Producenci

Newsletter

Nasiona Kakaowca

Nasiona kakaowca (Cacao Seed) - pobiera się z rośliny o nazwie kakaowiec właściwy, która pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Jej uprawa jest jednak szeroko rozpowszechniona – obecnie najwięcej produkuje się w Afryce. Z nasion kakaowca wytwarza się masło kakaowe i kakao, a z nich napoje oraz czekoladę. Ziarna...

Nasiona kakaowca (Cacao Seed) - pobiera się z rośliny o nazwie kakaowiec właściwy, która pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Jej uprawa jest jednak szeroko rozpowszechniona – obecnie najwięcej produkuje się w Afryce. Z nasion kakaowca wytwarza się masło kakaowe i kakao, a z nich napoje oraz czekoladę. Ziarna kakaowca zawierają ponad 50% tłuszczu, 20% białka, 10% skrobi o raz szereg minerałów i witamin. Są pozbawione glutenu, a zawierają dużo błonnika pokarmowego. Kakao jest cennym źródłem alkaloidów, m.in. teobrominy i kofeiny. Jest również bardzo bogatym źródłem magnezu, pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu ( bogate źródło antyoksydantów) oraz zawiera tryptofan – aminokwas uwalniający serotoninę, hormon szczęścia. Dzięki zawartości fenyloetyloaminy jest również uważana za naturalny afrodyzjak. Ze względu na moc odżywczych składników, nasiona kakaowca są częstym składnikiem suplementów diety.

Więcej
top