

0.00
Napój BCAA XTRA DRINK ENERGY stanowi skoncentrowane źródło aminokwasów (4000 mg BCAA) rozgałęzionych w połączeniu z kofeiną (80 mg). Aminokwasy rozgałęzione budują ok. 1/3 masy mięśni szkieletowych, wykazują działanie antykataboliczne, jak również odgrywają istotną rolę w syntezie białka mięśniowego. Kofeina przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej oraz zwiększenia energii.
Doskonała bio przyswajalność
Błyskawiczny transport substancji aktywnych do krwi
Dodaje energii, oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
BCAA XTRA ENERGY DRINK jest idealnym rozwiązaniem dla osób pragnących zwiększyć masę mięśniową oraz siłę bez przyrostu tkanki tłuszczowej. Działanie preparatu jest dodatkowo wzmocnione kofeiną, która odpowiedzialna jest za wzrost energii, poprawę koncentracji, oraz przyspieszenie spalania. Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ośrodki wegetatywne; wykazuje doskonałe działanie termogenne – przekształca kalorie w ciepło podnosząc znacznie tempo przemiany materii. Pobudza równomiernie korę mózgową, co oznacza zwiększenie sprawności myślenia oraz przeciwdziałanie zmęczeniu. Preparat polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo.
Wypić jedną puszkę przed lub w trakcie treningu, w przypadku intensywnej sesji treningowej, wypić dodatkową porcję BCAA Xtra Drink Energy bezpośrednio po trening
Porcja: 250 ml
Ilość porcji w opakowaniu: 1
Opakowanie: 250 ml
Wartość odżywcza |
||
---|---|---|
1 porcji w opakowaniu | ||
Porcja | 250ml | |
Kalorie | 12.4 kcal | |
% ZDS* | ||
Wartość odżywcza | w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 52,7 kJ / 12,4 kcal | |
TłuszczeTłuszcze - Encyklopedia składników Tłuszcze (Fat) - to popularna nazwa lipidów. W odżywianiu człowieka mają złą sławę, przede wszystkim ze względu na swoją kaloryczność. Jednak te właściwe, w małych ilościach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tłuszcze odpowiadają za transport witamin, chronią przed zimnem, są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i odporności. Należy jednak wybierać te nienasycone, które w porównaniu do nasyconych, są dla nas zdrowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone dostarczamy przez spożycie dobrej jakości oliw, orzechów, morskich ryb. Mimo wszystko i tych nienasyconych nadmiar szkodzi - wystarczy kilka łyżeczek oliwy dziennie lub mała garść orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie sobie nie zaszkodzić. Cennym źródłem tłuszczu są przede wszystkim orzechy, które poza nim, dostarczają organizmowi szeregu cennych witamin - tutaj warto postawić na eksperymenty i próbować różnych - szczególnie drogocenne są migdały, orzechy nerkowca czy brazylijskie. Warto wprowadzić ich małą ilość do codziennej diety, ale niech to nie będą słodkie wypieki, ale np. zdrowa owsianka. Polecane produkty i producenci: |
0 g | |
Nasycone kwasy tłuszczoweNasycone kwasy tłuszczowe - Encyklopedia składników Nasycone kwasy tłuszczowe (Saturated fat) - to takie, które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, objętych jedną, wspólną nazwą. Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany to jedne z tych substancji, które są elementarne i niezbędna dla codziennego funkcjonowania człowieka. Pomagają przyswoić niektóre witaminy i składniki odżywcze, tworzą błony komórkowe, działają antybakteryjnie. Źródła nasyconych tłuszczów to m.in.wołowina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana itd. Generalnie tłuszcze nasycone powinno się zastępować nienasyconymi, ponieważ są zdrowsze i pozwalają zapobiegać rozwojowi cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli orzechy, awokado, oliwa z oliwek itd. Wielonienasycone to kwasy tłuszczowe z ryb morskich, bogate w omega-3 omega-6. Obecnie pojawia się wiele nowych badań, które wskazują, że tłuszcze nasycone nie są aż tak groźne dla zdrowia, jak dotąd sądzono, ale lepiej trzymać dystans do rewelacji medycznych, choć oczywiście, dobrze jest trzymać rękę na pulsie. Polecane produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe: |
0 g | |
