Katalog

Producent v
Spalacze v

Producenci

Newsletter

Pieprz cayenne

Pieprz kajeński (Cayenne pepper) to ostra przyprawa wyrabiana z papryki rocznej, odmiany Cayenne, której nazwa pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej – Kajenna. Papryka jest suszona, mielona, a następnie wykorzystywana w takiej postaci do sprzedaży. Główne składniki chemiczne pieprzu cayenne to kapsaicyna, beta-karoten, flawonoidy oraz witami...

Pieprz kajeński (Cayenne pepper) to ostra przyprawa wyrabiana z papryki rocznej, odmiany Cayenne, której nazwa pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej – Kajenna. Papryka jest suszona, mielona, a następnie wykorzystywana w takiej postaci do sprzedaży. Główne składniki chemiczne pieprzu cayenne to kapsaicyna, beta-karoten, flawonoidy oraz witamina C. Pieprz cayenne, poza walorami smakowymi, przyśpiesza przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu. Posiada właściwości przeciwbólowe, antyoksydacyjne, łagodzi bóle brzucha, gardła oraz bóle reumatyczne, pomaga w chorobach układu odpornościowego.

Dwie łyżeczki pieprzu cayenne zawierają 47% dawki b-karotenu. Po spożyciu mózg wydziela więcej endorfin, hormonów odpowiadających za dobre samopoczucie. Dzięki temu, że pomaga w trawieniu i likwiduje wzdęcia, jest niezwykle popularnym składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie, przyśpieszaczy spalania tłuszczu i preparatów poprawiających trawienie.

Więcej
Jest 1 produkt.

Kategorie Pieprz cayenne

top