Producenci

Newsletter

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka - wiesiołek to roślina występująca pospolicie na obszarach praktycznie wszystkich kontynentów (tylko w Polsce występuje 30 gatunków Wiesiołka).  Posiada przeważnie żółte kwiaty. Do celów leczniczych wykorzystuje się jednak olej z nasion rośliny. W celu zachowania możliwie największej ilości substancji aktywnych należy tłoczyć ol...

Olej z wiesiołka - wiesiołek to roślina występująca pospolicie na obszarach praktycznie wszystkich kontynentów (tylko w Polsce występuje 30 gatunków Wiesiołka).  Posiada przeważnie żółte kwiaty. Do celów leczniczych wykorzystuje się jednak olej z nasion rośliny. W celu zachowania możliwie największej ilości substancji aktywnych należy tłoczyć olej „na zimno”z całych nasion. Bogactwem olej z wiesiołka są nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (LA)-około 70% zawartość w oleju i kwas gamma-linolenowy (GLA)-około 9% zawartości w oleju. Kwas linolowy nie może być syntezowany przez organizm ludzki, musi być dostarczony w pożywieniu, kwas gamma-linolenowy jest syntezowany na podstawie spożytego kwasu linolowego.  Ww. związki pełnią fundamentalną rolę w organizmie, wpływając na szereg procesów życiowych. Odpowiednia podaż tych kwasów jest m.in. kluczowa w zachowaniu prawidłowej masy kostnej i wytrzymałości kości, a także wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Więcej
top