- Mieszanka 6 źródeł węglowodanów - Najlepszy gainer na rynku - Dodatki Crea-Bomb, Bcaa Xpress, Hemo- NO i Jumbo Power - Maksymalny wzrost masy i siły
Jumbo Professional to najnowszej generacji odżywka węglowodanowo-białkowa. Połączenie najwyższej jakości źródła białka oraz mieszanki węglowodanów złożonych, gwarantującej minimalne odkładanie się tkanki tłuszczowej przy maksymalnym wzroście mięśni. Wyjątkowo gainer Jumbo Professional zawiera 12 gram Anabolicznej Mieszanki "Jumbo-Size", dzięki której nie musisz stosować kilku różnych supelemntów. Wszystko czego potrzebujesz do maksymalnego wzrostu znajdziesz w składzie odżywki.
Mieszanka Węglowodanów (6 Carb MatriX) - zapewniają organizmowi dopływ wysokiej jakości "paliwa" przez długi czas. Pomagają w odbudowie zapasów glikogenu, dostarczają zaplecza energetycznego dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele. Mieszanka 6 różnych form węglowodanów w skład której wchodzą:
Palatinose - jedyna w swoim rodzaju forma węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG) gwarantująca stopniowe uwalnianie energii do krwiobiegu.
Mąka owsiana - bogate źródło błonnika pokarmowego będącego źródłem witamin i minerałów. Posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu jej spożywanie nie powoduje ryzyka otłuszczenia ciała.
Dekstroza - cukier prosty dający natychmiastowy zastrzyk energii. Doskonale współgra z w/w formami gwarantując natychmiastową regenerację zapasów energii. Dekstroza stymuluje wydzielanie anabolicznego hormonu - insuliny - dzięki czemu potęguje wchłanianie wszelkich substancji odżywczych do komórek mięśniowych wspierając formułę JUMBO
Maltodekstryna - drobno- i średnio- cząsteczkowe polimery glukozy gwarantują bardzo długie efekty ergogeniczne które równomiernie uwalniają glukozę do krwiobiegu z cząsteczek polimerów, wyrównując i stabilizując długoterminowo glikemię, zarówno w warunkach metabolizmu wysiłkowego, jak też powysiłkowego i spoczynkowego. Fruktoza - naturalny cukier owocowy. Kolejny węglowodan o niskim indeksie glikemicznym (IG 20). Nie powoduje huśtawki glikemicznej.
VITARGO - skrobia jęczmienna. Posiada unikalne właściwości absorpcji do organizmu - 70% lepsze wchłanianie niż maltodekstryna znacznie zwiększa potenacjał energetyczny
JUMBO Size Anabolic Matrix - mieszanka najskuteczniejszych substancji anabolicznych zwiększających masę mięśniową i siłę:
CREA-BOMB - matrix kreatynowy 6 form kreatyny: (dwu- i trój- molekularny jabłczan kreatyny; mikronizowany monohydrat kreatyny; ester etylowy kreatyny; orotan kreatyny; glukonian kreatyny. Kreatyna, najsilniejsza z dozwolonych substancji anabolicznych. Potęguje syntezę energii pierwotnej ATP stymulując potężny wzrost siły. Powoduje także uwodnienie komórek mięśniowych co prowadzi do ich wzrostu dzięki zwiększonej syntezie białka mięśniowego.CREA-BOMB dostarcza Ci związki kreatyny chemicznie połączone z substancjami wpływającymi na na wzrost jej aktywności i efektywności. CREA-BOMB to zaawansowany matrix kreatynowy. Począwczy od znanego wszystkim monohydratu kreatyny poprzez skuteczne formy jabłczanu kreatyny, następnie bardzo chwalony orotan kreatyny, aż po najnowsze osiągnięcie w dziedzinie kreatyny - glukonian kreatyny.
G-BOMB - matrix glutaminowy 4 form glutaminy: n-acetyl glutamina; l-glutamina; ester etylowy glutaminy; dipeptyd glutaminy, l-alanyl l-glutaminy. Glutamina należy do najsilniejszych substancji chroniących mięśnie. W trakcie intensywnych treningów organizm ma potężne zapotrzebowanie na glutaminę i jej niedobór skutkuje spadkiem efektów, masy mięśniowej i odporności organizmu. G-BOMB dostarcza Ci najskuteczniejsze formy glutaminy dbające o Twoją masę
BCAA XPRESS - krystalicznie czyste aminokwasy rozgałęzione: leucyna; izoleucyna; walina. BCAA kolejny antykatabolik chroniący Twoje mięśnie. Aminokwasy rozgałęzione odgrywają kluczową rolę w regeneracji Twoich mięśni i ich ochronie. Jeśli masz szybką przemianę materii i masz problemy z budową masy w Twoim zestawie nie może brakować BCAA. Tutaj dostajesz je w komplecie.
