Producenci

Newsletter

Ryż brązowy

Ryż brązowy (Brown rice) -  to zdrowsza alternatywa do popularnego białego ryżu - odmiana ta jest źródłem większej ilości witamin i przez to lepsza dla naszego zdrowia. Brązowy ryż to bogactwo witaminy B1, B2, B3, B6, B12, E, K, C, D i A oraz kwasu pantotenowego, karotenu, likopenu. Brązowy ryż zapewnia w sobie też mnóstwo wapnia, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, selenu, miedzi, żelaza i innych składników mineralnych. To kopalnia cennych właściwości odżywczych dla naszego organizmu, których biały ryż, ze względu na większy proces oczyszczania i przetworzenia, w większości jest pozbawiony. Pełnowartościowa dieta powinna opierać się na węglowodanach pełnoziarnistych - zastąpienie białego pieczywa, makaronu, mąki na ich zdrowsze odpowiedniki to podstawa zbilansowanej diety każdego człowieka, nie tylko sportowca. Zachęcamy do pielęgnowania zdrowych nawyków żywieniowych.

top