Preparat idealny w okresach budowania tkanki mięśniowej
Zawiera kreatynę i taurynę w celu spotęgowania anabolizmu mięśniowego
Chroni przed katabolizmem
Przyspiesza proces regeneracji po-treningowej
Zwiększa siłę i wytrzymałość mięśni
Muscle Up Protein 700g od Activlab – koncentrat białek serwatkowych z kreatyną i tauryną!
ACTIVLAB Muscle Up Protein to cenne źródło białek niezbędnych jako budulec w okresach budowania masy mięśniowej, a także jako wsparcie mięśni w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Cechuje się bardzo wysoką wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną, dzięki czemu jest to idealna propozycja dla osób budujących estetyczną sportową sylwetkę. Wysoka zawartość kreatyny i tauryny przyśpiesza wzrost komórek mięśniowych, oraz hamuje procesy kataboliczne, znacznie przyśpieszając czas regeneracji po-treningowej.
Sposób użycia Muscle Up Protein Activlab 700g:
50 g (3 płaskie miarki) rozpuścić w 200 ml wody lub mleka. Stosować 2 razy dziennie, najlepiej rano i po wysiłku fizycznym.
UWAGA!!! Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Składniki Muscle Up Protein Activlab 700g:
Wielkość opakowania: 700g Wielkość porcji: 50g Ilość porcji w opakowaniu: 14
Wartość odżywcza
14 porcji w opakowaniu
Porcja
50g
Kalorie
193 kcal
% ZDS*
Zawartość
W porcji
Wartość energetyczna :
193kcal
Proteiny
Proteiny co to? Białka dla sportowców
Proteiny (białka) to podstawowy budulec naszego organizmu, mającego podstawową rolę we wszystkich procesach metabolicznych człowieka i absolutnie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 0,8 gram na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Odpowiednio większe zapotrzebowanie mają osoby po operacjach, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport.
Niedobór tego składnika jest sygnalizowany przez organizm spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni, obrzękami, wypadaniem włosów, problemami skórnymi oraz podłużnymi liniami na paznokciach.
Suplementy białkowe stanowią znaczną część rynku odżywek. Można je podzielić na trzy grupy – serwatkowe (koncentraty, hydrolizaty, izolaty), białka roślinne ( sojowe, ryżowe, pszeniczne, kukurydziane) oraz zwierzęce niemleczne (albumina jaja, koncentraty, hydrolizaty i izolaty drobiowe lub pochodzenia wołowego). Najbardziej asymilowane są izolaty i hydrolizaty, najmniej przyswajalne są suplementy białkowe pochodzenia roślinnego oraz hydrolizaty białka wołowego. Odżywki białkowe stosuje się bezpośrednio po treningu i bezpośrednio przed snem oraz w sytuacjach, kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości białka w konkretnym posiłku.
Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia.
Tłuszcze (Fat) - to popularna nazwa lipidów. W odżywianiu człowieka mają złą sławę, przede wszystkim ze względu na swoją kaloryczność. Jednak te właściwe, w małych ilościach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tłuszcze odpowiadają za transport witamin, chronią przed zimnem, są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i odporności. Należy jednak wybierać te nienasycone, które w porównaniu do nasyconych, są dla nas zdrowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone dostarczamy przez spożycie dobrej jakości oliw, orzechów, morskich ryb. Mimo wszystko i tych nienasyconych nadmiar szkodzi - wystarczy kilka łyżeczek oliwy dziennie lub mała garść orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie sobie nie zaszkodzić. Cennym źródłem tłuszczu są przede wszystkim orzechy, które poza nim, dostarczają organizmowi szeregu cennych witamin - tutaj warto postawić na eksperymenty i próbować różnych - szczególnie drogocenne są migdały, orzechy nerkowca czy brazylijskie. Warto wprowadzić ich małą ilość do codziennej diety, ale niech to nie będą słodkie wypieki, ale np. zdrowa owsianka.
