Producenci

Newsletter

Serwatka

Serwatka (Whey) - to produkt uboczny, który powstaje w procesie wytwarzania sera. Białko serwatkowe to popularny wśród sportowców specyfik wytwarzany z koncentratu białka serwatki (najpierw z serwatki likwiduje się tłuszcz), a następnie tworzy się izolat białka serwatki, który się proszkuje, często dodając do niego różne dodatkowe substancje - smakowe i zapachowe. Białko serwatkowe jest pełnowartościowym źródłem białka dla sportowców trenujących różne sporty, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik w diecie. Białko serwatkowe występuje w trzech odmianach - jako koncentrat białka serwatkowego (WPC), izolat białka serwatkowego (WPI) i hydrolizat białka serwatkowego (WPH). Podane odmiany są wymienione w kolejności od najsłabiej do najlepiej wchłanialnego, a więc i najdroższego specyfiku. Białko mogą suplementować sportowcy o różnym poziomie, praktycznie bez ograniczeń, choć nie powinno być ono zastępstwem dla zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

top