HEMO-NO - matrix 3 form prekursorów tlenku azotu NO: alfa-ketoglutaran argininy A-AKG; alfa-ketoizokapronian argininy A-KIC; alfa-ketoglutaran ornityny O-AKG. Przełomowe odkrycie ostatnich lat, hormon gazowy - tlenek azotu (NO) to gwarancja efektów. HEMO-NO zawiera wysoce aktywne formy argininy i ornityny mocno stymulujące wydzielanie tlenku azotu w Twoim organizmie. W skrócie - krwe lepiej krąży, krew odżywia i regeneruje mięśnie a na dokładkę mocno jej pompuje co daje Ci dodatkową satysfakcje w trakcie treningów.
Ultrafiltrowany Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny - wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w Alfa-Laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, Laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz Laktoperoksydaze, pogromcę bakterii. Cechą charakterystyczną białek serwatkowych jest wysoka zawartość aminokwasów BCAA oraz Glutaminy:
L-Leucyna - wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa, sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia - leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.
L-Izoleucyna - jest zaliczana do aminokwasów glukogennych, czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli nie tylko trenować dłużej i intensywniej, ale też szybciej się regenerować.
L-Walina - znacząco wpływa na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie zużywaną przez pracujące mięśnie i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.
L-Glutamina - najpowszechniej występujący w organizmie aminokwas, pełniący szereg bardzo ważnych funkcji: wpływa na proces uzupełniania glikogenu, poprzez zwiększenie tempa jego syntezy w wątrobie, jak również przez bezpośrednią konwersje do glukozy, wpływa pozytywnie na tempo syntezy białek oraz ogranicza ich rozpad, wzmacnia system odpornościowy i przeciwdziała chorobom, które mogły by utrudnić trening, odgrywa ważną role w procesie transaminacji (umożliwia syntezę nowych aminokwasów), przekształcana jest w kwas glutaminowy stanowiący źródło energii dla tkanki nerwowej oraz pełni szereg innych, ważnych, ale mniej istotnych z naszego punktu widzenia, funkcji.
Bioperyna - wyciąg z Pieprzu Czarnego. Wzmaga diurezę, polepsza ukrwienie tkanek, pobudza zakończenia nerwowe w przewodzie pokarmowym, wzmacniając wydzielanie soków trawiennych, tym samym wpływa na lepsze wykorzystanie przyjmowanych z nią substancji.
Naringina - Flawonoid występujący w grapefrucie. Podnosi tempo metabolizmu, wzmaga lipolize, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie oraz obniża poziom cholesterolu.
Dawkowanie SCITEC Jumbo Professional 3240g:
Aby osiągnąć maksymalny efekt, bierz jedną pełną porcję dziennie w zależności od masy i aktywności fizycznej. Jedna porcja (162 gramy) zmieszana z 400ml wody, mleka lub soku.
Proteiny (białka) to podstawowy budulec naszego organizmu, mającego podstawową rolę we wszystkich procesach metabolicznych człowieka i absolutnie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 0,8 gram na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Odpowiednio większe zapotrzebowanie mają osoby po operacjach, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport.
Niedobór tego składnika jest sygnalizowany przez organizm spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni, obrzękami, wypadaniem włosów, problemami skórnymi oraz podłużnymi liniami na paznokciach.
Suplementy białkowe stanowią znaczną część rynku odżywek. Można je podzielić na trzy grupy – serwatkowe (koncentraty, hydrolizaty, izolaty), białka roślinne ( sojowe, ryżowe, pszeniczne, kukurydziane) oraz zwierzęce niemleczne (albumina jaja, koncentraty, hydrolizaty i izolaty drobiowe lub pochodzenia wołowego). Najbardziej asymilowane są izolaty i hydrolizaty, najmniej przyswajalne są suplementy białkowe pochodzenia roślinnego oraz hydrolizaty białka wołowego. Odżywki białkowe stosuje się bezpośrednio po treningu i bezpośrednio przed snem oraz w sytuacjach, kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości białka w konkretnym posiłku.
Węglowodany (Carbs) - to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, inaczej nazwane sacharydami lub cukrami. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - oba są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowej pracy. Inny podział mówi o cukrach złożonych i prostych, z których tylko te pierwsze są pożądanym składnikiem diety. Węglowodany to główne źródło energii, niezbędne zwłaszcza dla pracy mózgu, dlatego wykluczanie ich z diety, nawet tej odchudzającej, to często pojawiający się błąd. Zapotrzebowanie organizmu na ten składnik w diecie wynosi 50-60% całkowitego zapotrzebowania. Zamiast eliminacji cukrów lepiej skupić się na właściwym ich wyborze - zamiast białego pieczywa wybrać ten ziarnisty, zamiast białego ryżu pełnoziarniste kasze, które sycą i zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników mineralnych. Takie węglowodany służą naszemu zdrowiu i szczupłej sylwetce, dlatego powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia.