WęglowodanyWęglowodany - Encyklopedia składników Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia. Polecane produkty i producenci: |
2 g | |
CukierCukier - Encyklopedia składników Cukier w powszechnym rozumieniu to po prostu sacharoza (cukier spożywczy). Będąc precyzyjnym należy nadmienić, że cukry to inna, w zasadzie historyczna już nazwa węglowodanów (a wiec pojęcia znacznie szerszego), Obecnie za cukry uznaje się po prostu mono i disacharydy – w tym też sacharozę. Cukier dostarcza szybkodostępnej energii, co odczują w szczególności osoby stosujące go w trakcie długiego wysiłku o średniej intensywności, który znacznie uszczupla zapasy glikogenu mięśniowego, a więc głównego paliwa dla naszych mięśni w wysiłkach tego typu. Cukier skutecznie uzupełnia glikogen (zarówno wątrobowy jak i mięśniowy), sam w sobie też stanowi źródło energii, więc dla sportowca (czy po prostu osoby trenującej) może być sprzymierzeńcem. Nie można więc powiedzieć, że cukier jest produktem szkodliwym. Jak zawsze, kluczową kwestią jest zastosowana dawka. |
2 g | |
ProteinyProteiny co to? Białka dla sportowców Proteiny (białka) to podstawowy budulec naszego organizmu, mającego podstawową rolę we wszystkich procesach metabolicznych człowieka i absolutnie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 0,8 gram na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Odpowiednio większe zapotrzebowanie mają osoby po operacjach, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport. Niedobór tego składnika jest sygnalizowany przez organizm spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni, obrzękami, wypadaniem włosów, problemami skórnymi oraz podłużnymi liniami na paznokciach. Suplementy białkowe stanowią znaczną część rynku odżywek. Można je podzielić na trzy grupy – serwatkowe (koncentraty, hydrolizaty, izolaty), białka roślinne ( sojowe, ryżowe, pszeniczne, kukurydziane) oraz zwierzęce niemleczne (albumina jaja, koncentraty, hydrolizaty i izolaty drobiowe lub pochodzenia wołowego). Najbardziej asymilowane są izolaty i hydrolizaty, najmniej przyswajalne są suplementy białkowe pochodzenia roślinnego oraz hydrolizaty białka wołowego. Odżywki białkowe stosuje się bezpośrednio po treningu i bezpośrednio przed snem oraz w sytuacjach, kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości białka w konkretnym posiłku. Polecane produkty i producenci: |
1,1 g | |
Chlorek soduChlorek sodu - Encyklopedia składników Chlorek sodu jest substancją fizjologiczną, przyjazną dla naszych organizmów. Chlorek sodu, spożywany najczęściej jako sól kuchenna, jest głównym źródłem jonów sodu i chloru dla ludzi i zwierząt. Występuje również jako 0,9% roztwór chlorku sodowego zwany inaczej solą fizjologiczną. Jony sodu odgrywają bardzo ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych min. w gospodarce wodnej organizmu, utrzymywanie stałego ciśnienia krwi, działanie układu nerwowego. Stosuje się go min. w celu uzupełniania niedoborów płynów ustrojowych czy odwodnieniach organizmu. Chlorek sodu występuje w odżywkach typu izotonic, carbo czy w przedtreningówkach. Spożywanie chlorku sodu jest niezbędne do życia, a jego dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi około 5 g. Polecane produkty i producenci: |
0 g | |
Składniki aktywne | w porcji (250 ml) | |
L-LeucynaL-Leucyna - co to jest? Leucyna (L-Leucyna) to jeden z trzech aminokwasów rozgałęzionych (obok waliny i izoleucyny). Uznawana za najważniejszy z aminokwasów. Prekursor syntezy mTor, silnie skorelowany z rozpoczęciem procesu syntezy białka (pod tym względem wykazuje najsilniejsze działanie ze wszystkich aminokwasów). Wskazana zarówno w suplementacji okołotreningowej (antykatabolik), jak i dodatek do posiłków, czy szejków (usprawnienie syntezy białka), zarówno w dyscyplinach siłowych, jak i wytrzymałościowych. Leucyna jest gorzkawa w smaku, nie posiada właściwości stymulujących. Dawkowanie zaczyna się od 1g na porcję. Leucyna występuje w składzie suplementów aminokwasowych (m.in. BCAA), odżywek przed i po-treningowych, odżywek białkowych, gainerów, może znajdować się w suplementach z resweratrolem (synergia działania tych dwóch składników) Metabolitem Leucyny jest HMB, również znane z szerokiego zastosowania w suplementacji. Polecane produkty i producenci: |
