

0.00
Formuła węglowodanowo-białkowa typu gainer!
SOLID MASS to podstawowa odżywka węglowodanowo-białkowa typu gainer przeznaczona dla intensywnie trenujących sportowców, których celem jest zwiększenie masy ciała. SOLID MASS zawiera krótko-, średnio- i długołańcuchowe węglowodany, stanowiące źródło łatwo przyswajalnej energii. Preparat zawiera solidną porcję koncentratu protein serwatki, który przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. SOLID MASS wzbogacono dodatkowo w kompleks ułatwiający uzupełnianie witamin w codziennej diecie.
Dawkowanie:
Jednorazową porcję preparatu – 100 g (3,5 miarki) rozpuścić w 250 ml wody lub mleka, używając do tego szejkera lub miksera. W zależności od zapotrzebowania należy stosować 3–4 porcji dziennie. W dni treningowe: I porcja rano po przebudzeniu, II porcja do 1,5 godziny po treningu, pozostałe porcje pomiędzy posiłkami. W dni nietreningowe: I porcja rano po przebudzeniu, pozostałe porcje pomiędzy posiłkami.
Składniki:
Wartość odżywcza |
||
---|---|---|
30 porcji w opakowaniu | ||
Porcja | 100g | |
Kalorie | 380 kcal | |
% ZDS* | ||
Wielkość porcji | 100g | |
Ilość porcji w opakowaniu | 30 | |
Wielkość opakowania | 3000g | |
Skład w porcji | 100g | |
Wartość energetyczna | 380kcal | |
ProteinyProteiny co to? Białka dla sportowców Proteiny (białka) to podstawowy budulec naszego organizmu, mającego podstawową rolę we wszystkich procesach metabolicznych człowieka i absolutnie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 0,8 gram na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Odpowiednio większe zapotrzebowanie mają osoby po operacjach, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport. Niedobór tego składnika jest sygnalizowany przez organizm spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni, obrzękami, wypadaniem włosów, problemami skórnymi oraz podłużnymi liniami na paznokciach. Suplementy białkowe stanowią znaczną część rynku odżywek. Można je podzielić na trzy grupy – serwatkowe (koncentraty, hydrolizaty, izolaty), białka roślinne ( sojowe, ryżowe, pszeniczne, kukurydziane) oraz zwierzęce niemleczne (albumina jaja, koncentraty, hydrolizaty i izolaty drobiowe lub pochodzenia wołowego). Najbardziej asymilowane są izolaty i hydrolizaty, najmniej przyswajalne są suplementy białkowe pochodzenia roślinnego oraz hydrolizaty białka wołowego. Odżywki białkowe stosuje się bezpośrednio po treningu i bezpośrednio przed snem oraz w sytuacjach, kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości białka w konkretnym posiłku. Polecane produkty i producenci: |
13,78g | |
WęglowodanyWęglowodany - Encyklopedia składników Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia. Polecane produkty i producenci: |
80,24g | |
CukierCukier - Encyklopedia składników Cukier w powszechnym rozumieniu to po prostu sacharoza (cukier spożywczy). Będąc precyzyjnym należy nadmienić, że cukry to inna, w zasadzie historyczna już nazwa węglowodanów (a wiec pojęcia znacznie szerszego), Obecnie za cukry uznaje się po prostu mono i disacharydy – w tym też sacharozę. Cukier dostarcza szybkodostępnej energii, co odczują w szczególności osoby stosujące go w trakcie długiego wysiłku o średniej intensywności, który znacznie uszczupla zapasy glikogenu mięśniowego, a więc głównego paliwa dla naszych mięśni w wysiłkach tego typu. Cukier skutecznie uzupełnia glikogen (zarówno wątrobowy jak i mięśniowy), sam w sobie też stanowi źródło energii, więc dla sportowca (czy po prostu osoby trenującej) może być sprzymierzeńcem. Nie można więc powiedzieć, że cukier jest produktem szkodliwym. Jak zawsze, kluczową kwestią jest zastosowana dawka. |
24,69g | |
