Katalog

Producent v
Forma v
Kategoria v

Producenci

Newsletter

Lecytyna

Lecytyna (Lecithin) jest dostępna ze źródeł zwierzęcych jak i warzywnych, lecz jest ona głównie pozyskiwana z soi, jajek oraz rzepaku. Lecytyna jest zawarta w pierwiastkach zwanych fosfadylocholinami. Jako narzędzie leczące zdrowie, lecytyna pomaga odwrócić oraz zapobiec uszkodzeniami mogacymy nastąpić w wyniku stosowania koronografii. Oddzia...

Lecytyna (Lecithin) jest dostępna ze źródeł zwierzęcych jak i warzywnych, lecz jest ona głównie pozyskiwana z soi, jajek oraz rzepaku. Lecytyna jest zawarta w pierwiastkach zwanych fosfadylocholinami. Jako narzędzie leczące zdrowie, lecytyna pomaga odwrócić oraz zapobiec uszkodzeniami mogacymy nastąpić w wyniku stosowania koronografii. Oddziałuje ona na tłuszcze, zapobiegać ich odkładaniu co może prowadzić do groźnych następstw w postaci chorób serca. Kiedy tłuszcz nie może się odkładać w specyficznych rejonach organizmu, jest on transportowany do wątroby gdzie zamienia się w energię. Lecytyna jest również posiada również pozytywne działanie na w procesie regeneracji wątroby, spowodowanej różnymi czynnikami. Mogą nimi być nadużywanie alkoholu oraz wysokie zagęszczenie toksyn. Lecytyna sojowa jest znana z obniżania poziomu złego cholesterolu oraz triacylogliceroli. Dodatkowo, lecytyna sojowa podnosi poziom HDL, inaczej zwanego dobrym cholesterolem, pomagającym osobom leczącym wysoki poziom cholesterolu w organizmie. Istnieje też kilka dodatkowych działań lecytyny. Możemy do nich zaliczyć zapobieganie utwardzania membrany komórkowej - zapobiega to wchłanianiu substancji odżywczych w organizmie. Pomaga ona naprawiać wątrobę, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadużywaniem alkoholu oraz toksynami. Lecytyna usprawnia też pracę mózgu oraz jego obszarów odpowiedzialnych za prawidłowa pracę pamięci i jej przywoływanie. Może być ona pomocna u osób chorych na chorobę Alzheimera oraz dla tych którzy chcą utrzymać funkcje poznawcze na wysokim poziomie. Lecytyna sojowa oraz rzepakowa różnią się od siebie zawartością kwasów tłuszczowych. U lecytyny sojowej będzie to: Palmitynowy (nasycony) 20,6, Stearynowy (nasycony)3,2, Oleinowy (omega-9) 20,1, Linolowy (omega-6)51,3, Linolenowy (omega-3)4,8. Natomiast rzepakowej: Palmitynowy (nasycony)9,5, Stearynowy (nasycony)0,8,Oleinowy (omega-9)   53,0, Linolowy (omega-6)31,2, Linolenowy (omega-3)5,2.

Więcej
Jest 2 produktów.

Kategorie Lecytyna

top