Kreatyna (Creatine) - to niezwykle popularny suplement stosowany przez sportowców, których głównym celem jest wzrost masy mięśniowej. Pomaga nie tylko budować siłę mięśni, ale i zwiększa ich masę, wykazując bardzo dobre właściwości anaboliczne. Popularna kreatyna to związek organiczny, w 95% zbudowany z białek, występujących na ogół w tkance mięśniowej. Prawidłowe przyjmowanie tego składnika to około 1 g kreatyny na każde 10 kg masy ciała w jednorazowej porcji, natomiast dziennie powinno przyjąć się dwie. Powinno się ją spożywać nie samodzielnie, ale z białkiem lub węglowodanami ponieważ to poprawia jej wchłanialność w naszym organizmie. Według najnowszych badań, kreatynę można stosować całorocznie - organizm się do niej nie przyzwyczaja, tak jak to twierdzono niegdyś. Kreatyna to suplement diety, który można znaleźć również w naszym sklepie internetowym - stosują go nie tylko miłośnicy siłowni, ale i różni sportowcy (lekkoatleci, kolarze itd.), którym zależy na wzroście masy mięśniowej. Dzięki kreatynie wyniki przyjdą dużo szybciej, niż bez jej stosowania.
3g
Tauryna
Tauryna - co to jest?
Tauryna (Taurine) to aminokwas biogenny ważny dla zdrowia i wyglądu człowieka. Tauryna zwiększa rozpuszczalność kwasów żółciowych, przyśpieszając trawienie tłuszczów, pomaga w transporcie kreatyny do mięśni i regeneruje je po wysiłku. Podczas intensywnego uprawiania sportu organizm przestaje wytwarzać wystarczające ilości tauryny i następuje jej niedobór – dlatego w przypadku sportowców często wymagana jest dodatkowa suplementacja tym aminokwasem.
Tauryna jest częstym składnikiem odżywek dla sportowców, karm dla zwierząt (przede wszystkim kotów), mleka w proszku dla dzieci oraz napojów energetyzujących. Organizm wytwarza ją w wątrobie, mózgu i jelitach. Jej naturalnym źródłem w pokarmach są ostrygi, groch, soczewica, mięso, ryby, serwatka.
Poza sportowcami, suplementację tauryny powinny rozważyć osoby starsze, osoby mające problem z wypadaniem włosów, wegetarianie i weganie, osoby chore na nowotwory, cukrzycę, choroby nerek i wątroby. Badania wykazały również, że tauryna jest substancją sprzyjającą w leczeniu nadwagi i otyłości, w szczególności otyłości brzusznej.
L-Alanina(L-Alanine) - jest aminokwasem endogennym czyli takim który organizm jest sam wstanie syntetyzować z innych aminokwasów, jest jednym z 22 aminokwasów budujących białka. Bierze udział w regulacji poziomu cukru, gdyż przenosi reszty węglowe z mięśni do wątroby a tam są wykorzystywane do syntezy glukozy, ponadto umożliwia dodatkowe pozyskiwanie glukozy z białek. Odpowiednia podaż alaniny ma pozytywny wpływ na przebieg zachodzących procesów energetycznych, zwłaszcza w trakcie wysiłku fizycznego. L-Alanina występuje w pożywieniu bogatym w białko, głównie w mięsie, jajach i nabiale i również w fasoli czy orzechach. W suplementach Alanina występuje min. w preparatach aminokwasowych, okołotreningowych i odżywkach białkowych.
2665 mg
L-arginina
L-arginina - Encyklopedia składników
L-arginina - aminokwas z grupy tzw. względnie egzogennych, tj. takich, które zdrowy organizm osoby dorosłej syntezuje samemu w wystarczającej ilości, natomiast dzieci i osoby starsze potrzebują dostarczać go również egzogennie (z zewnątrz – z pożywienia i w formie suplementów diety). Warto mieć na uwadze, że osoby aktywne fizycznie i sportowcy mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na ten aminokwas. W organizmie ludzkim arginina powstaje z przekształcenia ornityny w cyklu ornitynowym. Możemy również podwyższyć poziom l-argininy w organizmie poprzez suplementację, bądź dostarczanie z pożywieniem l-cytruliny. L-cytrulina charakteryzuje się wysoką bio-absorpcją, w nerkach podlega procesowi konwersji do l-argininy. Niektóre choroby i zaburzenia pracy organizmu jak np. nadciśnienie, czy cukrzyca typu II powodują nadmierne wydzielanie enzymu arginazy, który to działa degradacyjnie na argininę, prowadząc z kolei do jej niedoboru i możliwych konsekwencji zdrowotnych. L- arginina posiada szereg ciekawych właściwości, które czynią z niej szczególnie interesujący, działający na wielu polach suplement.
