Unikalny, specjalnie udoskonalony preparat węglowodanowy
Nie powoduje uczucia pełności
Działa antykatabolicznie
Odnawia zapasy energetyczne w mięśniach
Zwiększa wytrzymałość organizmu podczas ciężkiego i długotrwałego wysiłku fizycznego
Vitago 1000g od Real Pharm – skutecznie zwiększa wytrzymałość podczas ciężkiego i długotrwałego wysiłku!
REAL PHARM Vitago to doskonała odżywka węglowodanowa, polecana dla wszystkich osób, które na co dzień decydują się na realizowanie aktywnego trybu życia. Suplement diety będzie świetnym wyborem dla początkujących sportowców, ale też dla ludzi, którzy trenują od bardzo dawna i nadal chcą się rozwijać w wybranych przez siebie dyscyplinach sportowych. Dzięki REAL PHARM Vitago zainteresowani dostarczają do swojego organizmu solidną dawkę energii, co przydaje się im przed wykonaniem ciężkiego treningu. Zawsze można ją zaaplikować również przed ważnymi zawodami, aby wzmocnić swój organizm i przygotować go na długotrwały wysiłek.
Dawkowanie Vitago Real Pharm 1000g:
Należy spożywać jedną porcję (75 g). Shaker należy najpierw wypełnić 200 ml wody, dodać do tego jedną porcję suplementu diety i całość można wstrząsnąć przez minutę. Do shakera nalać jeszcze wody, tak aby został on wypełniony do 750 ml. Odżywki nie powinno stosować się częściej niż raz dziennie, najlepiej spożyć ją od razu po przygotowaniu, wtedy daje najlepsze efekty.
Składniki Vitago Real Pharm 1000g:
Wielkość opakowania: 1000g Wielkość porcji: 75g Ilość porcji w opakowaniu: 13
skrobia jęczmienna, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, acesulfram K, barwniki w zależności od smaku: karoteny dla smaku mango, melona, pomarańczy, cytryny, mandarynki; sok z buraka dla smaku arbuza, różowego grejpfruta, truskawki, czerwonego jabłka; karmel amoniakalny dla smaku czarnej porzeczki, owoców leśnych, wyciąg z czarnej marchwi, dla smaków owoców leśnych, winogron; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.
Wartość odżywcza
13 porcji w opakowaniu
Porcja
75g
Kalorie
280 kcal
% ZDS*
Zawartość
W 100g
W 75g
Wartość energetyczna
1550 kJ/370 kcal
1150/280kcal
Tłuszcze
Tłuszcze - Encyklopedia składników
Tłuszcze (Fat) - to popularna nazwa lipidów. W odżywianiu człowieka mają złą sławę, przede wszystkim ze względu na swoją kaloryczność. Jednak te właściwe, w małych ilościach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tłuszcze odpowiadają za transport witamin, chronią przed zimnem, są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i odporności. Należy jednak wybierać te nienasycone, które w porównaniu do nasyconych, są dla nas zdrowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone dostarczamy przez spożycie dobrej jakości oliw, orzechów, morskich ryb. Mimo wszystko i tych nienasyconych nadmiar szkodzi - wystarczy kilka łyżeczek oliwy dziennie lub mała garść orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie sobie nie zaszkodzić. Cennym źródłem tłuszczu są przede wszystkim orzechy, które poza nim, dostarczają organizmowi szeregu cennych witamin - tutaj warto postawić na eksperymenty i próbować różnych - szczególnie drogocenne są migdały, orzechy nerkowca czy brazylijskie. Warto wprowadzić ich małą ilość do codziennej diety, ale niech to nie będą słodkie wypieki, ale np. zdrowa owsianka.
Nasycone kwasy tłuszczowe (Saturated fat) - to takie, które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, objętych jedną, wspólną nazwą. Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany to jedne z tych substancji, które są elementarne i niezbędna dla codziennego funkcjonowania człowieka. Pomagają przyswoić niektóre witaminy i składniki odżywcze, tworzą błony komórkowe, działają antybakteryjnie. Źródła nasyconych tłuszczów to m.in.wołowina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana itd. Generalnie tłuszcze nasycone powinno się zastępować nienasyconymi, ponieważ są zdrowsze i pozwalają zapobiegać rozwojowi cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli orzechy, awokado, oliwa z oliwek itd. Wielonienasycone to kwasy tłuszczowe z ryb morskich, bogate w omega-3 omega-6. Obecnie pojawia się wiele nowych badań, które wskazują, że tłuszcze nasycone nie są aż tak groźne dla zdrowia, jak dotąd sądzono, ale lepiej trzymać dystans do rewelacji medycznych, choć oczywiście, dobrze jest trzymać rękę na pulsie.
Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia.
Cukier w powszechnym rozumieniu to po prostu sacharoza (cukier spożywczy). Będąc precyzyjnym należy nadmienić, że cukry to inna, w zasadzie historyczna już nazwa węglowodanów (a wiec pojęcia znacznie szerszego), Obecnie za cukry uznaje się po prostu mono i disacharydy – w tym też sacharozę. Cukier dostarcza szybkodostępnej energii, co odczują w szczególności osoby stosujące go w trakcie długiego wysiłku o średniej intensywności, który znacznie uszczupla zapasy glikogenu mięśniowego, a więc głównego paliwa dla naszych mięśni w wysiłkach tego typu. Cukier skutecznie uzupełnia glikogen (zarówno wątrobowy jak i mięśniowy), sam w sobie też stanowi źródło energii, więc dla sportowca (czy po prostu osoby trenującej) może być sprzymierzeńcem. Nie można więc powiedzieć, że cukier jest produktem szkodliwym. Jak zawsze, kluczową kwestią jest zastosowana dawka.
