Producenci

Newsletter

Kazeina

Kazeina (Casein) - Białko z mleka, powstające w procesie trawienia podpuszczki. Możemy wyróżnić kazeinę podpuszczkową ułatwiającą wchłanianie białka pokarmowego oraz kwasową techniczną, która ma zastosowanie w przemyśle. Kazeina to (obok serwatki) jeden z najpopularniejszych typów odżywki białkowej. Wykazuje silne właściwości antykataboliczne, hamując rozpad mas mięśniowej. Ponadto strawienie kazeiny zajmuje organizmowi dużo czasu, dzięki czemu jest on zaopatrywany przez odpowiednie dawki aminokwasów przez wiele godzin. Ze względu na to odżywki tej nie powinno stosować się bezpośrednio po wysiłku – w tym czasie organizm potrzebuje dużej ilości białka do regeneracji, musi być ono więc łatwo i szybko przyswajalne. W tym wypadku lepsze będzie więc białko serwatkowe.

Kazeinę poleca się spożywać przed snem, aby mięśnie stale były zaopatrywane przez białko, hamując proces ich rozpadu. Można ją stosować również między treningami, zwłaszcza wówczas, gdy nie mamy okazji zjeść pełnowartościowego posiłku. Dobowa dawka powinna wynosić od 0,8 do 2,2 g na każdy kilogram wagi, ale nie przekraczać 30 g, bo mogłoby to być zbyt duże obciążenie dla żołądka.

Jest 2 produktów.

Kategorie Kazeina

top