Cukier w powszechnym rozumieniu to po prostu sacharoza (cukier spożywczy). Będąc precyzyjnym należy nadmienić, że cukry to inna, w zasadzie historyczna już nazwa węglowodanów (a wiec pojęcia znacznie szerszego), Obecnie za cukry uznaje się po prostu mono i disacharydy – w tym też sacharozę. Cukier dostarcza szybkodostępnej energii, co odczują w szczególności osoby stosujące go w trakcie długiego wysiłku o średniej intensywności, który znacznie uszczupla zapasy glikogenu mięśniowego, a więc głównego paliwa dla naszych mięśni w wysiłkach tego typu. Cukier skutecznie uzupełnia glikogen (zarówno wątrobowy jak i mięśniowy), sam w sobie też stanowi źródło energii, więc dla sportowca (czy po prostu osoby trenującej) może być sprzymierzeńcem. Nie można więc powiedzieć, że cukier jest produktem szkodliwym. Jak zawsze, kluczową kwestią jest zastosowana dawka.
Powszechny problem ze zbyt dużą ilością cukru w diecie wynika przede wszystkim:
- Bardzo dużej zawartości cukru w przetworzonym jedzeniu i napojach, które znaczna część społeczeństwa spożywa - Z przyzwyczajenia do słodkiego smaku, a więc mimowolnego unikania produktów niesłodzonych - Dużej zawartości omawianego składnika w produktach postrzeganych przez ogół społeczeństwa jako jednoznacznie „zdrowe” (np. owocowe soki) - Zbyt małego poziomu aktywności fizycznej w proporcji do ilości spożywanych węglowodanów prostych.
Zagrożenia dla zdrowia wynikające z wysokiej podaży cukru:
- Zaburzenia wrażliwości insulinowej - cukrzyca - Otyłość - Podwyższenie ciśnienia krwi - Podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi - Zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, przyspieszony rozwój zmian miażdżycowych a w konsekwencji nawet zawał serca, czy udar mózgu - Przyspieszenie rozwoju chorób nowotworowych
Jak widać zagrożenia wynikające z nadmiernej podaży cukru są bardzo poważne. Poza ww. zagrożeniami zdrowotnymi warto zwrócić uwagę na:
- Napady głodu - Senność w ciągu dnia - Trudności z utrzymaniem odpowiedniego poziomu koncentracji - Uczucie znużenia,
Które to mogą skutecznie uprzykrzyć nam realizacje naszych celów sportowych, a nawet komfortowe funkcjonowanie. Jaka ilość cukru w diecie stwarza realne zagrożenie dla naszego zdrowia? Pewną wskazówką może być fakt, że w licznych badaniach wykazano, iż śmiertelność sercowo-naczyniowa była trzykrotnie wyższa u osób przyjmujących ponad 25% kalorii dziennie w postaci dodanych cukrów prostych w porównaniu do osób, u których z cukrów pochodziło mniej niż 10%.
Rekomendowana dzienna podaż cukru to więc maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Cukier, jak każdy węglowodan dostarcza 4kcal/g. Wyjątkiem od reguły są m.in. zaawansowani sportowcy w okresie startowym/szczególnie intensywnym mikrocyklu treningowym, dla których priorytetem jest maksymalnie szybkie uzupełnienie glikogenu mięśniowego. Jednak nawet wówczas, podaż (w ujęciu procentowym) przekraczana jest tylko okresowo i nie z samej sacharozy, a różnych mono i disacharydów, często w połączeniach z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym. Istotnym jest też fakt przyjmowania większości węglowodanów prostych w okresie okołotreningowym.
29g
Tłuszcze
Tłuszcze - Encyklopedia składników
Tłuszcze (Fat) - to popularna nazwa lipidów. W odżywianiu człowieka mają złą sławę, przede wszystkim ze względu na swoją kaloryczność. Jednak te właściwe, w małych ilościach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tłuszcze odpowiadają za transport witamin, chronią przed zimnem, są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i odporności. Należy jednak wybierać te nienasycone, które w porównaniu do nasyconych, są dla nas zdrowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone dostarczamy przez spożycie dobrej jakości oliw, orzechów, morskich ryb. Mimo wszystko i tych nienasyconych nadmiar szkodzi - wystarczy kilka łyżeczek oliwy dziennie lub mała garść orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie sobie nie zaszkodzić. Cennym źródłem tłuszczu są przede wszystkim orzechy, które poza nim, dostarczają organizmowi szeregu cennych witamin - tutaj warto postawić na eksperymenty i próbować różnych - szczególnie drogocenne są migdały, orzechy nerkowca czy brazylijskie. Warto wprowadzić ich małą ilość do codziennej diety, ale niech to nie będą słodkie wypieki, ale np. zdrowa owsianka.