Powszechny problem ze zbyt dużą ilością cukru w diecie wynika przede wszystkim:
- Bardzo dużej zawartości cukru w przetworzonym jedzeniu i napojach, które znaczna część społeczeństwa spożywa - Z przyzwyczajenia do słodkiego smaku, a więc mimowolnego unikania produktów niesłodzonych - Dużej zawartości omawianego składnika w produktach postrzeganych przez ogół społeczeństwa jako jednoznacznie „zdrowe” (np. owocowe soki) - Zbyt małego poziomu aktywności fizycznej w proporcji do ilości spożywanych węglowodanów prostych.
Zagrożenia dla zdrowia wynikające z wysokiej podaży cukru:
- Zaburzenia wrażliwości insulinowej - cukrzyca - Otyłość - Podwyższenie ciśnienia krwi - Podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi - Zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, przyspieszony rozwój zmian miażdżycowych a w konsekwencji nawet zawał serca, czy udar mózgu - Przyspieszenie rozwoju chorób nowotworowych
Jak widać zagrożenia wynikające z nadmiernej podaży cukru są bardzo poważne. Poza ww. zagrożeniami zdrowotnymi warto zwrócić uwagę na:
- Napady głodu - Senność w ciągu dnia - Trudności z utrzymaniem odpowiedniego poziomu koncentracji - Uczucie znużenia,
Które to mogą skutecznie uprzykrzyć nam realizacje naszych celów sportowych, a nawet komfortowe funkcjonowanie. Jaka ilość cukru w diecie stwarza realne zagrożenie dla naszego zdrowia? Pewną wskazówką może być fakt, że w licznych badaniach wykazano, iż śmiertelność sercowo-naczyniowa była trzykrotnie wyższa u osób przyjmujących ponad 25% kalorii dziennie w postaci dodanych cukrów prostych w porównaniu do osób, u których z cukrów pochodziło mniej niż 10%.
Rekomendowana dzienna podaż cukru to więc maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Cukier, jak każdy węglowodan dostarcza 4kcal/g. Wyjątkiem od reguły są m.in. zaawansowani sportowcy w okresie startowym/szczególnie intensywnym mikrocyklu treningowym, dla których priorytetem jest maksymalnie szybkie uzupełnienie glikogenu mięśniowego. Jednak nawet wówczas, podaż (w ujęciu procentowym) przekraczana jest tylko okresowo i nie z samej sacharozy, a różnych mono i disacharydów, często w połączeniach z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym. Istotnym jest też fakt przyjmowania większości węglowodanów prostych w okresie okołotreningowym.
<0,5g
<0,5g
Proteiny
Proteiny co to? Białka dla sportowców
Proteiny (białka) to podstawowy budulec naszego organizmu, mającego podstawową rolę we wszystkich procesach metabolicznych człowieka i absolutnie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 0,8 gram na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Odpowiednio większe zapotrzebowanie mają osoby po operacjach, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport.
Niedobór tego składnika jest sygnalizowany przez organizm spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni, obrzękami, wypadaniem włosów, problemami skórnymi oraz podłużnymi liniami na paznokciach.
Suplementy białkowe stanowią znaczną część rynku odżywek. Można je podzielić na trzy grupy – serwatkowe (koncentraty, hydrolizaty, izolaty), białka roślinne ( sojowe, ryżowe, pszeniczne, kukurydziane) oraz zwierzęce niemleczne (albumina jaja, koncentraty, hydrolizaty i izolaty drobiowe lub pochodzenia wołowego). Najbardziej asymilowane są izolaty i hydrolizaty, najmniej przyswajalne są suplementy białkowe pochodzenia roślinnego oraz hydrolizaty białka wołowego. Odżywki białkowe stosuje się bezpośrednio po treningu i bezpośrednio przed snem oraz w sytuacjach, kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości białka w konkretnym posiłku.
Chlorek sodu jest substancją fizjologiczną, przyjazną dla naszych organizmów. Chlorek sodu, spożywany najczęściej jako sól kuchenna, jest głównym źródłem jonów sodu i chloru dla ludzi i zwierząt. Występuje również jako 0,9% roztwór chlorku sodowego zwany inaczej solą fizjologiczną. Jony sodu odgrywają bardzo ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych min. w gospodarce wodnej organizmu, utrzymywanie stałego ciśnienia krwi, działanie układu nerwowego. Stosuje się go min. w celu uzupełniania niedoborów płynów ustrojowych czy odwodnieniach organizmu. Chlorek sodu występuje w odżywkach typu izotonic, carbo czy w przedtreningówkach. Spożywanie chlorku sodu jest niezbędne do życia, a jego dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi około 5 g.
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt.
Opinie
0.0/5 średnia ocena
Rekomendacji naszych użytkowników
(brak oceny)
star5
0
star4
0
star3
0
star2
0
star1
0
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla REAL PHARM Vitago 1000g
Dodaj opinię
feedback
Report comment
Are you sure that you want to report this comment?