Producenci

Newsletter

Jagoda

Jagoda (Blueberry) - to roślina powszechnie występująca w Polsce, która wydaje swoje owoce od czerwca do końca września. Owoce czarnej jagody są źródłem witaminy A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, antocyjanów, garbników, pektyn, fitoestrogenów, kwasu foliowego, błonnika. Zawierają również składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor, c...

Jagoda (Blueberry) - to roślina powszechnie występująca w Polsce, która wydaje swoje owoce od czerwca do końca września. Owoce czarnej jagody są źródłem witaminy A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, antocyjanów, garbników, pektyn, fitoestrogenów, kwasu foliowego, błonnika. Zawierają również składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo, mangan. Jagody mają bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy - suszone pomagają zwalczyć biegunkę, świeże są polecane przy zaparciach. Uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, wychwytują toksyny, są antidotum na zatrucia. Używane powszechnie w suplementach diety, przede wszystkim na ze względu na swoje rewelacyjne walory smakowe, słodko-kwaśny smak, który dodany do mleka tworzy smaczne koktajle. Jagody warto jednak jeść również świeże, ze względu na fakt, że są bogatym źródłem witamin - sproszkowane i dodawane do odżywek dla sportowców nie zachowują niestety większości ze swoich cennych właściwości, poza jedynie smakowymi.

Więcej
top