Producenci

Newsletter

Astaksantyna

Astaksantyna należy do karotenoidów, znajdujących się w niektórych roślinach takich jak glony oraz mięsie zwierząt. Jednak to właśnie glony są wykorzystywane do produkcji astaksantyny stosowanej w suplementacji diety. Również niektóre owoce morza zawierają wspomniany składnik. Opisywana substancja jest antyoksydantem. Oznacza to, że pomaga on zmniejszyć skutki naturalnego procesu zachodzącego w ciele zwanego oksydacją. Proces ten może prowadzić do chorób takich jak: angina, rak, choroby serca, choroby oczu(zaćma), chorobie Alzheimer'a oraz chorobie Parkinson'a. Badania wskazują również na związek pomiędzy stosowaniem astaksantyny, a zmniejszeniem komórek rakowych u kobiet chorych na raka piersi. Potrafi ona również oczyszczać żyły z nagromadzonego na nich cholesterolu, mogącego prowadzić do chorób serca. Chroni ona również serce przed brakiem tlenu w przypadku wystąpienia ataku serca, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo zgonu. Zmniejszając toksyny występujące w mózgu pomaga ona osobom cierpiącym na chorobę Parkinsona oraz Alzheimer'a. Producenci suplementów sugerują stosowanie astaksantyny w proporcjach od 2-24mg/dziennie jednak trudno jednoznacznie stwierdzić jaka jej dzienna dawka będzie zalecana dla stosującego.

Jest 2 produktów.

Kategorie Astaksantyna

top