Allicyna

Allicyna

Monohydraty, jabłczany, chlorowodorki, chelaty magnezowe, czy stacki kreatynowe - wszystkie dostępne na rynku formy kreatyny, nieodzownego suplementu w treningu siłowym

Allicyna to siarkoorganiczny związek chemiczny, powstaje z alliny za pomocą enzymu alinazy przy pośrednictwie kwasu allilofulfenowego. Co ciekawe allicyna powstaje na wskutek uszkodzenia mechanicznego tkanki roślin: przede wszystkim czosnku i cebuli (jest więc uwalniana np. w trakcie obierania czosnku). Suplementy zawierające allicynę to te zawierające czosnek (przeważnie w formie oleju).


Wykazują one pozytywne działanie:

- Antybakteryjne
- Przeciwwirusowe
- W zakresie wspierania układu immunologicznego (co wynika niejako z powyższych właściwości)
- Wspierające funkcje poznawcze i ogólną witalność
- Redukujące procesy starzenia się organizmu
- W zakresie regulacji ciśnienia krwi
- W zakresie wspierania lipolizy (spalania tkanki tłuszczowej)
- Na płaszczyźnie wspierania kondycji seksualnej
- Optymalizujące poziom trójglicerydów we krwi (obniżenie LDL i łącznej zawartości cholesterolu, podniesienie poziomu HDL)


Ze względu na właściwości w zakresie obniżania poziomu cholesterolu, allicyna redukuje szanse występowania nowotworów:

- jelita grubego
- żołądka
- prostaty


Allicynę znajdziesz w:

- monopreparatach zawierających czosnek (jest główną substancją aktywną)
- suplementach wspierających odporność i funkcjonowanie układu immunologicznego
- kompleksowych formułach witaminowo-minerałowych


Sugerowane dawkowanie allicyny w suplementacji to przeważnie 2-5mg dziennie. Jednakże spotyka się schematy zalecające nawet kilkukrotnie większe dawki w okresie infekcji. Profilaktyczna suplementacja allicyną/czosnkiem jest szczególnie zalacana w okresie wzmożonego występowania infekcji wirusowych (np. okres jesienno-zimowy).

Ładowanie...
Wyszukiwanie