Katalog

Producent v
Smak v
Aminokwasy v
Kategoria v

Producenci

Newsletter

Inulina

Inulina - to polisacharyd, w którego skład wchodzą cząsteczki glukozy i fruktozy. Występuje w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, do celów użytkowych najczęściej pozyskuje się go z cykorii i słonecznika bulwiastego. Łatwo go nabyć w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Inulina to pre...

Inulina - to polisacharyd, w którego skład wchodzą cząsteczki glukozy i fruktozy. Występuje w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, do celów użytkowych najczęściej pozyskuje się go z cykorii i słonecznika bulwiastego. Łatwo go nabyć w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Inulina to prebiotyk wspierający populację pożytecznych kultur bakterii w naszym organizmie. Jest odporna na ludzkie enzymy trawienne, w niezmienionej formie trafia do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej. Dzięki temu Inulina poprawia funkcjonowanie jelit i wzmacnia system immunologiczny. Ponadto inulina obniża poziom cukru we krwi, skutecznie walczy z cukrzycą i chorobą wieńcową, jest remedium na problemy z cholesterolem. Dzienne spożycie inuliny to ok. 20 g, ale jak ze wszystkimi podobnymi substancjami należy uważać - tak jak spożywanie błonnika, tak jak i inuliny, dla osób zupełnie początkujących może wywołać problemy z układem pokarmowym. Warto więc zacząć od niewielkich porcji, a potem systematycznie je zwiększać - dzięki temu cała terapia będzie miała pozytywny wpływ na nasz układ trawienny.

Więcej
Jest 4 produktów.

Kategorie Inulina

top