Nasycone kwasy tłuszczowe (Saturated fat) - to takie, które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, objętych jedną, wspólną nazwą. Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany to jedne z tych substancji, które są elementarne i niezbędna dla codziennego funkcjonowania człowieka. Pomagają przyswoić niektóre witaminy i składniki odżywcze, tworzą błony komórkowe, działają antybakteryjnie. Źródła nasyconych tłuszczów to m.in.wołowina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana itd. Generalnie tłuszcze nasycone powinno się zastępować nienasyconymi, ponieważ są zdrowsze i pozwalają zapobiegać rozwojowi cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli orzechy, awokado, oliwa z oliwek itd. Wielonienasycone to kwasy tłuszczowe z ryb morskich, bogate w omega-3 omega-6. Obecnie pojawia się wiele nowych badań, które wskazują, że tłuszcze nasycone nie są aż tak groźne dla zdrowia, jak dotąd sądzono, ale lepiej trzymać dystans do rewelacji medycznych, choć oczywiście, dobrze jest trzymać rękę na pulsie.
Cholesterol - organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów. Substancja w naturalny sposób znajdującą się w organizmie. Odgrywa kluczową rolę, umożliwiając prawidłowe działanie każdej komórki.Warto przy tym pamiętać, że zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi zagraża zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Cholesterol w organizmie łączy się z białkiem tworząc tzw. lipoproteinę. Ze względu na rodzaj tego połączenia dzielimy cholesterol na HDL (lipoproteina wysokiej gęstości), czyli tzw. „dobry cholesterol” – transportuje cholesterol z tętnic do wątroby gdzie ulega usunięciu; a także LDL (lipoproteina niskiej gęstości) – który transportuje cholesterol z wątroby do tkanek, zbyt wysoki poziom LDL w organizmie zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Należy zaznaczyć, że główny wpływ na wysoki poziom LDL w organizmie ma spożywanie żywności bardzo przetworzonej, cukru, tłuszczy trans, a nie spożywanie produktów zawierających w sobie cholesterol (np. tłuste mięsa, jaja).
0,132g
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy - Encyklopedia składników
Błonnik pokarmowy (inna powszechnie używana nazwa: włókno pokarmowe) to różnorodne substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, lub ulegają procesom trawiennym w minimalnym stopniu. Z tego też tytułu obecnie uznawana kaloryczność błonnika to 2kcal/1g, a nie jak kiedyś 0. Jako błonnik zaliczamy zarówno polisacharydy takie jak:
Jak i substancje o charakterze niepolisacharydowym:
- Ligniny - Kutyny - Taniny
Inny podział wyróżnia w błonniku frakcje:
- Nierozpuszczalne w wodzie – będzie to przede wszystkim celuloza i lignina. Frakcje to wpływają korzystnie na absorpcję wody i formowanie stolca warunkując prawidłową perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnianie się - Rozpuszczalne w wodzie – będą to m.in. pektyny, hemicelulozy, gumy, beta-glukany. Co ciekawe mogą one podlegać degradacji w jelitach do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – dostarczając tym samym energię (w związku z tym posiadają też śladową kaloryczność). Rozpuszczalne frakcje błonnika posiadają właściwości w zakresie regulacji poziomu cholesterolu w organizmie.
Źródła błonnika w pożywieniu:
- Zboża: 5-10g błonnika w 100g produktu - Warzywa: 0,5g-6g błonnika w 100g produktu - Świeże owoce: 1g-2g błonnika w 100g produktu
Funkcje błonnika w organizmie ludzkim:
- usprawnia perystaltykę jelit - absorbuje wodę - stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym, - redukuje poziom LDL we krwi - redukuje poziom cholesterolu (łącznego) we krwi - obniża poposiłkowy poziom glukozy we krwi - syci, pozwalając skuteczniej kontrolować łaknienie
Błonnik w odżywkach występuje w formie sproszkowanej, bądź tabletkowanej. Warto zwrócić też uwagę na błonnikowe monopreaparaty np. beta-glukan.
Zalecane dzienne dawkowanie zależne jest od wielu zmiennych, m.in.:
- Wieku – przykładowo: wysokie dawki błonnika ze względu na konieczność maksymalizacji wchłaniania składników pokarmowych nie jest zalecana dla dzieci, czy np. osób przewlekle chorych - Płci - Diety – w tym ilości spożywanych węglowodanów - Intensywności wysiłku fizycznego - Ewentualnych chorób i dolegliwości
Mając na uwadze ww.; sugerowane dzienne dawkowanie przeważnie mieścić się będzie w przedziale 10-30g.
Należy pamiętać, że błonnik należy przyjmować z odpowiednią ilością wody. Szereg prozdrowotnych właściwości błonnika karze zwrócić szczególną uwagę na zawartość tego składnika w diecie. Jak zawsze, kluczowa będzie odpowiednio dobrana podaż. Nadmierne spożycie błonnika może zaburzać wchłaniania makroskładników i mikroelementów, czy niektórych leków, a w konsekwencji prowadzić do poważnych dolegliwości. Brak błonnika w diecie wiąże się z kolei z zaburzeniem perystaltyki jelit, problemami z wypróżnianiem, napadami łaknienia, a także znacznie zwiększonym ryzykiem występowania poważnych chorób jelit w przyszłości.