TłuszczeTłuszcze - Encyklopedia składników Tłuszcze (Fat) - to popularna nazwa lipidów. W odżywianiu człowieka mają złą sławę, przede wszystkim ze względu na swoją kaloryczność. Jednak te właściwe, w małych ilościach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tłuszcze odpowiadają za transport witamin, chronią przed zimnem, są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i odporności. Należy jednak wybierać te nienasycone, które w porównaniu do nasyconych, są dla nas zdrowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone dostarczamy przez spożycie dobrej jakości oliw, orzechów, morskich ryb. Mimo wszystko i tych nienasyconych nadmiar szkodzi - wystarczy kilka łyżeczek oliwy dziennie lub mała garść orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie sobie nie zaszkodzić. Cennym źródłem tłuszczu są przede wszystkim orzechy, które poza nim, dostarczają organizmowi szeregu cennych witamin - tutaj warto postawić na eksperymenty i próbować różnych - szczególnie drogocenne są migdały, orzechy nerkowca czy brazylijskie. Warto wprowadzić ich małą ilość do codziennej diety, ale niech to nie będą słodkie wypieki, ale np. zdrowa owsianka. Polecane produkty i producenci: |
0,44g | |
Nasycone kwasy tłuszczoweNasycone kwasy tłuszczowe - Encyklopedia składników Nasycone kwasy tłuszczowe (Saturated fat) - to takie, które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, objętych jedną, wspólną nazwą. Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany to jedne z tych substancji, które są elementarne i niezbędna dla codziennego funkcjonowania człowieka. Pomagają przyswoić niektóre witaminy i składniki odżywcze, tworzą błony komórkowe, działają antybakteryjnie. Źródła nasyconych tłuszczów to m.in.wołowina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana itd. Generalnie tłuszcze nasycone powinno się zastępować nienasyconymi, ponieważ są zdrowsze i pozwalają zapobiegać rozwojowi cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli orzechy, awokado, oliwa z oliwek itd. Wielonienasycone to kwasy tłuszczowe z ryb morskich, bogate w omega-3 omega-6. Obecnie pojawia się wiele nowych badań, które wskazują, że tłuszcze nasycone nie są aż tak groźne dla zdrowia, jak dotąd sądzono, ale lepiej trzymać dystans do rewelacji medycznych, choć oczywiście, dobrze jest trzymać rękę na pulsie. Polecane produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe: |
0,22g | |
Błonnik pokarmowyBłonnik pokarmowy - Encyklopedia składników Błonnik pokarmowy (inna powszechnie używana nazwa: włókno pokarmowe) to różnorodne substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, lub ulegają procesom trawiennym w minimalnym stopniu. Z tego też tytułu obecnie uznawana kaloryczność błonnika to 2kcal/1g, a nie jak kiedyś 0. Jako błonnik zaliczamy zarówno polisacharydy takie jak: |
0,39g | |
SódSód (Sodium) - to pierwiastek, niezbędny do życia ludzi, zwierząt i niektórych roślin. Jest zaliczany do elektrolitów, obok magnezu, potasu i wapnia. Sód reguluje gospodarką wodną organizmu, razem z potasem odpowiada za prawidłowe przenoszenie impulsów nerwowych oraz skurczów-rozkurczów mięśniowych. Razem z chlorem i potasem utrzymuje prawidłową regulację kwasowo-zasadową organizmu. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Stężenie jonów sodu we krwi, które uznaje się za prawidłowe wynosi od 136 do 145 mmol/l. Najbardziej znanym źródłem sodu jest sól kuchenna. Stężenie tego pierwiastka w soli wynosi około 40% jej wagi. Wiele osób uważa, że obecność sodu w diecie należy wyeliminować do zera, ponieważ jej nadmiar w organizmie prowadzi do wielu niebezpiecznych konsekwencji natury zdrowotnej. To twierdzenie nieuprawnione, ale generalnie w społeczeństwach obserwuje się nadmiar spożywania tego pierwiastka, co wynika z powszechności dodawania sodu do pożywienia jako jednego z najbardziej popularnych składników konserwujących, szczególnie w żywności wysoko-przetworzonej (wędliny, sery, przyprawy, ryby, kolorowe napoje, chipsy itd.). Dlatego