Producenci

Newsletter

Sól potasowa

Sól potasowa kwasu ortofosforowego (Phosphoric acid potassium salt) -  jest to związek chemiczny zaliczany do przeciwutleniaczy. Regulacje prawne w Unii Europejskiej katalogują ta kategorię związków od E300 do E341 i nakazują umieszczanie ich na etykietach produktów, w których występują.  Sól potasowa kwasu ortofosforowego ma oznaczenie E340 i b...

Sól potasowa kwasu ortofosforowego (Phosphoric acid potassium salt) -  jest to związek chemiczny zaliczany do przeciwutleniaczy. Regulacje prawne w Unii Europejskiej katalogują ta kategorię związków od E300 do E341 i nakazują umieszczanie ich na etykietach produktów, w których występują.  Sól potasowa kwasu ortofosforowego ma oznaczenie E340 i bywa określana zazwyczaj jako nieszkodliwa dla zdrowia. Niektóre charakterystyki składników używanych do produkcji żywności odradzają jej częste spożywanie jako zakłócającą trawienie. Jest to substancja występująca naturalnie w przyrodzie. Zawierają ją niektóre warzywa i owoce. Sól potasowa kwasu ortofosforowego jest stosowana w branży spożywczej, szczególnie w produktach wysoko-przetworzonych. Działa stabilizująco i zapobiega zbrylaniu produktów. Reguluje kwasowość, działa przeciw-utleniająco, zapobiega zmianom smaku produktów. Wśród produktów, w których E340 jest powszechnie stosowana można wymienić choćby: napoje alkoholowe, wina, szampan, przekąski z ziemniaków czy produktów zbożowych, desery w proszku, desery mrożone, lody, mleko w proszku, topione sery, pasty rybne, a także niektóre suplementy diety. Sól potasowa kwasu ortofosforowego, podobnie jak inne sole kwasu fosforowego uczestniczy w rozmaitych procesach metabolicznych i uczestniczy w reakcjach energetycznych, ponieważ wchodzi w skład organizmu ludzkiego. Oprócz branży spożywczej  sól potasowa kwasu ortofosforowego znajduje zastosowanie w branży kosmetycznej i rolnictwie.

Więcej
top