Producenci

Newsletter

Węglan potasu

Węglany potasu (Potassium carbonate) – to związki, które stosowane są w przemyśle spożywczym w kategorii określanej jako regulatory kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki (Prawo Unii Europejskiej nakazuje katalogowanie tego rodzaju substancji i ujmowanie ich na etykietach produktów spożywczych podlegających oznakowaniu w za...

Węglany potasu (Potassium carbonate) – to związki, które stosowane są w przemyśle spożywczym w kategorii określanej jako regulatory kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki (Prawo Unii Europejskiej nakazuje katalogowanie tego rodzaju substancji i ujmowanie ich na etykietach produktów spożywczych podlegających oznakowaniu w zakresie E500-E599). Węglany potasu opisywane są na etykietach żywności jako E501, E501a (węglan potasu), E501b (wodorowęglan potasu).

E501 z racji swoich właściwości spulchniających, zagęszczających, stabilizujących, zwiększających trwałość przy jednoczesnym braku wpływu na zapach i smak produktów znajdują szerokie zastosowanie szczególnie w  wyrobach cukierniczych, czekoladowych, kawo-podobnych, mleku w proszku, słodzikach, żywności przetworzonej dla niemowląt i dzieci, suplementach diety, winach itd.

Zdaniem większości ekspertów, przy odpowiednim dawkowaniu są to związki nieszkodliwe. Jednak spore przedawkowanie może powodować biegunki, krwawienia z układu trawiennego, wymioty i podrażnienia dróg oddechowych czy reakcje alergiczne.

Oprócz przemysłu spożywczego węglany potasu znajdują również zastosowania w wielu innych obszarach: środkach piorących, budownictwie, przemyśle fotograficznym, kosmetycznym, szklarskim, w sadownictwie itd.

Więcej
top