Kluczowe właściwości:
- obniża/stabilizuje ciśnienie krwi, - poprawia bilans azotowy, - podnosi poziom syntezy protein, - wykazuje silne działanie w zakresie zwalczania wolnych rodników (jest mocnym antyoksydantem), - podnosi poziom odporności organizmu, - przyspiesza gojenie się ran, - usprawnia regenerację powysiłkową, - działa neuroprotekcyjnie, - posiada korzystny wpływ na pracę wątroby i nerek, - może być pomocne w leczeniu zaburzeń erekcji, - wspiera syntezę hormonu wzrostu,
Szerokie spektrum korzystnych właściwości czynią z l-argininy suplement wielu zastosowań. Dostępna w proszku, tabletkach, kapsułkach i płynie. Jako monopreparat i komponent suplementów wieloskładnikowych. Znajdziemy ją m.in. w suplementach:
- przedtreningowych - poprawiających bilans azotowy i osiągnięcie pompy mięśniowej, - maksymalizujących wydzielanie hormonu wzrostu (GH), - w tzw. stackach keratynowych, - nootropowych, wspierających pracę układu nerwowego, - poprawiających jakość życia seksualnego.
Suplementacja okołotreningowa/jednorazowa zakłada stosowanie dawek 1-6g. W celu ogólnego podniesienia poziomu tego aminokwasu w organizmie spotyka się protokoły suplementacji zakładające przyjmowanie nawet 15-18g dziennie – w rozbiciu na mniejsze dawki. Jednorazowe przyjęcie dawki większej niż 10g może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
1495 mg
Witamina C
Witamina C - Encyklopedia składników
Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja.
Działanie Witaminy C. Ten organiczny związek wykazuje szereg pozytywnych właściwości takich jak:
– wspieranie układu odpornościowego, –silne działanie antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki), – silne działanie detoksyfikujące, – działanie wspierające absorpcje kolagenu
O pozytywnym wpływie witaminy C na odporność wie prawie każdy, w okresach zwiększonego zagrożenia na zachorowania na choroby wirusowe, czy w trakcie wymagającego okresu treningowe, lub restrykcji dietetycznych suplementacja kwasem l-askorbinowym to doskonałe rozwiązanie profilaktyczne, ale nie tylko. Liczne badania kliniczne wykazały, że okresowa suplementacja wyższymi dawkami witaminy C w trakcie infekcji przyspiesza proces powrotu do zdrowia. Regularna suplementacja witaminą C niesie szczególne korzyści dla osób intensywnie ćwiczących, narażających swój układ immunologiczny na stres. Szacuje się, że wśród takiej grupy redukcja ryzyka występowania przeziębień w wyniku suplementacji witaminą wynosi aż 50%. Poza powszechnie znanym działaniu w zakresie wspierania odporności, warto wyróżnić potężne działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące Witaminy C. Życie w mieście, zanieczyszczenia i smog są niewątpliwie czynnikami, które wydatnie zwiększają nasze zapotrzebowanie na witaminę C. W okresie jesienno-zimowym, pokrywającym się przeważnie w miastach z okresem występowania najgorszej jakości powietrza warto rozważyć stałą suplementację.
