Producenci

Newsletter

Pektyna jabłkowa

Pektyna jabłkowa (Apple pactin) -  to węglowodan złożony, występujący  w ścianach komórkowych jabłek. Jest błonnikiem pokarmowym, rozpuszczalnym w wodzie. Jej spożywanie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale poza stworzeniem właściwego środowiska w przewodzie pokarmowym ma inne bardzo istotne właściwości. M.in.:  wiąże metale ciężkie i toksyny, wspomagając procesy detoksykacyjne organizmu, wpływa na regulacje gospodarki kwasów żółciowych, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie (proporcje HDL do LDL), a także obniża ciśnienie krwi . W szerszej perspektywie błonnik spowalnia absorbcję cukru z żołądka ( co z kolei wpływa na stabilny poziom cukru we krwi) i jego odpowiednia podaż jest nieodzowna w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Suplementacja jest szczególnie istotna w przypadku diet wysoko-węglowodanowych z małą ilością warzyw i owoców, a także diet tłuszczowych.

top