Producenci

Newsletter

Sacharoza

Sacharoza - to dwucukier, zaliczany do węglowodanów prostych, będący połączeniem jednej cząsteczki fruktozy i jednej glukozy. Sacharoza używana jest do słodzenia potraw i napojów, nazywana powszechnie cukrem. Zaliczana jest do tzw. „pustych kalorii”, dlatego, że poza energią nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych. Z tego powodu ilość sacharozy w diecie powinna być zmniejszona do minimum. Spożywanie nadmiernych ilości białego cukru zmusza trzustkę do produkcji zbyt dużej ilości insuliny, aby regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie. Choć biały cukier dodaje energii, udowodniono, że już po godzinie od spożycia słodyczy odczuwany jest wyraźny spadek nastroju.

Ponadto sacharoza jest podłożem do rozwoju bakterii i grzybów, sprzyja próchnicy zębów, potęguje nadpobudliwość. Biały cukier dodawany jest do potraw i napojów jako polepszacz smaku. Nie jest jednak nie do zastąpienia – należy go zamienić lepszym dla zdrowia ksylitolem lub stewią, które są doskonalą alternatywą do białego cukru. 

top