Producenci

Newsletter

Maltodekstryna

Maltodekstryna (maltodextrin)jest węglowodanem złożonym, lecz posiada jedynie trochę niższy indeks glikemiczny od cukrów prostych przez co jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Otrzymuję się ją najczęściej ze skrobi kukurydzianej. Maltodekstryna występuje w formie białego proszku natomiast po rozpuszczeniu w wodzie zmienia postać w lepką masę. Maltodekstryna jest stosowana zarówno w przemyśle spożywczym jak i w suplementach dla sportowców tj. w odzywkach węglowodanowych, węglowodanowo -białkowych i napojach. Dzięki odżywkom zawierającym maltodekstryne stosowanych po treningu, szybko można uzupełnić zapasy glikogenu mięśniowego zużytego podczas ćwiczeń. W przypadku stosowania diet redukcyjnych jak i u osób ze skłonnościami do tycia należy uważać ze stosowaniem odzywek zawierających maltodekstryny.

top