2000 mg | |
L-izoleucynaL-izoleucyna - co to jest? L-izoleucyna (L-Isoleucine) to aminokwas egzogenny, co oznacza, że organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować i musi być dostarczany z pożywieniem i drogą suplementacji. Jest izomerem leucyny. Wraz z nią oraz waliną tworzą grupę określaną mianem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), których działanie polega głównie na hamowaniu katabolizmu (działanie antykataboliczne) i wspomaganiu regeneracji. Izoleucyna występuje powszechnie w pokarmach zawierających białko – mięsie, rybach, jajach, twarogu, roślinach strączkowych. Stanowi źródło energii, cenne zwłaszcza w przypadku spożywania obniżonej ilości węglowodanów, Wpływa na poziom glukozy we krwi. Izoleucyna jest niezbędna w procesie syntezy protein (również hemoglobiny). Regenerująco wpływa nie tylko na stan mięśni ale również skóry, paznokci i innych tkanek. Izoleucyna jako pojedynczy aminokwas rzadko występuje na rynku suplementów. Najczęściej dostępna jest w formie produktów BCAA, gdzie łączona jest z leucyną i waliną w różnych proporcjach. Suplementacja produktami bogatymi w izoleucynę jest zazwyczaj oceniana jako bezpieczna, jednak znaczne przekroczenie prawidłowego poziomu tego aminokwasu może skutkować niedoborem l-tyrozyny, co może obniżać poziom dopaminy i prowadzić do pogorszenia nastroju lub wystąpienia nawet stanów depresyjnych. Można spotkać różne zalecane sposoby dawkowania BCAA. Często spotykanym jest porcja 1 g aminokwasów na 10 kg wagi ciała podane. Dawkowanie zalecane w suplementacji to zazwyczaj 2-5 g w porcji podanej około-treningowo. Polecane produkty i producenci: |
1000 mg | |
L-walinaL-walina - co to jest? Co to jest L-walina?L-walina (L-Valine) jest aminokwasem niezbędnym czyli takim którego organizm sam nie potrafi syntezować i trzeba go dostarczać wraz z pożywieniem. Walina jest bardzo ważnym aminokwasem, gdyż odpowiada za budowę i prace mięśni. Ponadto aktywuje somatotropinę, która odpowiada za równowagę pomiędzy masą mięśniową a zapasami tłuszczu w organizmie. Deficyt waliny może powodować brak łaknienia, spadek masy ciała i zaburzenia w koordynacji ruchów. Walina wraz z leucyną i izoleucyną tworzą popularne BCAA które wykorzystywane są w wielu dyscyplinach sportowych, głównie siłowych i wytrzymałościowych ponieważ pełnią bardzo ważną rolę jako źródło energii podczas stanów wyczerpania węglowodanów. Okołotreningowe stosowanie BCAA chroni nasze mięśnie przed katabolizmem i przyczynia się do lepszej regeneracji. W suplementach walina występuje w preparatach aminokwasowych, odżywkach białkowych, odżywkach typu Gainer. Polecane produkty i producenci: |
1000 mg | |
KofeinaKofeina - co to jest? Co to jest Kofeina?Kofeina (Caffeine) to substancja odpowiedzialna za pobudzanie i prawidłową pracę organizmu, zwiększająca produkcję energii. Poprzez korzystny wpływ na produkcję soków żołądkowych kofeina wspomaga nasz układ trawienny oraz pracę trzustki. Działając moczopędnie usuwa związki toksyczne. Pobudzając i przyspieszając przemianę materii wspomaga odchudzanie. Kofeina przede wszystkim poprawia koncentracje i sprawność poprawnego myślenia oraz właściwą koordynacje ruchową. Należy też pamiętać o właściwościach niepożądanych tj zaburzenie snu, nerwowość oraz nadpobudliwość. Bezpieczna dawka kofeiny dla dorosłego wynosi 600 mg . Wbrew panującej opinii kofeina nie podnosi ciśnienia tętniczego krwi natomiast je obniża. Zwiększa też wydzielanie kwasu solnego, który może powodować problemu z dwunastnicą i żołądkiem. Co więcej spożywanie kofeiny przed treningiem wpływa korzystnie na redukcję masy. Poprawia wydolność tlenową organizmu. Polecane produkty i producenci: |
80 mg | |
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt. |
Rekomendacji naszych użytkowników
(liczba ocen: 2)
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla ACTIVLAB BCAA Xtra Drink Energy 250ml