Gęsta, żelująca konsystencja wielu preparatów błonnikowych warunkuje również jego przydatność w uzupełnieniu suplementacji dobranej pod kątem redukcji masy ciała. Odpowiednio dobrana dawka błonnika stanowi skuteczne wsparcie w walce z napadami apetytu i optymalizuje gospodarkę węglowodanową.
1g
Sód
Sód (Sodium) - to pierwiastek, niezbędny do życia ludzi, zwierząt i niektórych roślin. Jest zaliczany do elektrolitów, obok magnezu, potasu i wapnia. Sód reguluje gospodarką wodną organizmu, razem z potasem odpowiada za prawidłowe przenoszenie impulsów nerwowych oraz skurczów-rozkurczów mięśniowych. Razem z chlorem i potasem utrzymuje prawidłową regulację kwasowo-zasadową organizmu. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Stężenie jonów sodu we krwi, które uznaje się za prawidłowe wynosi od 136 do 145 mmol/l.
Najbardziej znanym źródłem sodu jest sól kuchenna. Stężenie tego pierwiastka w soli wynosi około 40% jej wagi. Wiele osób uważa, że obecność sodu w diecie należy wyeliminować do zera, ponieważ jej nadmiar w organizmie prowadzi do wielu niebezpiecznych konsekwencji natury zdrowotnej. To twierdzenie nieuprawnione, ale generalnie w społeczeństwach obserwuje się nadmiar spożywania tego pierwiastka, co wynika z powszechności dodawania sodu do pożywienia jako jednego z najbardziej popularnych składników konserwujących, szczególnie w żywności wysoko-przetworzonej (wędliny, sery, przyprawy, ryby, kolorowe napoje, chipsy itd.). Dlatego bardzo istotna jest kontrola ilości spożywanego sodu.
Nadmiar sodu w organizmie to tzw. hipernatermia. Skutkuje ona zwiększonym zatrzymywaniem wody w organizmie, co powoduje rozwój nadciśnienia tętniczego krwi, sprzyja pojawianiu się obrzęków, szczególnie kończyn dolnych, zwężeniu ulegają naczynia krwionośne. Długotrwałe dostarczanie zbyt dużej ilości sodu znacznie zwiększa prawdopodobieństwo udarów i wylewów krwi do mózgu i zdaniem wielu specjalistów sprzyja występowaniu nowotworów żołądka.
Ze względu na wspomnianą wszechobecność sodu w pożywieniu, znacznie rzadziej dochodzi do niedoboru sodu w organizmie, ale podobnie jak w przypadku jego nadmiaru, również ten stan jest bardzo groźny dla zdrowia, a nawet życia. Stan niedoboru sodu to tzw. hiponatremia.
Zazwyczaj ze stanem takim można mieć do czynienia wskutek szczególnie nasilonych biegunek, wymiotów, długotrwałego wysiłku połączonego z dużą potliwością (stąd zwiększone zapotrzebowanie na sód osób regularnie trenujących), nieprawidłowej pracy nerek, stosowaniu środków diuretycznych. Można wtedy odczuwać szybką męczliwość organizmu, często występują skurcze i drżenie mięśni, pojawiają się kłopoty z kojarzeniem, zapamiętywaniem, koncentracją uwagi. Powszechnie odczuwane są bóle głowy, występowanie utraty apetytu i znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Wzrasta ryzyko udarów cieplnych i porażeń słonecznych.
0,113g
Potas
Potas - Encyklopedia składników
Potas (Potasium) - jest składnikiem (oraz elektrolitem) niezbędnym do utrzymania ciała w zdrowiu oraz wzrostu. Jest on niezbędny do zachowania odpowiedniej równowagi pomiędzy komórkami a płynami znajdującymi się w ciele. Odgrywa on też ważną rolę w stymulowaniu nerwów oraz pracy mięśni. Enzymy znajdujące się w komórce potrzebują potasu do właściwej pracy. Niedobór potasu może spowodowany częstomoczem(może on występować podczas zażywania leków na choroby serca). W opisanym przypadku potas zatrzymuje wodę oraz minerały w organizmie. Pokarm bogaty w potas to banany, kantalupa, grejpfrut, pomidor, melony oraz ziemniaki a także ryby(szczególnie łosoś i flądra). Niektóre pokarmy bogate w potas są też bogate w kalorie. Warzywa, owoce oraz nisko tłuszczowe przetwory białkowe również zawierają jego dużą ilość. Potas jest niezbędny do funkcjonowania serca oraz odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy tkanki miękkiej. Utrzymanie właściwego poziomu potasu w organizmie jest zależne od poziomu sodu i magnezu we krwi. W diecie zachodniej znajduje się sporo sodu, jest to związane z dużą ilością soli w spożywanym pokarmie. W konsekwencji czego organizm potrzebuje potasu, by powstrzymać negatywne dla zdrowia skutki takie jak wymioty, zwiększona potliwość, biegunki oraz niewłaściwe przyswajanie składników odżywczych. Badania wykazały, że osoby istnieje połączenie pomiędzy diety bogatej w potas a zdrowiem kości, szczególnie u starszych kobiet. Oznacza to, że zwiększenie konsumpcji pokarmów bogatych w potas chroni przed wystąpieniem osteoporozy. Istnieją badania pokazujące, że istnieje połączenie pomiędzy suplementacją potasu a obniżeniem ciśnienia krwi, Uważa się też, że potas może zapobiec śmierci w wyniku chorób układu krążenia. Utrzymywanie stałego poziomu potasu w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Potas (jedynie przyjmowany w pokarmie) może zapobiec wylewowi, konkretnie niedokrwiennemu. Osoby mające problem z wchłanianiem potasu z pokarmu mogą zapaść na chorobę o nazwie nieswoiste zapalenie jelit.
