Producenci

Newsletter

Korzeń imbiru

Imbir (Ginger root) uprawia się od około 3000 lat, używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Prawdopodobnie pochodzi z Melanezji. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, obecnie nie występuje już w stanie dzikim. W suplementacji używany jest ekstrakt z korzenia rośliny

Imbir wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na układ krążenia i zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu (i proporcji HDL – LDL)  zmniejsza agregację płytek krwi ( co czyni go szczególnie ważnym dla osób z wysokim poziomem cholesterolu),  poprawia odporność, zwiększa koncentrację i szerzej: wspomaga procesy poznawcze, wykazuje działanie termogeniczne, redukuje zmęczenie, hamuje apetyt. Suplementacja imbirem ma również udowodnione naukowo zastosowanie w zakresie podniesienia poziomu testosteronu. Imbir od stuleci uważany jest również jako silny afrodyzjak.

Sugerowane dawkowanie mieści się w zakresie 1-3g dziennie

top