bardzo istotna jest kontrola ilości spożywanego sodu. Nadmiar sodu w organizmie to tzw. hipernatermia. Skutkuje ona zwiększonym zatrzymywaniem wody w organizmie, co powoduje rozwój nadciśnienia tętniczego krwi, sprzyja pojawianiu się obrzęków, szczególnie kończyn dolnych, zwężeniu ulegają naczynia krwionośne. Długotrwałe dostarczanie zbyt dużej ilości sodu znacznie zwiększa prawdopodobieństwo udarów i wylewów krwi do mózgu i zdaniem wielu specjalistów sprzyja występowaniu nowotworów żołądka. Ze względu na wspomnianą wszechobecność sodu w pożywieniu, znacznie rzadziej dochodzi do niedoboru sodu w organizmie, ale podobnie jak w przypadku jego nadmiaru, również ten stan jest bardzo groźny dla zdrowia, a nawet życia. Stan niedoboru sodu to tzw. hiponatremia. Zazwyczaj ze stanem takim można mieć do czynienia wskutek szczególnie nasilonych biegunek, wymiotów, długotrwałego wysiłku połączonego z dużą potliwością (stąd zwiększone zapotrzebowanie na sód osób regularnie trenujących), nieprawidłowej pracy nerek, stosowaniu środków diuretycznych. Można wtedy odczuwać szybką męczliwość organizmu, często występują skurcze i drżenie mięśni, pojawiają się kłopoty z kojarzeniem, zapamiętywaniem, koncentracją uwagi. Powszechnie odczuwane są bóle głowy, występowanie utraty apetytu i znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Wzrasta ryzyko udarów cieplnych i porażeń słonecznych. |
84mg | |
Maltodekstryny | 62,96g | |
Białko serwatkoweBiałko serwatkowe - Encyklopedia składników Białko serwatkowe jest zdecydowanie najpopularniejszym suplementem wśród entuzjastów siłowni. Serwatka jest ubocznym produktem procesu wytwarzania sera. Poddaje się ją różnorodnym procesom fizycznym, dzięki czemu likwiduje się z niej tłuszcz i laktozę (ultrafiltracja), aby uzyskać koncentrat białka, który powszechnie dołączają do swojego menu kulturyści. Białko serwatkowe to bogactwo niezbędnych mięśniom aminokwasów (leucyny, izoleucyny, waliny), dzięki którym mogą się one prawidłowo regenerować. Odpowiednie dawkowanie zapobiega również powstawaniu mikrourazów w czasie treningu. Z korzyści, jakie daje suplementacja białkiem serwatkowym, korzystają różnego rodzaju sportowcy – nie tylko kulturyści i miłośnicy fitness, ale wszyscy, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Występują trzy rodzaje białek serwatkowych: - Koncentrat białka serwatkowego WPC (80% czystego białka, dobry stosunek ceny do jakości) - Izolat białka serwatkowego WPI ( droższy i lepszy – mocno oczyszczony koncentrat) - Hydrolizat białka serwatkowego WPH (najdroższy rodzaj, wysoki współczynnik wchłanialności) |
15,79g | |
DekstrozaDekstroza - co to jest? Co to jest dekstroza?Dekstroza to jeden z cukrów prostych. Ma duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie - uznawana jest za najlepszy transporter kreatyny do mięśni. Jako symulator kreatyny zwiększa jej efektywność aż o 50%, dzięki czemu zdobyła ogromną popularność wśród osób uprawiających kulturystykę. Dekstroza zwiększa zasoby energetyczne organizmu, podnosi sprawność treningową dlatego stosuje się ją podczas ćwiczeń. Osoby, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej, mogę stosować 2-3 łyżki dekstrozy dziennie z kreatyną, po i przed treningiem. Ważne jest żeby dokładnie przestrzegać zasad dawkowania na instrukcji umieszczonej w każdym suplemencie. Dekstroza w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowa - zwiększa ryzyko astmy, powoduje wahania nastrojów, zmiany osobowości, choroby serca i układu nerwowego, zwiększa ciśnienie krwi, powoduje cukrzycę. Należy więc, tak jak i w w przypadku każdego suplementu, stosować ją rozważnie. Polecane produkty i producenci: |
11,84g | |
Skrobia ryżowa | 5,79g | |
Witamina CWitamina C - Encyklopedia składników Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja. |
20mg | |