373mg
Magnez
Magnez - Encyklopedia składników
Magnez(Magnesium) - to jeden z najpospolitszych pierwiastków, występujących w skorupie ziemskiej w postaci materiałów, takich jak dolomit, magnezyt czy karnalit. Występuje również w wodzie morskiej. Zaliczany jest do pierwiastków najcenniejszych dla naszego zdrowia – wiele osób cierpi na jego niedobór, nie zdając sobie nawet sprawy, jak jego brak groźny jest dla zdrowia. Jednymi z objawów jego niedoboru jest chwiejny nastrój, zły sen, skurcze, zmęczenie, drganie powiek. Długotrwały brak magnezu w organizmie może prowadzić do nowotworów i miażdżycy. Dodatkową suplementację zaleca się osobom pracującym intensywnie umysłowo lub ciężko fizycznie, osobom żyjącym w długotrwałym stresie, kobietom ciężarnym i w okresie menopauzy oraz źle się odżywiającym.
Najbogatsze źródła magnezu to kakao, kasza gryczana, biała fasola, gorzka czekolada, orzechy, płatki owsiane, pietruszka, chleb żytni, banany, makrela, brokuły. Odpowiednie dawka dzienna zaczyna się od 30 mg dziennie (w przypadku niemowląt) do nawet 400 ( dla dorosłego mężczyzny i kobiet w ciąży). Magnez występuje pospolicie w różnego rodzaju suplementach i odżywkach.
56mg
Witamina C
Witamina C - Encyklopedia składników
Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja.
Działanie Witaminy C. Ten organiczny związek wykazuje szereg pozytywnych właściwości takich jak:
– wspieranie układu odpornościowego, –silne działanie antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki), – silne działanie detoksyfikujące, – działanie wspierające absorpcje kolagenu
O pozytywnym wpływie witaminy C na odporność wie prawie każdy, w okresach zwiększonego zagrożenia na zachorowania na choroby wirusowe, czy w trakcie wymagającego okresu treningowe, lub restrykcji dietetycznych suplementacja kwasem l-askorbinowym to doskonałe rozwiązanie profilaktyczne, ale nie tylko. Liczne badania kliniczne wykazały, że okresowa suplementacja wyższymi dawkami witaminy C w trakcie infekcji przyspiesza proces powrotu do zdrowia. Regularna suplementacja witaminą C niesie szczególne korzyści dla osób intensywnie ćwiczących, narażających swój układ immunologiczny na stres. Szacuje się, że wśród takiej grupy redukcja ryzyka występowania przeziębień w wyniku suplementacji witaminą wynosi aż 50%. Poza powszechnie znanym działaniu w zakresie wspierania odporności, warto wyróżnić potężne działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące Witaminy C. Życie w mieście, zanieczyszczenia i smog są niewątpliwie czynnikami, które wydatnie zwiększają nasze zapotrzebowanie na witaminę C. W okresie jesienno-zimowym, pokrywającym się przeważnie w miastach z okresem występowania najgorszej jakości powietrza warto rozważyć stałą suplementację.
Właściwości antyoksydacyjne czynią z omawianego mikroelementu również doskonałe uzupełnienie suplementacji wspierającej kondycję skóry, zwalczającej procesy starzenia się i szeroko rozumianej suplementacji prozdrowotnej. Warto nadmienić, że w zależności od potrzeb organizmu witamina C może być zarówno antyoksydantem, jak i prooksydantem. Trzeba pamiętać, że pewien poziom przemian oksydacyjnych jest w organizmie ludzkim niezbędny.
