z racji posiadanych właściwości łatwego tworzenia piany są szeroko stosowane przy produkcji środków piorących i mydeł. Podstawowa klasyfikacja saponin: Saponiny zarówno triterpenowe jak i sterydowe znajdują zastosowanie w przemyśle medycznym – są składnikami leków oraz w są popularnymi składnikami niektórych suplementów diety. Ich działanie jest bardzo zróżnicowane. Niektóre działają przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i oczyszczają organizm. Inne poprawiają procesy trawienne, poprzez wzmaganie wydzielania soków trawiennych oraz żółci. Jeszcze inne charakteryzują się działaniem moczopędnym bądź wykrztuśnym. Saponiny steroidowe dzięki oddziaływaniu mikroflory jelitowej stymulują organizm do zwiększenia ilości produkowanych hormonów – głównie testosteronu, androsteronu i progesteronu. Saponiny podawane w zbyt dużych dawkach mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do trwałych uszkodzeń nerek, wątroby bądź serca. Przykłady roślin bogatych w saponiny triterpenowe: żeń szeń - korzeń, owoc kasztanowca, korzeń lukrecji, ziele bluszczu, ziele połonicznika, nagietek lekarski. Przykłady roślin zawierających saponiny steroidowe: Tribulus terrestris, czarnuszka , kozieradka, sarsaparilla, psianka. |
w 100g | |
Energia | 370 kcal | |
Tuszcz | 0 | |
WęglowodanyWęglowodany - Encyklopedia składników Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia. Polecane produkty i producenci: |
91,7 g | |
cukry proste | 0 | |
BiałkoBiałko - Encyklopedia składników Białko to jeden z trzech makroskładników pokarmowych (obok węglowodanów i tłuszczy), inaczej polipeptyd (peptyd długołańcuchowy). Bez względu na źródło, czy profil aminokwasowy 1g białka dostarcza zawsze 4kcal. Z punktu widzenia sportowca, czy po prostu osoby aktywnej fizycznie, odpowiednio dobrana podaż i źródła tego makroskładnika ma szczególnie istotne znaczenie. Warto dodać, ze wysokiej jakości koncentraty serwatkowe z tytułu posiadania śladowej ilości laktozy zawierają w swoim składzie kompleksy enzymów trawiennych (w tym laktazę). |
0,1 g | |
SódSód - Encyklopedia składników Sód (Sodium) - to pierwiastek, niezbędny do życia ludzi, zwierząt i niektórych roślin. Jest zaliczany do elektrolitów, obok magnezu, potasu i wapnia. Sód reguluje gospodarką wodną organizmu, razem z potasem odpowiada za prawidłowe przenoszenie impulsów nerwowych oraz skurczów-rozkurczów mięśniowych. Razem z chlorem i potasem utrzymuje prawidłową regulację kwasowo-zasadową organizmu. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Stężenie jonów sodu we krwi, które uznaje się za prawidłowe wynosi od 136 do 145 mmol/l. Najbardziej znanym źródłem sodu jest sól kuchenna. Stężenie tego pierwiastka w soli wynosi około 40% jej wagi. Wiele osób uważa, że obecność sodu w diecie należy wyeliminować do zera, ponieważ jej nadmiar w organizmie prowadzi do wielu niebezpiecznych konsekwencji natury zdrowotnej. To twierdzenie nieuprawnione, ale generalnie w społeczeństwach obserwuje się nadmiar spożywania tego pierwiastka, co wynika z powszechności dodawania sodu do pożywienia jako jednego z najbardziej popularnych składników konserwujących, szczególnie w żywności wysoko-przetworzonej (wędliny, sery, przyprawy, ryby, kolorowe napoje, chipsy itd.). Dlatego bardzo istotna jest kontrola ilości spożywanego sodu. Nadmiar sodu w organizmie to tzw. hipernatermia. Skutkuje ona zwiększonym zatrzymywaniem wody w organizmie, co powoduje rozwój nadciśnienia tętniczego krwi, sprzyja pojawianiu się obrzęków, szczególnie kończyn dolnych, zwężeniu ulegają naczynia krwionośne. Długotrwałe dostarczanie zbyt dużej ilości sodu znacznie zwiększa prawdopodobieństwo udarów i wylewów krwi do mózgu i zdaniem wielu specjalistów sprzyja występowaniu nowotworów żołądka. Ze względu na wspomnianą wszechobecność sodu w pożywieniu, znacznie rzadziej dochodzi do niedoboru sodu w organizmie, ale podobnie jak w przypadku jego nadmiaru, również ten stan jest bardzo groźny dla zdrowia, a nawet życia. Stan niedoboru sodu to tzw. hiponatremia. Zazwyczaj ze stanem takim można mieć do czynienia wskutek szczególnie nasilonych biegunek, wymiotów, długotrwałego wysiłku połączonego z dużą potliwością (stąd zwiększone zapotrzebowanie na sód osób regularnie trenujących), nieprawidłowej pracy nerek, stosowaniu środków diuretycznych. Można wtedy odczuwać szybką męczliwość organizmu, często występują skurcze i drżenie mięśni, pojawiają się kłopoty z kojarzeniem, zapamiętywaniem, koncentracją uwagi. Powszechnie odczuwane są bóle głowy, występowanie utraty apetytu i znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Wzrasta ryzyko udarów cieplnych i porażeń słonecznych. |
0 |
Opinie
Rekomendacji naszych użytkowników
(brak oceny)
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla VITARGO Carboloader 2000g
Na razie nie dodano żadnej recenzji.Dołącz do nas!
Aby dodać opinię o produkcie, zaloguj się na swoim koncie, przejdź do karty zakupionego produktu i otwórz zakładkę "Opinie"
Po zatwierdzeniu opinii, pojawi się ona w karcie produktu, a Ty możesz zyskać dodatkowe rabaty!