Producenci

Newsletter

Spirulina

Spirulina jest prostym jednokomórkowym organizmem należącym do gromady sinic, występująca w czystych, ciepłych zbiornikach wodnych. Znana co najmniej od XVI wieku w różnych kulturach, dokładnie zbadana  przez naukowców w latach 60-tych XX wieku roślina (zdaniem niektórych sinice to prokarioty – czyli królestwa bakterii) zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz wykazuje wiele działań prozdrowotnych a nawet leczniczych.

Spirulina jest znakomitym źródłem białka, zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest szczególnie bogata w keta karoten,wzmacniający system odpornościowy organizmu człowieka. W spirulinie znaleźć można dużo żelaza, którego odpowiednia ilość w diecie zapobiega anemii. To doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego. Wśród witamin szczególnie obficie występują witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) a także witamina C czy witamina E.

Charakterystyczny zielono-niebieski kolor spiruliny to zasługa głównie chlorofilu – substancji, która oczyszcza organizm i odtruwa go między innymi poprzez zdolność usuwania metali ciężkich, które dostają się do ustroju  wraz z pożywieniem, wodą i powietrzem, co jest niemalże nieodzownym czynnikiem funkcjonowania w nowoczesnych cywilizacjach ludzkich, i zatruwaniem przez nie środowiska naturalnego.

Na kolor spiruliny wpływa też fikocyjanina, która nadaje mu niebieskawy odcień, i również pozytywnie wpływa na funkcje organizmu. Powoduje obniżenie trójglicerydów we krwi przez co spada ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Fikocyjanina stymuluje organizm do zwiększenia produkcji czerwonych i białych krwinek, przez co pozytywnie wpływa na wydolność, wytrzymałość organizmu, oraz zwiększają odporność na wszelkie infekcje.

Oprócz w/w korzyści systematycznego przyjmowania spiruliny warto wymienić jeszcze inne: obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie krwi, odkwasza organizm, poprawia samopoczucie i ułatwia zapamiętywanie, zwiększa koncentrację, zapobiega zaćmie, zwiększa odporność na przeziębienia i grypę, pomaga w leczeniu alergii (tu główną zasługą jest obecność kwasu GLA zawartemu w tej aldze). Bada się jej skuteczność w walce z chorobami nowotworowymi i AIDS.

top