Właściwości antyoksydacyjne czynią z omawianego mikroelementu również doskonałe uzupełnienie suplementacji wspierającej kondycję skóry, zwalczającej procesy starzenia się i szeroko rozumianej suplementacji prozdrowotnej. Warto nadmienić, że w zależności od potrzeb organizmu witamina C może być zarówno antyoksydantem, jak i prooksydantem. Trzeba pamiętać, że pewien poziom przemian oksydacyjnych jest w organizmie ludzkim niezbędny.
Omawiany mikroelement wspiera również syntezę kolagenu, skąd jego obecność w suplementach kolagenowych i szerzej: wspierających kondycję kości, stawów i całego aparatu ruchu. W suplementacji przeważnie stosuje się dawki 500mg-2000mg dziennie, jednakże w zakresie zwalczania infekcji dopuszcza się krótkotrwałe przyjmowanie dawek do 10g dziennie. W naszej ofercie potężny wybór produktów zawierających organiczną, naturalną witaminę C. W tym dziale znajdziesz suplementy oparte na witaminie C w formie kapsułek, kapsułek wegańskich, tabletek, tabletek musujących, w proszku, a nawet w postaci skondensowanych kropli. Wersje w kapsułkach i tabletkach w dawkach 500mg, lub 1000mg. Monopreparaty i suplementy z dodatkami wspomagającymi działanie i o właściwościach prozdrowotnych, np. bioflawonoidami, rutyną, acerolą. Wyspecjalizowani w preparatach witaminowych producenci to gwarancja wyboru najwyższej jakości produktu. Szeroki wybór dostępnych suplementów z pewnością pozwoli Ci dobrać odpowiedni produkt.
5950 mg
Cystyna
Cystyna - Encyklopedia składników
Cystyna (cystine) - to aminokwas endogenny czyli taki który może być syntetyzowany w organizmie człowieka, w skład cystyny wchodzą dwie cząsteczki cysteiny. Cystyna wykorzystywana jest w kosmetykologi i w suplementacji (zwłaszcza w suplementach z kategorii zdrowie i uroda) ze względu na swe właściwości tj. : odbudowuje i wzmacnia włosy i paznokcie, pobudza produkcję kolagenu i polepsza elastyczność skóry, działa przeciwzapalnie. Cystyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, bierze udział w przebiegu syntezy glutationu ( białka wytwarzanego przez organizm człowieka które stymuluje odporność, wykazuje silne działanie przeciwutleniające i detoksykujące). Cystyna występuje naturalnie w pożywieniu wysokobiałkowym tj. w rybach, serach, orzechach czy mięsie.
1335 mg
L-kwas glutaminowy
L-kwas glutaminowy - Encyklopedia składników
L-kwas glutaminowy (Glutamic acid) – neuroprzekaźnik, prekursor l-glutaminy – organizm syntezuje z tego związku l-glutaminę. Występuje w każdej odżywce białkowej. Glutamina w suplementacji stosowana jest ze względu na właściwości antykataboliczne (przyjmowana przeważnie około treningowo) i wspierające układ immunologiczny i kondycję układu pokarmowego (przyjmowana przeważnie przed snem, lub na czczo w większych dawkach 15g+). Stosowana zarówno przez wyczynowych sportowców, jak i osoby dbające o swoje zdrowie.
9525 mg
Glicyna
Glicyna - Encyklopedia składników
Glicyna (Glycine) – aminokwas endogenny, najprostszy z 20 aminokwasów białkowych, jest również neurotransmiterem i neromodulatorem. Sugerowane w suplementacji dawki zaczynają się od 1-3g, ale mogą być wyraźnie wyższe, w zależności od celu suplementacji. Wykazuje właściwości (potwierdzone w badaniach) wspomagania procesów poznawczych, redukowania zmęczenia, poprawy jakości snu (przy tym zastosowaniu zalecana dawka to 3g, godzinę przed snem). Suplementacja Glicyną pomaga ograniczyć symptomy schizofrenii (w tym celu stosuję się 800mg Glicyny na kilogram masy ciała). Glicyna stanowi średnio 7,2% reszt aminokwasowych występujących w białkach.