Omawiany mikroelement wspiera również syntezę kolagenu, skąd jego obecność w suplementach kolagenowych i szerzej: wspierających kondycję kości, stawów i całego aparatu ruchu. W suplementacji przeważnie stosuje się dawki 500mg-2000mg dziennie, jednakże w zakresie zwalczania infekcji dopuszcza się krótkotrwałe przyjmowanie dawek do 10g dziennie. W naszej ofercie potężny wybór produktów zawierających organiczną, naturalną witaminę C. W tym dziale znajdziesz suplementy oparte na witaminie C w formie kapsułek, kapsułek wegańskich, tabletek, tabletek musujących, w proszku, a nawet w postaci skondensowanych kropli. Wersje w kapsułkach i tabletkach w dawkach 500mg, lub 1000mg. Monopreparaty i suplementy z dodatkami wspomagającymi działanie i o właściwościach prozdrowotnych, np. bioflawonoidami, rutyną, acerolą. Wyspecjalizowani w preparatach witaminowych producenci to gwarancja wyboru najwyższej jakości produktu. Szeroki wybór dostępnych suplementów z pewnością pozwoli Ci dobrać odpowiedni produkt.
80mg
"6-CARB" MATRIX
84g
Dekstroza
Dekstroza - co to jest?
Co to jest dekstroza?
Dekstroza to jeden z cukrów prostych. Ma duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie - uznawana jest za najlepszy transporter kreatyny do mięśni. Jako symulator kreatyny zwiększa jej efektywność aż o 50%, dzięki czemu zdobyła ogromną popularność wśród osób uprawiających kulturystykę. Dekstroza zwiększa zasoby energetyczne organizmu, podnosi sprawność treningową dlatego stosuje się ją podczas ćwiczeń.
Osoby, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej, mogę stosować 2-3 łyżki dekstrozy dziennie z kreatyną, po i przed treningiem. Ważne jest żeby dokładnie przestrzegać zasad dawkowania na instrukcji umieszczonej w każdym suplemencie. Dekstroza w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowa - zwiększa ryzyko astmy, powoduje wahania nastrojów, zmiany osobowości, choroby serca i układu nerwowego, zwiększa ciśnienie krwi, powoduje cukrzycę. Należy więc, tak jak i w w przypadku każdego suplementu, stosować ją rozważnie.
Izomaltuloza - inaczej palatynoza to cukier, zbudowana jest z glukozy i fruktozy ( podobnie jak sacharoza) lecz czas jej trawienia jest 5 razy dłuższy, dzięki czemu nie powoduje tak gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi jak w przypadku sacharozy. Izomaltuloza posiada niski indeks glikemiczny ( IG =32), jest doskonałym źródłem energii o przedłużonym wchłanianiu, nie powoduje tak jak inne cukry przyrostu tkanki tłuszczowej. Naturalnie występuje w miodzie, melasie i trzcinie cukrowej. W suplementacjach izomaltuloza występuje w odżywkach węglowodanowych, węglowodanowo- białkowych, aminokwasowych czy przedtreningówkach, jest stosowana również przez diabetyków. Izomaltuloza to doskonały zamiennik słodzików, maltodekstryn czy cukrów prostych.
*
Mąka owsiana
*
Maltodekstryna
Maltodekstryna - Encyklopedia składników
Maltodekstryna (maltodextrin) - jest węglowodanem złożonym, lecz posiada jedynie trochę niższy indeks glikemiczny od cukrów prostych przez co jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Otrzymuję się ją najczęściej ze skrobi kukurydzianej. Maltodekstryna występuje w formie białego proszku natomiast po rozpuszczeniu w wodzie zmienia postać w lepką masę. Maltodekstryna jest stosowana zarówno w przemyśle spożywczym jak i w suplementach dla sportowców tj. w odzywkach węglowodanowych, węglowodanowo -białkowych i napojach. Dzięki odżywkom zawierającym maltodekstryne stosowanych po treningu, szybko można uzupełnić zapasy glikogenu mięśniowego zużytego podczas ćwiczeń. W przypadku stosowania diet redukcyjnych jak i u osób ze skłonnościami do tycia należy uważać ze stosowaniem odzywek zawierających maltodekstryny.
*
Fruktoza
Fruktoza - Co to jest?
Fruktoza to węglowodan prosty, występujący przede wszystkim w owocach, nazywany również cukrem owocowym. Fruktoza, choć jest słodsza od glukozy, posiada niski indeks glikemiczny, dlatego jest często zamiennikiem tradycyjnego cukru w diecie odchudzającej. Wbrew powszechnym opiniom, fruktoza jest tak samo kaloryczna, jak biały cukier. Jej wartość energetyczna wynosi 400 kcal w 100 gramach. Fruktoza jest jednak prawie dwa razy słodsza od glukozy, dlatego możemy jej zużywać dwa razy mniej niż tradycyjnego cukru.
Teoretycznie więc dostarcza 2 razy mniej kalorii. Jest dobrze tolerowana przez cukrzyków, bo nie powoduje szybkiego wzrostu stężenia krwi, jak to się dzieje w przypadku glukozy. Jelita wchłaniają ją dwukrotnie wolniej niż biały cukier. Dzięki temu nie wymusza na trzustce wydzielenia dużych dawek insuliny. Ostatnie badania jednak dowiodły, że choć fruktoza zdrowsza jest od glukozy, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jej nadmiar może powodować m.in. miażdżycę.
