Producenci

Newsletter

Skwalen

Skwalen – pod względem charakterystyki chemicznej jest węglowodorem, zalicza się go do lipidów. Na początku XX wieku został odkryty przez japońskich uczonych, badających rekiny. Obecnie wiadomo, że oprócz występowania w wątrobie niektórych gatunków  rekina, występuje również w oliwie z oliwek czy w nasionach amarantusa. Dzięki licznym badaniom w...

Skwalen – pod względem charakterystyki chemicznej jest węglowodorem, zalicza się go do lipidów. Na początku XX wieku został odkryty przez japońskich uczonych, badających rekiny. Obecnie wiadomo, że oprócz występowania w wątrobie niektórych gatunków  rekina, występuje również w oliwie z oliwek czy w nasionach amarantusa. Dzięki licznym badaniom wiadomo dość sporo o prozdrowotnych właściwościach Skwalenu.

Skwalen charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym oraz chemoprewencyjnym (Chemoprewencja polega na zapobieganiu przekształcenia się nowotworu łagodnego w nowotwór złośliwy.). Jest silnym antyoksydantem. Posiada zdolność wpływu na poziom hormonów płciowych, dążąc do ich prawidłowych wartości, obniża poziom tzw. „złego cholesterolu”.

Skwalen pozytywnie wpływa na system immunologiczny człowieka. Charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Pozsiada właściwości regenerujące i odżywcze. Bierze udział w produkcji przeciwciał. Pomaga regulować ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru. Wspomaga pracę wątroby, nerek i trzustki. Pozytywnie wpływa na skórę poprawiając jej stan i poprawiając elastyczność oraz przyspiesza gojenie się ran i widoczność blizn.

Ponieważ skwalen nie jest związkiem trwałym, jego zastosowanie w branży kosmetycznej wymusiło ingerencję w strukturę chemiczną i otrzymano skwalan – który jest znacznie bardziej trwały i znajduje zastosowanie w rozmaitych luksusowych kremach, olejkach i innych kosmetykach stosowanych na skórę, zachowując korzyści jakie posiadał skwalen.

Więcej
top