7040 mg
L-Histydyna
L-Histydyna - Encyklopedia składników
L-histydyna (L-Histidine) - jest jednym z 23 niezbędnych aminokwasów białkowych. Należy ona do grupy imidazolów, będąc jednym z zawierających właściwości aromatyczne aminokwasów. Bierze on udział w produkcji białek oraz procesach metabolicznych. Jako, że ilość produkowanej w ciele l-histydyny jest bardzo mała musi być ona dostarczana do organizmu drogą suplementacji bądź odpowiedniej diety. Niemowlęta mają szczególnie wielkie zapotrzebowanie na wspomniany aminokwas, gdzie jest on im dostarczany poprzez mleko oraz odżywki dziecięce. Jego brak mógłby się przyczynić do problemów z rośnięciem oraz innych komplikacji. Najlepiej stosować l-histydynę na pusty żołądek. Brak zbilansowanej diety oraz duża ilość stresu może prowadzić do jego niedoboru, u osób dorosłych mogącego prowadzić do reumatoidalnego zapalenia stawów. L-histydyna ma wiele niezbędnych w organizmie funkcji, włączając w to syntezę hemoglobiny wzmacniając pracę układu odpornościowego oraz poprawiając przepływ krwi, obniżając jego ciśnienie. Warto zauważyć, że jak u witamin zawartość l-histidyny zależna jest od jego przechowywania oraz sposobu przyrządzenia.
1010 mg
L-izoleucyna
L-izoleucyna - co to jest?
L-izoleucyna (L-Isoleucine) to aminokwas egzogenny, co oznacza, że organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować i musi być dostarczany z pożywieniem i drogą suplementacji. Jest izomerem leucyny. Wraz z nią oraz waliną tworzą grupę określaną mianem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), których działanie polega głównie na hamowaniu katabolizmu (działanie antykataboliczne) i wspomaganiu regeneracji.
Izoleucyna występuje powszechnie w pokarmach zawierających białko – mięsie, rybach, jajach, twarogu, roślinach strączkowych. Stanowi źródło energii, cenne zwłaszcza w przypadku spożywania obniżonej ilości węglowodanów, Wpływa na poziom glukozy we krwi. Izoleucyna jest niezbędna w procesie syntezy protein (również hemoglobiny). Regenerująco wpływa nie tylko na stan mięśni ale również skóry, paznokci i innych tkanek.
Izoleucyna jako pojedynczy aminokwas rzadko występuje na rynku suplementów. Najczęściej dostępna jest w formie produktów BCAA, gdzie łączona jest z leucyną i waliną w różnych proporcjach. Suplementacja produktami bogatymi w izoleucynę jest zazwyczaj oceniana jako bezpieczna, jednak znaczne przekroczenie prawidłowego poziomu tego aminokwasu może skutkować niedoborem l-tyrozyny, co może obniżać poziom dopaminy i prowadzić do pogorszenia nastroju lub wystąpienia nawet stanów depresyjnych. Można spotkać różne zalecane sposoby dawkowania BCAA. Często spotykanym jest porcja 1 g aminokwasów na 10 kg wagi ciała podane. Dawkowanie zalecane w suplementacji to zazwyczaj 2-5 g w porcji podanej około-treningowo.
Leucyna (L-Leucyna) to jeden z trzech aminokwasów rozgałęzionych (obok waliny i izoleucyny). Uznawana za najważniejszy z aminokwasów. Prekursor syntezy mTor, silnie skorelowany z rozpoczęciem procesu syntezy białka (pod tym względem wykazuje najsilniejsze działanie ze wszystkich aminokwasów). Wskazana zarówno w suplementacji okołotreningowej (antykatabolik), jak i dodatek do posiłków, czy szejków (usprawnienie syntezy białka), zarówno w dyscyplinach siłowych, jak i wytrzymałościowych.
Leucyna jest gorzkawa w smaku, nie posiada właściwości stymulujących.
Dawkowanie zaczyna się od 1g na porcję.
Leucyna występuje w składzie suplementów aminokwasowych (m.in. BCAA), odżywek przed i po-treningowych, odżywek białkowych, gainerów, może znajdować się w suplementach z resweratrolem (synergia działania tych dwóch składników) Metabolitem Leucyny jest HMB, również znane z szerokiego zastosowania w suplementacji.
