Producenci

Newsletter

Kapsaicyna

Kapsaicyna (Capsaicin) - organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki (np. Capsicium Annum – papryka roczna).   W suplementacji stosowana przeważnie w spalaczach tkanki tłuszczowej i odżywkach przedtreningowych. Powoduje wzmożoną termogenezę, poprawia oksydację kwasów tłuszczowych. Ponadto działa przeciwzapalnie i w...

Kapsaicyna (Capsaicin) - organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki (np. Capsicium Annum – papryka roczna).   W suplementacji stosowana przeważnie w spalaczach tkanki tłuszczowej i odżywkach przedtreningowych. Powoduje wzmożoną termogenezę, poprawia oksydację kwasów tłuszczowych. Ponadto działa przeciwzapalnie i wspiera układ odpornościowy, oraz jest silnym antyoksydantem (zwalcza wolne rodniki). Te właściwości powodują, że jej stosowanie ma również sens w celach stricte pro-zdrowotnych.W odpowiednio wysokich dawkach jest również stosowana pomocniczo w trakcie leczenia choroby nowotworowej (oczywiście pod kontrolą lekarza). W suplementacji sportowej, w celu wsparcia spalania tkanki tłuszczowej stosuje się przeważnie dawki 100-150mg przedtreningowo. 

Więcej
top