Producenci

Newsletter

Hydrolizowana kazeina

Hydrolizowana kazeina (Casein Hydrolyzate)– jest to rodzaj białka kazeinowego, w którym wiązania peptydowe (węgiel-azot), łączące aminokwasy, zostają rozbite w procesie hydrolizy, w wyniku czego otrzymuje się prostsze formy  - dwu i tripeptydy. Ten proces wstępnego „chemicznego trawienia” ma polepszać rozpuszczalność produktu i zwiększać tempo jego wchłaniania przez organizm. Wykazuje działanie anaboliczne – jest zatem bardzo dobrym budulcem dla mięśni, będąc jednocześnie antykatabolikiem, czyli przeciwdziała katabolizmowi, chroni mięśnie przed rozpadem.

Hydrolizat kazeiny jest zatem białkiem , które może być spożywane bezpośrednio po treningu, stanowiąc rodzaj uzupełnienia szybko-wchłanialnych białek serwatkowych – izolatu i hydrolizatu oferując nieco inny aminogram. Na rynku najczęściej występuje w białkach będących produktami złożonymi z kilku rodzajów białek, ale można również nabyć hydrolizowaną kazeinę jako produkt właściwy.

top