Producenci

Newsletter

Sacharynian sodu

Sacharynian sodu - to substancja słodząca, sól sodowa sacharyny, pochodna kwasu sulfobenzoesowego, od 300-500 razy bardziej słodka niż sacharoza (cukier stołowy). Sacharynian sodu jest nie tylko słodszy od klasycznego cukru, ale i bezkaloryczny, ponieważ organizm nie potrafi o strawić i wchłonąć - jest wydalany przez organizm. Substancja ta w wy...

Sacharynian sodu - to substancja słodząca, sól sodowa sacharyny, pochodna kwasu sulfobenzoesowego, od 300-500 razy bardziej słodka niż sacharoza (cukier stołowy). Sacharynian sodu jest nie tylko słodszy od klasycznego cukru, ale i bezkaloryczny, ponieważ organizm nie potrafi o strawić i wchłonąć - jest wydalany przez organizm. Substancja ta w wysokich stężeniach ma nieatrakcyjny metaliczno-gorzkawy smak, dlatego w różnego rodzaju produktach, do których jest dodawany, zazwyczaj nie występuje samodzielnie, ale w połączeniu z innymi słodzikami, zazwyczaj cyklaminianem sodu, bo ma najlepsze właściwości maskujące ten posmak. Badania na zwierzętach wykazały, że spożycie sacharynianu sodu jest niebezpieczne dla organizmu (zwiększone prawdopodobieństwo zachorowania na raka pęcherza moczowego), ale badania na ludziach nie potwierdziły tej zależności. Sacharynian sodu dodawany jest do różnych produktów spożywczym, w tym wielu preparatów dla sportowców.

Więcej
top