Producenci

Newsletter

Liść mięty

Liść miętty (Mint leaves) z rodziny jasnotowatych, występująca w Europie, Azji i Afryce. Znajduje zastosowanie w kuchni oraz medycynie ludowej. W kuchni miętę można dodawać do napojów (zwłaszcza latem), twarożków, sałatek, a także jagnięciny. Mięta polecana jest przede wszystkim w problemach układu pokarmowego, przede wszystkim bólów brzucha, braku łaknienia, wzdęć, problemów z trawieniem. Ma właściwości łagodzące. Jest również świetnym remedium na bóle głowy (również migrenowe), może być stosowana przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, dobrze radzi sobie z nieżytem górnych dróg oddechowych.

Działanie mięty można wykorzystać poprzez tworzenie z niej naparów, różnego rodzaju inhalacji, olejków i mazideł. Mięta wykazuje również działanie przeciwświądowe, znieczulające i przeciwzapalne, ponadto wywołuje uczucie chłodu. Dlatego warto wykorzystać jej możliwości w chorobach takich jak opryszczka, ospa wietrzna i i innych chorób zakaźnych. Ze względu na swoje właściwości kojące i pozytywny wpływ na układ pokarmowy jest częstym składnikiem suplementów diety.

top