Producenci

Newsletter

Omega-9

Omega 9 - to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym atomie węgla od końca. Przykładowe kwasy omega-9 to kwas oleinowy, nerwonowy, erukowy. Kwasy tłuszczowe, w tym również omega-9 mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ stanowią jeden z podstawowych budulców, z których organizm czerpie składniki do narządów i tkanek. To elementarna część diety. Kwasy omega-9 mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych, ma dobroczynny wpływ na pracę żołądka. Omega 9 występuje przede wszystkim w oleju z oliwek, w migdałach, orzechach ziemnych, siemieniu lnianym czy awokado. Warto zwrócić uwagę, że choć tłuszcze są niezbędne dla naszego organizmu, to przez ich wysoką kaloryczność nie powinny być spożywane w dużych ilościach - zazwyczaj 2 łyżki oliwy do obiadu lub mała garść migdałów w 100% pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Jest 1 produkt.

Kategorie Omega-9

top