Właściwości NUTREND Flexit Drink 400g:
-
Wspiera tkankę łączną
-
Kompleksowa ochrona stawów, ścięgien, chrząstek, torebek stawowych i kości
-
Przyspiesza rekonwalescencję po kontuzjach
Flexit Drink 400g od Nutrend – bardzo dobrej jakości suplement wspierający zdrowie i wzmacnianie stawów i więzadeł!
NUTREND Flexit Drink którego zadaniem jest protekcja wszystkich stawów przy jednoczesnym wzmacnianiu, odżywianiu i odtwa-rzaniu tkanki kostnej, a także towarzyszącej jej tkanki łącznej i wszystkich jej elementów (stawy, torebki stawowe, chrząstki, ścięgna, więzadła).
Właściwości składników aktywnych:
Białko kolagenowe (hydrolizat żelatyny) stanowi doskonałe źródło peptydów i aminokwasów nieodzownych do budowy kolagenu. Wspiera kondycję stawów, ale także włosów, paznokci i skóry. Flexit drink zawiera w składzie enzymatycznie szczepiony hydrolizat żelatyny (97%), wyróżniający się doskonałą przyswajalnością. Lekkostrawna i szybkowchłanialna forma zapewnia efektywne działanie.
Siarczan chondroityny odpowiada za odbudowę tkanki łącznej. Odpowiednio wysoka podaż tego składnika z samego pożywienia może być problematyczna. Bardzo efektywny składnik w zakresie prewencji zwyrodnień stawowych.
Glukozamina to najpopularniejszy monopreparat wspierający funkcjonowanie stawów. Organizm ludzki syntezują ją z glukozy, jednakże w profilaktyce i leczeniu zalecana jest dodatkowa suplementacja. Pozytywny wpływ na produkcję tkanki łącznej i poprawę mobilności w stawach. Wspiera produkcję mazi stawowej i chrząstek stawowych. Działa synergicznie z chondroityną (jest jej prekursorem).
MSM (metylosulfonylometan), czyli siarka organiczna. Występuje w organizmie naturalnie, ale tak samo, jak w przypadku glukozaminy, czy chondroityny zalecana jest dodatkowa suplementacja. Silny antyoksydant, chroni uszkodzone tkanki chrzęstne przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wykazuje właściwości przeciwbólowe. MSM pełni istotną funkcję w syntezie aminokwasów l-cysteiny i l-metioniny.
Kwas hialuronowy to podstawowy składnik płynu stawowego, który otacza chrząstkę. Zapewnia właściwą elastyczność i lepkość tkanki. Nawet stosunkowa mała zawartość kwasu hialuronowego w połączeniu z wodą, żeluje się i wydatnie podnosi odporność tkanki łącznej.
L-Prolina to podstawowy aminokwas, z którego zbudowany jest kolagen. Świetnie podnosi możliwości regeneracyjne uszkodzonych więzadeł i chrząstek.
Witamina C wspiera wchłanianie białek kolagenowych, wykazując dodatkowo silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni uszkodzone chrząstki przed działaniem wolnych rodników.
Wapń to główny budulec kości.
Magnez wraz z wapniem działa synergicznie w zakresie wzmocnienia układu kostno-mięśniowego. Ponadto redukuje poziom stresu w organizmie
Witamina D3 wspomaga magazynowanie wapnia w kościach.
Sposób użycia Flexit Drink Nutrend 400g:
Profilaktycznie: 1 x dziennie 10 g, rano na czczo. Przy zwiększonym obciążeniu i zwyrodnieniach tkanki łącznej: 1 x dziennie 20 g rano na czczo.
Składniki Flexit Drink Nutrend 400g:
Wielkość opakowania: 400g
Wielkość porcji: 20g
Ilość porcji w opakowaniu: 20
hydrolizat białka wieprzowego, maltodekstryna, glukonian wapnia, glukonian magnezu, L-prolina, sól potasowa siarczanu glukozaminy (ze skorupiaków), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, MSM (metylosulfonylometan), aromat, siarczan chondroityny, kwas L-askorbinowy (witamina C), regulator kwasowości: kwas jabłkowy, substancje przeciwzbrylajace: fosforan wapnia i dwutlenek krzemu, substancje słodzące: acesulfam K i sukraloza, kwas hialuronowy (sól sodowa), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), cholekalcyferol (witamina D), barwnik: beta-karoten. Alergeny wyróżnione są w składzie. Może zawierać soję i białka mleka.
Zawartość
|
W porcji 20g
|
%RWS
|
Wapń
|
120 mg
|
15%
|
Magnez
|
55 mg
|
15%
|
Witamina C
|
100 mg
|
125%
|
Witamina B6
|
5 mg
|
357%
|
Witamina D
|
7,5 µg
|
150%
|
Siarczan chondroityny
|
150 mg
|
*
|
Siarczan glukozaminy
|
300 mg
|
*
|
Białka kolagenowe
|
10 000 mg
|
*
|
Metylosulfonylometan (MSM)
|
300 mg
|
*
|
Kwas hialuronowy
|
20 mg
|
*
|
L-Prolina
|
500 mg
|
*
|
%RWS – referencyjna wartość spożycia