Producenci

Newsletter

Żurawina

Żurawina -  to roślina z rodzaju borówkowych, owoc powszechnie stosowany w medycynie ludowej w przypadkach problemów z pęcherzem, żołądkiem, na przeziębienia. Ze względu na swoje walory smakowe jest częstym składnikiem różnych produktów spożywczych, a w formie suszonej dodawany do deserów, sałatek i mięs. Badania wykazały, że żurawina chroni wąt...

Żurawina -  to roślina z rodzaju borówkowych, owoc powszechnie stosowany w medycynie ludowej w przypadkach problemów z pęcherzem, żołądkiem, na przeziębienia. Ze względu na swoje walory smakowe jest częstym składnikiem różnych produktów spożywczych, a w formie suszonej dodawany do deserów, sałatek i mięs. Badania wykazały, że żurawina chroni wątrobę, wspiera serce i obniża poziom cukru we krwi. Jest bogatym źródłem witamin C, A i witamin z grupy B. Najwięcej substancji zawierają świeże owoce. Na dodatek flawonoidy zawarte w żurawinie zmniejszają ryzyko chorób serca – powstrzymują tworzenie się zakrzepów, rozszerzają naczynia krwionośne i utleniają cholesterol. Powstrzymują również niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka.

Żurawina, poza cennymi właściwościami odżywczymi, zawiera sporą dawkę cukru, dlatego należy ją traktować ostrożnie w dietach odchudzających. W 100 gramach suszonej żurawiny jest 46 kalorii, 85 mg potasu, 12 g węglowodanów ( w tym 4 g cukrów), sód oraz witaminy A, D, B12 oraz B6.

Więcej
top