CLASSIC ISO 100% jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Jest to najwyższej jakości, dobrze rozpuszczalny izolat białek serwatkowych (WPI) w proszku, otrzymany w procesie CFM, o najwyższej wartości biologicznej BV 159. Jego receptura dedykowana jest w celu zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na białko, przy intensywnym wysiłku fizycznym u sportowców.
- wysoki potencjał anaboliczny, - wysoka zawartość BCAA i glutaminy, - bardzo wysoka przyswajalność i biodostępność, - mieszanina białek biologicznie aktywnych, - świetna rozpuszczalność i wyborny smak.
O wysokiej wartości odżywczej CLASSIC ISO 100% decyduje głównie skład aminokwasowy tj. wysoka zawartość metioniny i cysteiny, działających detoksykująco i ochronnie na organizm, ale także aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), które muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm ludzki nie potrafi sam ich wytwarzać.
Bogactwo BCAA w CLASSIC ISO 100% nie tylko hamuje katabolizm, ale dodatkowo pobudza syntezę białek w mięśniach. Wspomaga regenerację tkanki mięśniowej, ale również skóry i kości. Ogranicza także wydzielanie hormonu stresu – kortyzolu, powstrzymującego przyrost masy mięśniowej. Wysoka zawartość L-leucyny stymuluje produkcję insuliny, jednego z najsilniejszych anabolików, która przyśpiesza wchłanianie pozostałych aminokwasów do komórek mięśniowych.
W licznych badaniach potwierdzono, że spożywanie białek serwatkowych wpływa na produkcję cennego związku - glutationu. Jest on głównym elementem obrony komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, które powstają w wyniku ciężkich ćwiczeń. Chroni on błony komórkowe, DNA i białka organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Do grupy białek serwatkowych zaliczamy białka o bardzo cennych aktywnościach biologicznych: beta laktoglobulinę, alfa laktoalbuminę, albuminę serum, laktoferynę i lizozym. W wyniku trawienia tych białek w żołądku i w jelicie, powstają tzw. biologicznie aktywne peptydy, które oddziałują z receptorami organizmu, wpływając na wiele procesów metabolicznych.
Dawkowanie:
1 porcję (1½ miarki = 30 g) rozpuścić w 150-200 ml wody lub odtłuszczonego mleka. Stosować 1-3 razy dziennie.
Składniki:
Wartość odżywcza/Nutritional value
w porcji 30 g/ per 30 g portion
w 100 g/ per 100 g
% RWS w 30 g/% RI per 30 g
Wartość energetyczna/Energy
110 kcal /461 kJ
366,7 kcal /1537 kJ
5,5%
Zawartość tłuszczu/Fat
0,09 g
0,3 g
1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone/of which saturates