Producenci

Newsletter

Regulator kwasowości

Regulator kwasowości - to substancja dodawana do żywności, które mają za zadanie wydłużyć świeżość produktu. Regulatory mają na celu ustabilizowanie jego kwasowości i współczynnika pH - hamują rozwój bakterii, wpływając na enzymy zawarte w żywności. Popularne regulatory kwasowości to przede wszystkim kwas octowy (E260), octan wapnia (E263), kwas...

Regulator kwasowości - to substancja dodawana do żywności, które mają za zadanie wydłużyć świeżość produktu. Regulatory mają na celu ustabilizowanie jego kwasowości i współczynnika pH - hamują rozwój bakterii, wpływając na enzymy zawarte w żywności. Popularne regulatory kwasowości to przede wszystkim kwas octowy (E260), octan wapnia (E263), kwas jabłkowy (E296) i kwas mlekowy (E270). Choć większość regulatorów kwasowości występuje w produktach spożywczych w ilości nie zagrażającej naszemu zdrowiu, warto ostrożnie wybierać produkty z takim składem i kierować się w stronę zdrowszych zamienników, np. jednodniowych soków i warzyw. Warto zwrócić uwagę, że bardzo łatwo uniknąć tych składników w diecie, jeśli przyrządzimy dania samodzielnie w domu - jogurt naturalny wymieszany z bananem i miodem jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy i tańszy niż sklepowy odpowiednik. Regulatory kwasowości są składnikiem również odżywek białkowych i innych suplementów dla sportowców.

Więcej
top