Lizyna (Lysine) - jest to aminokwas znajdujący się w pożywieniu takim jak, ser, groch oraz białkach pochodzenia zwierzęcego. Bioaktywność lizyny zmniejsza się przez gotowanie oraz smażenie wyżej wspomnianych produktów ją zawierających. Sprawia to że dostarczanie lizyny do organizmu jako suplement jest dobrym rozwiązaniem biorąc pod uwagę jej właściwości wspomagające przyswajanie wapnia niezbędnego do budowy oraz umocnienia układu kostnego, dzięki czemu pomaga ona ludziom mającym problemy z osteoporozą. Lizyna leczy infekcje skórne oraz opryszczki.
Wspomniana substancja ma również wpływ na budowę masy mięśniowej, obniża poziom glukozy, leczy migreny oraz oczyszcza organizm z toksyn pozostałych w organizmie na wskutek zażywania narkotyków
5070 mg
L-metionina
L-metionina - Encyklopedia składników
L-metionina (L-methionine) - jest jednym z ważniejszych aminokwasów w organizmie człowieka. Niestety komórki znajdujące się w naszym ciele nie potrafią go wytwarzać, co zmusza nas do zaopatrywania się w l-metioninę z posiłków. Jednym z głównych zadań l-metioniny jest budowanie różnorodnych molekuł proteinowych, oraz synteza innego siarkowego aminokwasu l-cysteiny. Zalecana dzienna dawka wspomnianej substancji to około 0,19mg na każdy kilogram wagi, co więcej szczególne warunki mogą zalecać stosowanie wyższych jej dawek. Schorzenia takie jak alergie, problemy z wątrobą oraz infekcje dróg moczowych mogą wymagać wyższych niż zalecane wyżej ilości. Oto dlaczego powinno się spożywać większe ilości pokarmów zawierających wspomniany aminokwas. Niedobprów l-metioniny może prowadzić do depresji, alergii oraz wzmożonej produkcji toksyn. Metionina bierze udział w produkcji kwasu siarkowego przez nerki w konsekwencji czego są one chronione przed wystąpieniem kamieni nerkowych oraz zwalczania bakterii które nie są w stanie przetrwać w środowisku kwasowym. Istnieją bardzo małe różnice pomiędzy ilości l- metioniny pochodzenia roślinnego, oraz zwierzęcego zawartego w pokarmie. Co więcej wszystkie pokarmy zawierające białka, zawierają też metioninę. Wysokie temperatury oraz moczenie pokarmów może zniszczyć zawarte w nim aminokwasy. Wysoką zawartość l-metioniny zawierają orzechy brazylijskie, będąc tym samym najlepszym źródłem wspomnianego aminokwasu. L-metionina jest prekursorem l-cysteiny oraz l-tauryny, będąc przy tym niezbędna do syntezy obu wspominanych substancji. Posiada ona również właściwości antyoksydacyjne, czyniąc z niej dobrą broń do walki z zagrażającymi DNA wolnymi rodnikami. Leczenie depresji oraz choroby Parkinson’a również może być wydajniejsze dzięki wspomnianej l-metioninie, z uwagi na jej czynną pracę w procesie metabolicznym mózgu. Dzieje się tak w wyniku wytwarzania poprawiającego nastrój neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, mogącego poprawić zdrowie osób chorych na chorobę Parkinsona. Kiedy jest stosowana suplementacja l-metioniny przywraca się naturalna równowaga organizmu, redukując przy tym huśtawki nastroju oraz problemy ze snem. Jak zostało udowodnione przez polskich naukowców, l-metionina ma właściwości leczące choroby neurodegeneracyjne
1010 mg
Fenyloalanina
Fenyloalanina - Encyklopedia składów
Fenylolanina jest aminokwasem znajdującym się w dużej ilości pokarmów takich jak mięso, czy nabiał. Substancja ta znana jest ze swoich właściwości przeciwbólowych oraz przeciwdepresyjnych. Istnieją również udokumentowane przypadki leczenia bielactwa dzięki wspomnianemu aminokwasowi. Fenyloanina jest stosowana do leczenie zaburzeń psycho-ruchowych takich jak ADHD, czy też choroba Parkinsona.
