

0,00 zł
Solidna dawka białka i energii
Smaczna przekąska
Aż 21g białka w jednym batonie
TREC BOOSTER to pyszny, wysokoenergetyczny baton proteinowy w wielu odmianach smakowych, idealny dla osób prowadzących intensywny tryb życia. Jeden baton to aż 21g pełnowartościowego białka pochodzącego z serwatki. BOOSTER to smaczna przekąska, dostarczająca niezbędne składniki odżywcze, takie jak: białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. BOOSTER to również świetna alternatywa dla zwykłych batonów. Stosowany po treningu znakomicie uzupełnia deficyt glikogenu, protein i witamin.
W zależności od indywidualnego zapotrzebowania.
Wielkość opakowania: 100g
Wielkość porcji: 100g
Ilość porcji w opakowaniu: 1
Wartość odżywcza |
||
---|---|---|
porcji w opakowaniu | ||
Porcja | ||
Kalorie | ||
% ZDS* | ||
Zawartość | W porcji | |
Wartość energetyczna | 474kcal | |
WęglowodanyWęglowodany - Encyklopedia składników Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia. Polecane produkty i producenci: |
39g | |
ProteinyProteiny co to? Białka dla sportowców Proteiny (białka) to podstawowy budulec naszego organizmu, mającego podstawową rolę we wszystkich procesach metabolicznych człowieka i absolutnie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 0,8 gram na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Odpowiednio większe zapotrzebowanie mają osoby po operacjach, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport. Niedobór tego składnika jest sygnalizowany przez organizm spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni, obrzękami, wypadaniem włosów, problemami skórnymi oraz podłużnymi liniami na paznokciach. Suplementy białkowe stanowią znaczną część rynku odżywek. Można je podzielić na trzy grupy – serwatkowe (koncentraty, hydrolizaty, izolaty), białka roślinne ( sojowe, ryżowe, pszeniczne, kukurydziane) oraz zwierzęce niemleczne (albumina jaja, koncentraty, hydrolizaty i izolaty drobiowe lub pochodzenia wołowego). Najbardziej asymilowane są izolaty i hydrolizaty, najmniej przyswajalne są suplementy białkowe pochodzenia roślinnego oraz hydrolizaty białka wołowego. Odżywki białkowe stosuje się bezpośrednio po treningu i bezpośrednio przed snem oraz w sytuacjach, kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości białka w konkretnym posiłku. Polecane produkty i producenci: |
21g | |
TłuszczeTłuszcze - Encyklopedia składników Tłuszcze (Fat) - to popularna nazwa lipidów. W odżywianiu człowieka mają złą sławę, przede wszystkim ze względu na swoją kaloryczność. Jednak te właściwe, w małych ilościach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tłuszcze odpowiadają za transport witamin, chronią przed zimnem, są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i odporności. Należy jednak wybierać te nienasycone, które w porównaniu do nasyconych, są dla nas zdrowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone dostarczamy przez spożycie dobrej jakości oliw, orzechów, morskich ryb. Mimo wszystko i tych nienasyconych nadmiar szkodzi - wystarczy kilka łyżeczek oliwy dziennie lub mała garść orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie sobie nie zaszkodzić. Cennym źródłem tłuszczu są przede wszystkim orzechy, które poza nim, dostarczają organizmowi szeregu cennych witamin - tutaj warto postawić na eksperymenty i próbować różnych - szczególnie drogocenne są migdały, orzechy nerkowca czy brazylijskie. Warto wprowadzić ich małą ilość do codziennej diety, ale niech to nie będą słodkie wypieki, ale np. zdrowa owsianka. Polecane produkty i producenci: |
26g | |
Witamina CWitamina C - Encyklopedia składników Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja. |
15mg | |