NiacynaNiacyna - Encyklopedia składników Niacyna (Niacine) - czyli witamina B3 to określenie dwóch związków - kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego. W przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, niacyna może być produkowana w organizmie z tryptofanu, są to jednak ilości niewystarczające, dlatego należy dostarczać niacynę w pożywieniu. Niacyna bierze udział w procesach syntezy i rozkładu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, podczas przemian metabolicznych uwalnia energię, współuczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu, wpływa pozytywnie na system nerwowy, poprawia kondycje włosów i ukrwienie skóry. Jej niedobór zazwyczaj wynika z niedożywienia lub alkoholizmu, co powoduje zmniejszenie metabolizmu, uczucie zimna itd. Nadmiar powoduje suchość skóry, wysypkę, problemy z układem pokarmowym, a nawet zagrożenie hiperglikemią i zaburzeniami rytmu serca. Witamina B3 znajduje się powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, m.in. w orzechach i ziarnach zbóż. Osoby na zdrowej i urozmaiconej diecie nie powinny potrzebować suplementacji tej witaminy. |
4mg | |
Witamina EWitamina E - Encyklopedia Składników Witamina E - jest składnikiem występującym w krwiobiegu, gdzie jego głównym zadaniem jest blokowanie tłuszczu. Posiada ona również działanie antyoksydacyjne, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które wytwarzają się kiedy pokarm jest zamieniany w energię. Ludzie są również poddani działaniu wolnych rodników przez dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza oraz ultrafiolet słoneczny. Organizm także potrzebuje witaminy E do poprawnego działania układu odpornościowego, walcząc z bakteriami oraz wirusami. Wspomniana witamina rozszerza żyły oraz przeciwdziała powstawaniu skrzepów. Co więcej komórki organizmu współpracują z witaminą E, co owocuje ich korzystniejszą oraz zdrowszą pracą. Zalecaną dzienną dawką witaminy E u osób dorosłych jest 15mg, natomiast u dzieci w wieku 1-3 jest to 6mg. W pokarmie witamina E znajduje się między innymi w olejach naturalnych takich jak olej słonecznikowi, czy rzepakowy. Innymi źródłami wspomnianej witaminy są orzechy, kukurydza, soja oraz zielone warzywa. Niedobór witaminy E jest rzadki jednak może on występować, wówczas jego niski poziom jest związany z niewłaściwym trawieniem tłuszczów. Przykładem schorzeń związanych z niedoborem witaminy D jest np. choroba Crona, mukowiscydoza, oraz choroba genetyczna taka jak Abetalipoproteinemia. Witamina E leczy choroby serca, problemy z prawidłowym widzeniem oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. |
3mg | |
Kwas pantotenowyKwas pantotenowy - Encyklopedia składników Kwas pantotenowy (Pantothenic acid) - należy do witamin z grupy B, wchodzi w skład witaminy B5 i potocznie jest nazywany witamina B5 (choć witamina B5 to pantenol, panteina, kwas pantotenowy i koenzym A) Bierze udział w budowie komórek wzmacniając je, odpowiada za rozwój centralnego układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie ran, pomaga w zwalczaniu infekcji, obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów Jest bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczowych. Witamina B5 Jest konieczna w produkcji przeciwciał. Bakterie jelitowe mają zdolność jej wytwarzania. Wpływa na otrzymywanie energii z tłuszczów i węglowodanów. Kwas pantotenowy jest bardzo ważny dla sportowców i osób trenujących amatorsko. Objawami niedoboru witaminy B5 są przede wszystkim skurcze w nogach i w ramionach, bóle mięśni i stawów. Lepiej sie wchłania z kompleksem witamin z grupy B |
1,5mg | |
Witamina B6Witamina B6 - Encyklopedia Składników Witamina B6 - znana również jako pirydoksyna to niezwykle ważna witamina rozpuszczalna w wodzie, która odpowiada za prawidłowy przebieg szeregu kluczowych procesów w organizmie człowieka.