Istnieją dowody na powiązanie interakcji fenyloaniny z neuroprzekaźnikami jednak ich działanie nie jest jeszcze do końca zbadane. Zbyt niski poziom fenyloaniny w organizmie powoduje poczucie zakłopotania, problemy z utrzymaniem przytomności, kłopoty z pamięcią oraz brak apetytu. Substancja ta jest również odpowiedzialna za produkcję dopaminy, która prowadzi do poprawy nastroju osoby stosującej ją.
1790 mg
L-prolina
L-prolina - co to jest?
Co to jest L-prolina?
L-prolina (L-Proline) jest jednym z dwudziestu aminokwasów używanych do syntezy białek w ciele człowieka. L-prolina jest aminokwasem białkowym, będąc tym samym drugim z aminów. Oznacza to że jest on połączony z dwoma grupami alkilowymi. Niemal wszystkie białka w organizmie człowieka zawierają l-prolinę. Istnieją jedynie dwa bogatsze od niej aminokwasy takie jak alanina oraz glutamina.
Wspomniany aminokwas jest szczególnie ważny w procesie produkcji kolagenu, będącego będącego bardzo istotnym składnikiem w produkcji skóry, tkanki chrzęstnej oraz kości. Wspieranie stawów oraz zdrowie skóry są jednymi z najistotniejszych powodów dla których warto przyjmować suplementy zawierające l-prolinę. Potrafi on przyśpieszać budowę mięśni oraz leczyć skutki kontuzji. Opisywany aminokwas jest używany do produkcji zdrowej tkanki skórnej. Jest on często łączony z niezbędnymi składnikami takimi jak witamina B6, witamina C oraz niancyn do zapewnienia odpowiedniej ilości enzymów niezbędnych do wspomnianego procesu. L-prolina ma również swoją rolę w produkcji tkanki łącznej, co może przyspieszyć regenerację skóry. Kulturyści często wykonujący długie oraz energiczne ćwiczenia, mogą odczuć zmniejszenie poziomu l-proliny. Suplementacja tegoż aminokwasu pozwala im zachować osiągniętą ciężkimi treningami tkankę mięśniową. Prolina jest prekursorem hydroksyproliny, używanej do syntezy kolagenu dzięki czemu stosuje się ją do regeneracji stawów oraz tkanki chrzęstnej. Niektóre czynniki takie jak niskobiałkowa dieta, oraz chroniczne kontuzje i choroby może blokować produkcję odpowiedniej ilości l-proliny. Atleci wytrzymałościowy również mogą zyskać na stosowaniu suplementów zawierających wspomniany aminokwas, szczególnie chodzi tu o długodystansowych biegaczy. Niski poziom l-proliny może skutkować pojawianiem się zmarszczek oraz trudnych do zagojenia opryszczek. Częste zwichnięcia oraz urazy stawów również mogą być przyczyną nieodpowiedniej ilości l-proliny.
Seryna (Serine) - to aminokwas endogenny czyli taki którego organizm sam nie jest wstanie wytworzyć. Posiada szereg korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w suplementach diety. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych i cukrów. Reguluję pracę neuronów, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, przyczynia się do poprawy koncentracji i skupienia, łagodzi odczuwanie bólu. Wykazuje wpływ na rozwój tkanki mięśniowej i zapobieganie jej utracie. Pełni ważna funkcję przy trawieniu białek, pobudza wytwarzanie przeciwciał. W ludzkim organizmie seryna jest skoncentrowana w mózgu. Naturalnie występuje min. w żelatynie, serach, rybach, roślinach strączkowych, orzechach.
2960 mg
L-Treonina
L-treonina | Co to jest?
Co to jest L-treonina?
