Producenci

Newsletter

Cha-de-bugre

Cha-de-bugre (Cordia salicifolia,  inaczej porangaba) - małe drzewo rosnące na terenie Ameryki Południowej. Jej ziarna do złudzenia przypominają ziarna kawy. Potocznie nazywa się ją kawą lasu. Bardzo popularna w Brazylii. Składniki aktywne to przede wszystkim: kofeina, allantoina, kwas allantoinowy i  potas.    Poza właściwościami pobudzającymi ...

Cha-de-bugre (Cordia salicifolia,  inaczej porangaba) - małe drzewo rosnące na terenie Ameryki Południowej. Jej ziarna do złudzenia przypominają ziarna kawy. Potocznie nazywa się ją kawą lasu. Bardzo popularna w Brazylii. Składniki aktywne to przede wszystkim: kofeina, allantoina, kwas allantoinowy i  potas.    Poza właściwościami pobudzającymi doskonale sprawdza się jako supresant apetytu. Ma delikatne działanie diuretyczne (pobudza wydalanie większej ilości moczu). W medycynie naturalnej stosowana również do przyspieszenia gojenia ran, ale także przy przeziębieniach i infekcjach o podłożu wirusowym. Dawki dzienne dochodzą do 500mg dziennie (ekwiwalent 2 szklanek kawy). 

Więcej
top