Właściwości MLEKOVITA Herkules Serwatka Demineralizowana W Proszku 500g:
Stosowana jest przez osoby uprawiające sport, w okresie intensywnych ćwiczeń fizycznych, które chcą uzyskać szybszy przyrost masy mięśniowej. Serwatka w proszku jest produktem bogatym w cenne proteiny, które zawierają aminokwasy niezbędne w żywieniu człowieka. Wartość biologiczna tych białek, np. albumin, jest wyższa niż w kurzym jajku
Serwatka w proszku demineralizowana polecana jest m.in. jako składnik deserów mlecznych, czekolad, nadzień, polew, surowców piekarniczych oraz cukierniczych.
Demineralizacja wpływa znacząco na walory smakowe serwatki, ponieważ usuwa niepożądany lekko słonawy smak, dzięki czemu jest z powodzeniem stosowana w przemyśle cukierniczym
Wykorzystywana jest również przy produkcji wyrobów wędliniarskich oraz sosów i zup. Stosowana jest także w przemyśle piekarniczym, gdzie m.in. wpływa na zabarwienie skórki pieczywa i wg opinii piekarzy zapobiega tworzeniu się tzw. „zakalca”, tworzy niepowtarzalny efekt smakowy i nadaje odpowiednią strukturę pieczywu
Herkules Serwatka od Mlekovita – propozycja dla osób prowadzących aktywny tryb życia
MLEKOVITA Herkules Serwatka to produkt bogaty w cenne białko, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Mlekovita Herkules Naturalna Serwatka Demineralizowana jest propozycją nie tylko dla osób prowadzących aktywny tryb życia, w tym sportowców, ale również doskonałą do przygotowania napojów oraz jako dodatek do deserów, jogurtów, soków.
MLEKOVITA Herkules Serwatka Demineralizowana w proszku jest produktem mlecznym, pochodzącym z serwatki płynnej uzyskanej przy produkcji serów dojrzewających, a następnie poddana procesowi demineralizacji i suszenia rozpyłowego. Proces demineralizacji serwatki polega na usunięciu z niej związków mineralnych przy użyciu procesów membranowych. Innowacyjne działania Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA na rzecz rozwoju nowych produktów pozwoliły na wprowadzenie do produkcji demineralizowanej w 90% serwatki w proszku. Tak wysoki stopień demineralizacji serwatki MLEKOVITA wprowadziła pierwsza w Polsce.
MLEKOVITA Herkules Serwatka Demineralizowana w proszku różni się od serwatki w proszku powszechnie stosowanej, znacznie lepszymi właściwościami organoleptycznymi, niższą kwasowością i większą rozpuszczalnością oraz wysoką stabilnością termiczną. Serwatka w proszku demineralizowana posiada biało-kremową barwę oraz charakterystyczny smak oraz aromat. Skład demineralizowanej serwatki 90% przedstawia się następująco: zawartość wody maks. 4%, zawartość białka min. 11%, tłuszcz maks. 1,5%, laktoza 78-84%, popiół maks. 1%. W serwatce demineralizowanej nie występują składniki ani dodatki, w skład których wchodzą genetycznie zmodyfikowane organizmy (GMO). Produkt nie jest poddany działaniu promieniowania jonizującego. Produkt nie zawiera alergenów z wyjątkiem mleka (łącznie z laktozą).
Dawkowanie Herkules Serwatka Mlekovita:
Porcję 35g proszku (6 łyżek) rozpuścić w 250ml wody. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1 porcji (35g) serwatki w proszku dziennie.
Składniki Herkules Serwatka Mlekovita:
Wielkość opakowania: 500g Wielkość porcji: 35g Ilość porcji w opakowaniu: 14