Katalog

Producent v
Smak v
Węglowodany v

Producenci

Newsletter

Cukier

Cukier - występuje w wielu odmianach - glukoza, laktoza, galaktoza, fruktoza, oraz maltoza. Z chemicznego punktu widzenia jest to inna nazwa dla węglowodanów (skrobi i celulozy). Nadmiar spożywania cukru powoduje szybsze tempo produkcji tkanki tłuszczowej oraz wiele zaburzeń zdrowotnych. Należy pamiętać, że cukier dostarczamy sobie w codziennej ...

Cukier - występuje w wielu odmianach - glukoza, laktoza, galaktoza, fruktoza, oraz maltoza. Z chemicznego punktu widzenia jest to inna nazwa dla węglowodanów (skrobi i celulozy). Nadmiar spożywania cukru powoduje szybsze tempo produkcji tkanki tłuszczowej oraz wiele zaburzeń zdrowotnych. Należy pamiętać, że cukier dostarczamy sobie w codziennej diecie, nawet nie do końca zdając sobie z tego sprawę – nie tylko w owocach czy warzywach, ale praktycznie w każdym produkcie, który stoi na naszej kuchennej półce, np. cukier dodawany jest do ketchupu, pieczywa, przypraw, jogurtów, napojów, płatków śniadaniowych. Aby zmniejszyć jego ilość powinno się czytać etykiety i rezygnować z żywności przetworzonej.

Cukier jako składnik suplementu dodawany jest zazwyczaj dla polepszenia jego walorów smakowych. Powszechnie stosowany jest również w napojach izotonicznych, batonikach dla sportowców itd. Zazwyczaj mogą oni pozwolić sobie na większą ilość cukru w diecie, ze względu na duży wysiłek fizyczny i ogólną aktywność, ale należy być ostrożnym w jego dawkowaniu, mając na uwadze powyższe informacje o jego występowaniu we wszystkich produktach i szkodliwym wpływie na zdrowie.

Więcej
Jest 14 produktów.

Kategorie Cukier

top