L-treonina (L-threonine) to aminokwas niezbędny czyli taki którego organizm nie potrafi syntetyzować i musi być dostarczony do organizmu z pożywieniem. Jest elementem budulcowym przeciwciał odpowiedzialnych za naszą odporność, wspiera białe ciałka krwi w walce z infekcjami oraz komórkami rakowymi, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Niedobór treoniny powoduje zmęczenie, brak apetytu, utratę wagi oraz hamowanie procesu odbudowywania kości. Jako ciekawostkę warto nadmienić ze obniżenie poziomu treoniny często obserwowane jest u osób z depresją. Treonina jest niezbędna w procesie syntezy nowych białek mięśniowych. W suplementach występuje w preparatach aminokwasowych i w odżywkach białkowych.
Tryptofan (Tryptophan) - jest to związek należący do tzw. aminokwasów egzogennych, czyli musi być dostarczany do organizmu z zewnątrz, ponieważ ten nie potrafi go wytworzyć samodzielnie. Pełni bardzo istotne funkcje, głównie związane z produkcją serotoniny, która bywa określana mianem „hormonu szczęścia” ze względu na jej wpływ na poprawę samopoczucia, odprężenia oraz wewnętrznego uspokojenia, a także z produkcją melatoniny – hormonu odpowiedzialnego za prawidłowy sen. Badania wskazują, że tryptofan wpływa na zmniejszenie apetytu, co może skutkować obniżeniem wagi ciała – to informacja dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
780 mg
Tyrozyna
Tyrozyna - co to jest l-tyrozyna
Tyrozyna (Tyrosine) to aminokwas endogenny, naturalnie produkowany przez nasz organizm. Mimo to zdarza się, że produkcja przez nasz organizm jest niewystarczająca - w takich wypadkach należy uzupełniać jej poziom w diecie lub dzięki właściwej suplementacji. Tyrozyna to jeden z aminokwasów budujących mięśnie - dlatego to ważny składnik diety sportowców.
Zmniejsza uczucie zmęczenia, dobrze wspiera organizm podczas wzmożonego wysiłku. Suplementacja tyrozyny jest rekomendowana dla osób trenujących, sportowców, osób z nadwagą, szczególnie z problemami ze zmęczeniem i stresem. Niedobór tyrozyny objawia się niedoczynnością tarczycy, zmianami hormonalnymi, obniżaniem nastroju, problemami psychicznymi. Nie mogą jej suplementować osoby ze zbyt wysokim poziomem dopaminy, chorujące na czerniaka itd. Dawkowanie powinno wynosić ok. 100 g na każdy kilogram ciała w trzech równych porcjach. Taka suplementacja powinna poprawić wytrzymałość w czasie treningu.
L-walina (L-Valine) jest aminokwasem niezbędnym czyli takim którego organizm sam nie potrafi syntezować i trzeba go dostarczać wraz z pożywieniem. Walina jest bardzo ważnym aminokwasem, gdyż odpowiada za budowę i prace mięśni. Ponadto aktywuje somatotropinę, która odpowiada za równowagę pomiędzy masą mięśniową a zapasami tłuszczu w organizmie.
Deficyt waliny może powodować brak łaknienia, spadek masy ciała i zaburzenia w koordynacji ruchów. Walina wraz z leucyną i izoleucyną tworzą popularne BCAA które wykorzystywane są w wielu dyscyplinach sportowych, głównie siłowych i wytrzymałościowych ponieważ pełnią bardzo ważną rolę jako źródło energii podczas stanów wyczerpania węglowodanów. Okołotreningowe stosowanie BCAA chroni nasze mięśnie przed katabolizmem i przyczynia się do lepszej regeneracji. W suplementach walina występuje w preparatach aminokwasowych, odżywkach białkowych, odżywkach typu Gainer.
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt.
Opinie
0.0/5 średnia ocena
Rekomendacji naszych użytkowników
(brak oceny)
star5
0
star4
0
star3
0
star2
0
star1
0
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla ACTIVLAB Muscle Up Protein 700g
Dodaj opinię
feedback
Report comment
Are you sure that you want to report this comment?