NiacynaNiacyna - Encyklopedia składników Niacyna (Niacine) - czyli witamina B3 to określenie dwóch związków - kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego. W przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, niacyna może być produkowana w organizmie z tryptofanu, są to jednak ilości niewystarczające, dlatego należy dostarczać niacynę w pożywieniu. Niacyna bierze udział w procesach syntezy i rozkładu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, podczas przemian metabolicznych uwalnia energię, współuczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu, wpływa pozytywnie na system nerwowy, poprawia kondycje włosów i ukrwienie skóry. Jej niedobór zazwyczaj wynika z niedożywienia lub alkoholizmu, co powoduje zmniejszenie metabolizmu, uczucie zimna itd. Nadmiar powoduje suchość skóry, wysypkę, problemy z układem pokarmowym, a nawet zagrożenie hiperglikemią i zaburzeniami rytmu serca. Witamina B3 znajduje się powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, m.in. w orzechach i ziarnach zbóż. Osoby na zdrowej i urozmaiconej diecie nie powinny potrzebować suplementacji tej witaminy. |
4,5mg | |
Witamina EWitamina E - Encyklopedia Składników Witamina E - jest składnikiem występującym w krwiobiegu, gdzie jego głównym zadaniem jest blokowanie tłuszczu. Posiada ona również działanie antyoksydacyjne, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które wytwarzają się kiedy pokarm jest zamieniany w energię. Ludzie są również poddani działaniu wolnych rodników przez dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza oraz ultrafiolet słoneczny. Organizm także potrzebuje witaminy E do poprawnego działania układu odpornościowego, walcząc z bakteriami oraz wirusami. Wspomniana witamina rozszerza żyły oraz przeciwdziała powstawaniu skrzepów. Co więcej komórki organizmu współpracują z witaminą E, co owocuje ich korzystniejszą oraz zdrowszą pracą. Zalecaną dzienną dawką witaminy E u osób dorosłych jest 15mg, natomiast u dzieci w wieku 1-3 jest to 6mg. W pokarmie witamina E znajduje się między innymi w olejach naturalnych takich jak olej słonecznikowi, czy rzepakowy. Innymi źródłami wspomnianej witaminy są orzechy, kukurydza, soja oraz zielone warzywa. Niedobór witaminy E jest rzadki jednak może on występować, wówczas jego niski poziom jest związany z niewłaściwym trawieniem tłuszczów. Przykładem schorzeń związanych z niedoborem witaminy D jest np. choroba Crona, mukowiscydoza, oraz choroba genetyczna taka jak Abetalipoproteinemia. Witamina E leczy choroby serca, problemy z prawidłowym widzeniem oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. |
2,5mg | |
Kwas pantotenowyKwas pantotenowy - Encyklopedia składników Kwas pantotenowy (Pantothenic acid) - należy do witamin z grupy B, wchodzi w skład witaminy B5 i potocznie jest nazywany witamina B5 (choć witamina B5 to pantenol, panteina, kwas pantotenowy i koenzym A) Bierze udział w budowie komórek wzmacniając je, odpowiada za rozwój centralnego układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie ran, pomaga w zwalczaniu infekcji, obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów Jest bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczowych. Witamina B5 Jest konieczna w produkcji przeciwciał. Bakterie jelitowe mają zdolność jej wytwarzania. Wpływa na otrzymywanie energii z tłuszczów i węglowodanów. Kwas pantotenowy jest bardzo ważny dla sportowców i osób trenujących amatorsko. Objawami niedoboru witaminy B5 są przede wszystkim skurcze w nogach i w ramionach, bóle mięśni i stawów. Lepiej sie wchłania z kompleksem witamin z grupy B |
1,5mg | |
Witamina B6Witamina B6 - Encyklopedia Składników Witamina B6 - znana również jako pirydoksyna to niezwykle ważna witamina rozpuszczalna w wodzie, która odpowiada za prawidłowy przebieg szeregu kluczowych procesów w organizmie człowieka.
