Producenci

Newsletter

Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana (waxy maize) - jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy.Jest biała, bezwonna, nie posiada smaku. W suplementacji używana jako źródło wolnouwalnianych węglowodanów. W porównaniu z odżywkami opartymi głównie na węglowodanach prostych, skrobia kukurydziana gwarantuje stabilny, równy wyrzut energii, co jest niezwykle istotne w trakcie długotrwałych sesji treningowych. Warto dodać, że stosowana potreningowo odbudowuje zasoby glikogenu dużo szybciej niż sama glukoza. Kolejną przewagą preparatów opartych na skrobi kukurydzianej jest jej wysoka osmolarność. Dzięki temu jest dużo łatwiejsza do strawienia dla słabiej pracującego w trakcie wysiłku fizycznego żołądka. Powyższe właściwości jednoznacznie ukazują bardzo duży potencjał do zastosowania skrobii kukurydzianej w suplementacji. Jest doskonałym źródłem węglowodanów zarówno w sportach wytrzymałościowych, jak i szybkościowo-siłowych. Świetnie sprawdzi się również, jako uzupełnienie węglowodanów wynikające bezpośrednio z diety  – wolnoprzyswajalne węglowodany mają na tym polu znaczną przewagę nad np. glukozą.. Skrobię kukurydzianą znajdziemy w najwyższej jakości preparatach węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych. 

top