Producenci

Newsletter

Kakaowiec

Ekstrakt z nasion kakaowca (Theobroma cacao seed) - Kakaowiec jest rośliną z której wytwarza się czekoladę. Jest ona również stosowana w medycynie. Ziarno kakaowca stosuje się w przypadku chorób układu wydalniczego, astmy, zapalenia oskrzeli oraz biegunkom. Owe ziarno usprawnia też pracę wątroby, pęcherza oraz nerek. Jest ono tez stosowane przez cukrzyków. Natomiast masło z niego wytwarzane obniża cholesterol. Uważa się, że ciemna czekolada pomaga na choroby serca. Flawonoidy zawarte w ziarnach kakaowca obniżają ciśnienie krwi. Badania wykazały również zależność pomiędzy spożywaniem gorzkiej czekolady przez osoby w podeszłym wieku, a łagodzeniem objawów zaniku pamięci. Masło z kakaowca jest stosowane na skóre w celu zmniejszenia zmarszczek oraz przez kobiety w ciąży do zmniejszenia rozstępów. Stosowanie ziaren kakaowca może też pomóc osobom borykającym się z chronicznym zmęczeniem.

top