|
0,35mg | |
RyboflawinaRyboflawina - encyklopedia składników Ryboflawina - czyli Witamina B2, organiczny związek chemiczny będący połączeniem rybitolu i flawiny. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na ryboflawinę wynosi ok. 1,5 mg. Witamina B2 spełnia szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest niezwykle ważna dla wzroku ( jej brak może powodować światłowstręt), jest niezbędna dla ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, dba o system odpornościowy. Nie odnotowano szkodliwych skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny, po silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Dobrym źródłem witaminy B2 w diecie jest mięso, wędliny, wątroba, sery, fasola i jaja. Objawami niedoboru są choroby układu nerwowego, bóle mięśni, zmęczenie oczu, łzawienie, infekcje, wypadanie włosów, afty, pleśniawki, zajady, pękanie naskórka na ustach, łuszczenie się skóry. Może też prowadzić do zawrotów głowy i problemów z koncentracją. Dawkowanie w przypadku dorosłego człowieka wynosi ok. 1,1-1,3 mg, w przypadku kobiet w ciąży i karmiących i w ciąży odpowiednio więcej, ok. 1,5 mg. |
0,35mg | |
Witamina B1Witamina B1 - Encyklopedia składników Witamina B1 - inaczej tiamina odpowiedzialna za prawidłową pracę mięśni. Przyspiesza nie tylko regeneracje ran ale również łagodzi ból związany z jej wystąpieniem. Przyczynia się do poprawy układu sercowo-naczyniowego. Jej zadaniem jest również spalanie tkanki tłuszczowej. Nie tylko jest odpowiedzialna za rozwój organizmu ale również ułatwia oddychanie komórek. Zalecana w stanach zapalnych , zaburzeniach pracy serca oraz nieprawidłowej pracy tarczycy. Witamina B1 z łatwością dociera do wnętrza komórek ciała. Co więcej wspomaga cholinę – której zadaniem jest odprężenie psychiczne człowieka . Niedobór jej powoduje ogólne zmęczenie , bezsenność, a nawet zanik mięśni. Dlatego bardzo ważne jest spożywanie produktów bogatych w witaminę B1. Do takich produktów należą orzechy, drożdże, fasola a także chleb razowy i graham. |
0,28mg | |
Kwas foliowyKwas foliowy - folic acid - Encyklopedia składników Kwas foliowy (Folic acid) - ma swoje zastosowanie w leczeniu chorób serca oraz Alzheimera. Niewielkie ilości kwasu foliowego są powszechnie dodawane do ciast i makaronów. Znajduje się również w szpinaku i brukselce. Substancja ta jest stosowana w przypadku leczenia anemii, zapaleń jelita grubego oraz uzależnienia od alkoholu. Kwas foliowy jest tez stosowany przez kobiety w ciąży celem zapobiegania chorób u noworodków. Zawarte w kwasie foliowym składniki zapobiegają bólom kości, złemu samopoczuciu, bólowi mięśni oraz jest stosowany do zapobiegania negatywnym skutkom leczenia różnego rodzaju medykamentami, zostawiające szkodliwe ślady w organizmie człowieka. Kwas foliowy leczy depresję, przemęczenie, bezsenność oraz roztargnienie. Wzmaga trawienie i wspomaga procesy przyswajania substancji odżywczych. |
50µg | |
Witamina B7Witamina B7 - Encyklopedia Składników Witamina B7 (Biotyna) - jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, |
12,5µg | |
Witamina B12Witamina B12 (kobalamina) to rozpuszczalna w wodzie, jedna z 24 kluczowych witamin. Zaliczana do witamin z grupy B. Znana z mocnego oddziaływania na układ nerwowy, posiada szereg innych kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu właściwości, które czynią z niej szczególnie atrakcyjny suplement diety. |
0,63µg | |
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt. |
Rekomendacji naszych użytkowników
(brak oceny)
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla TREC Solid Mass 3000g