|
0,5mg | |
RyboflawinaRyboflawina - encyklopedia składników Ryboflawina - czyli Witamina B2, organiczny związek chemiczny będący połączeniem rybitolu i flawiny. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na ryboflawinę wynosi ok. 1,5 mg. Witamina B2 spełnia szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest niezwykle ważna dla wzroku ( jej brak może powodować światłowstręt), jest niezbędna dla ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, dba o system odpornościowy. Nie odnotowano szkodliwych skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny, po silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Dobrym źródłem witaminy B2 w diecie jest mięso, wędliny, wątroba, sery, fasola i jaja. Objawami niedoboru są choroby układu nerwowego, bóle mięśni, zmęczenie oczu, łzawienie, infekcje, wypadanie włosów, afty, pleśniawki, zajady, pękanie naskórka na ustach, łuszczenie się skóry. Może też prowadzić do zawrotów głowy i problemów z koncentracją. Dawkowanie w przypadku dorosłego człowieka wynosi ok. 1,1-1,3 mg, w przypadku kobiet w ciąży i karmiących i w ciąży odpowiednio więcej, ok. 1,5 mg. |
0,4mg | |
TiaminaTiamina - Encyklopedia składników Tiamina (Tiamine) - czyli witamina B1, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W organizmie człowieka pełni wiele zasadniczych funkcji - w procesach neurofizjologicznych, metabolicznych, energetycznych i w syntezie nukleotydów. Odgrywa również istotną rolę w komórkach wielu tkanek. m.in. serca, wątroby, mięśni szkieletowych. Najczęściej spotykane i pierwsze objawy niedoboru tiaminy to drażliwość, zaburzenia koncentracji, uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju. Na ich wystąpienie są narażone osoby spożywające nadmierną ilość alkoholu, kawy i herbaty, w długotrwałym stresie, intensywnie pracujące fizycznie i umysłowo. Przedawkowanie tiaminy jest trudne do osiągnięcia, ale oznakami nadmiaru są trudności w oddychaniu i przełykaniu, obrzęki krtani, drżenie mięśni, a nawet zaburzenia rytmu serca. Źródeł tej witaminy jest bardzo wiele - tiamina występuje w roślinach strączkowych, owocach, warzywach, pieczywie z pełnego przemiału, orzechach. Jej suplementacja jest konieczna jedynie w rzadkich przypadkach. |
0,35mg | |
Kwas foliowyKwas foliowy - folic acid - Encyklopedia składników Kwas foliowy (Folic acid) - ma swoje zastosowanie w leczeniu chorób serca oraz Alzheimera. Niewielkie ilości kwasu foliowego są powszechnie dodawane do ciast i makaronów. Znajduje się również w szpinaku i brukselce. Substancja ta jest stosowana w przypadku leczenia anemii, zapaleń jelita grubego oraz uzależnienia od alkoholu. Kwas foliowy jest tez stosowany przez kobiety w ciąży celem zapobiegania chorób u noworodków. Zawarte w kwasie foliowym składniki zapobiegają bólom kości, złemu samopoczuciu, bólowi mięśni oraz jest stosowany do zapobiegania negatywnym skutkom leczenia różnego rodzaju medykamentami, zostawiające szkodliwe ślady w organizmie człowieka. Kwas foliowy leczy depresję, przemęczenie, bezsenność oraz roztargnienie. Wzmaga trawienie i wspomaga procesy przyswajania substancji odżywczych. |
50 µg | |
Witamina B7Witamina B7 - Encyklopedia Składników Witamina B7 (Biotyna) - jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, |
37,5 µg | |
Witamina B12Witamina B12 (kobalamina) to rozpuszczalna w wodzie, jedna z 24 kluczowych witamin. Zaliczana do witamin z grupy B. Znana z mocnego oddziaływania na układ nerwowy, posiada szereg innych kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu właściwości, które czynią z niej szczególnie atrakcyjny suplement diety. |
250mg | |
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt. |
Rekomendacji naszych użytkowników
(liczba ocen: 1)
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla TREC Booster 100g BATON BIAŁKOWY