Producenci

Newsletter

Kwercetyna

Kwercetyna (Quercetin) – najdokładniej przebadany ze wszystkich bioflawonoidów, występuje w owocach i warzywach, w najwyższych stężeniach w jabłkach i cebuli. Kwercytyna wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, stąd znajduje bardzo szerokie zastosowanie w suplementacji o charakterze prozdrowotnym. Dodatkowo wykazuje właściwości stymulujące podobne do kofeiny, jednak o słabszej intensywności.

Bardzo często występuje w połączeniu z innymi mocnymi bioflawonoidami – resweratrolem i izoflawonami sojowymi. Stanowi również bardzo ciekawe połączenie z ekstraktem z zielonej herbaty – w znaczny sposób poprawia bioprzyswajalność ekstraktu.

Kwerytyna wpływa również na podniesienie poziomu „dobrego cholesterolu”  - HDL i spadek poziomu LDL.

Dawkowanie dochodzi do 2g dziennie, ale jest zależne od dużej ilości czynników.

top