Producenci

Newsletter

Fluor

Fluor to składnik niezwykle ważny dla naszych zębów, ale występuje we wszystkich tkankach w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialny za gospodarkę magnezem, fosforem i wapniem, ułatwia wchłanianie żelaza, jest dodawany do środków uspokajających. Nadmiar fluoru obniża jakość tkani kostnej i zębiny - nadmiar objawia się pojawianiem się żółtych plam na zębach, które z czasem ciemnieją. Odtruwanie to przede wszystkim dieta bogata w wapń, który utrudnia odkładanie się tego składnika w organizmie. Suplementacja jest rzadka - fluor bardzo dobrze wchłania się z żywności. Bogatym źródłem tego pierwiastka jest woda mineralna, ryby, soja, szpinak, rzeżucha, kapusta, marchew, brokuły, herbata. Nadmiar jest powszechny w dużych aglomeracjach, dlatego w tym wypadku lepiej uniknąć dodatkowej suplementacji tego składnika. Zdrowa i zrównoważona dieta powinna zaopatrzyć nasze zęby we wszystkie niezbędne mu składniki odżywcze.

top