Pacjentom chorym na cukrzycę lub osobom, którym zależy na zdrowym odżywianiu, poleca się zastępstwo fruktozy, zdrowszym od niej ksylitolem lub stewią. Fruktoza często dodawana jest do suplementów diety, jako polepszacz smaku i lepsza odmiana glukozy.
Monohydrat kreatyny to suplement diety, cieszący się niezmienną, w pełni zasłużoną popularnością od wielu lat. Strukturalnie jest to po prostu połączenie cząsteczki wody i cząsteczki kreatyny. W kreatynę bogate jest czerwone mięso, ale dostarczenie odpowiednio wysokiej dawki z pożywienia może być niewykonalne.
Kluczowe właściwości:
- Usprawnia resyntezę ATP - Zwiększa zasoby zmagazynowanej w mięśniach fosfokreatyny - Powoduje wewnątrzmięśniową retencję wody
Powyższe właściwości czynią z omawianego składnika doskonały suplement dla każdego, kto trenuje w celu podniesienia siły, szybkości, wytrzymałości siłowej, czy budowy suchej masy mięśniowej. ATP stanowi pierwsze „paliwo”, z którego korzystają nasze mięśnie.
Kreatyna pozwala znacznie podnieść swoje możliwości w formach aktywności opartych o wysiłki beztlenowe o charakterze interwałowym. Będzie to więc zarówno trening siłowy w niskim zakresie powtórzeń, ćwiczenia eksplozywne, sprinty i nieskończenie wiele innych form aktywności ruchowej.
Monohydrat powoduje wewnątrz mięśniową retencję wody (nie podskórną, jak głosi powszechny, powielany od lat mit), co z kolei stwarza optymalne – anaboliczne środowisko, niezbędne do rozbudowy masy mięśniowej, korzystne również dla poprawy parametrów szybkościowo-siłowych.
Jest to bezsprzecznie jeden z najskuteczniejszych suplementów w zakresie poprawy szeroko rozumianych możliwości wysiłkowych i budowy atletycznej sylwetki. Niewątpliwym atutem omawianego składnika jest też atrakcyjna cena. Warto również pamiętać, że monohydrat kreatyny posiada korzystne właściwości w zakresie przyspieszania procesów regeneracyjnych, opóźniania nadejścia znużenia w trakcie wysiłku, a także wspierania funkcji poznawczych.
Dzięki powyższym, ta wyjątkowa formy kreatyny to idealny suplement dla osób ćwiczących - zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i wyczynowym, bez względu na formę wykonywanej aktywności ruchowej, czy dyscyplinę sportu. Co więcej, ze względu na korzystny wpływ na zachowanie funkcji poznawczych może być również cennym uzupełnieniem suplementacji prozdrowotnej dla osób starszych.
Monohydrat kreatyny to suplement:
- Stosowany w sporcie wyczynowym od przełomu lat 80 i 90 XX wieku - Będący przedmiotem niezliczonej ilości badań naukowych i analiz. Z pewnością jest to najwnikliwiej przebadany suplement - Niezwykle efektywny - Nie powodujący skutków ubocznych u osób zdrowych
Przesłanką do zastanowienia się nad suplementacją monohydratem kreatyny są zaburzenia pracy nerek. W przypadku takowych, przed rozpoczęciem suplementacji konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem.
Monohydrat kreatyny jako suplement diety występuje w formie kapsułek, tabletek i proszku. Ta ostatnia jest o tyle sensowna, że popularne „mono” nie ma smaku i łatwo daje się wkomponować np. w shake potreningowy. Poza monopreparatami monohydrat kreatyny znajdziemy m.in. w:
- Tzw. stackach keratynowych (czyli mieszankach różnych form kreatyn) - Odżywkach przedtreningowych - Odżywkach wspierających regenerację powysiłkową - Czasem jako dodatek do odżywki białkowej, czy gainera.
Sugerowane dawkowanie:
Przez lata zalecało się stosowanie kreatyny wyłącznie w sposób cykliczny. Tzw. cykl kreatynowy ma sens jeśli celem suplementacji jest poprawa możliwości wysiłkowych np. w szczególnie intensywnym mikrocyklu treningowym, natomiast sam w sobie w żadnym wypadku nie jest koniecznością, jako że monohydrat kreatyny nie posiada negatywnego wpływu na organizm ludzki – nie powoduje u osoby zdrowej żadnych skutków ubocznych!
- W przypadku suplementacji cyklicznej sugeruje się przyjmować 5g w dzień beztreningowy i 10g (optymalnie rozbite na dwie porcje) w dzień treningowy - W przypadku suplementacji stałej wystarczy dawka 3g dziennie.
Odrębnym zagadnieniem jest tzw. faza ładowania. Zakłada ona stosowanie wysokich dawek: 15-25g dziennie, przez pierwsze 5-7dni suplementacji. Jej celem jest szybsze uzyskanie maksymalnego poziomu zmagazynowanej fosfokreatyny. Jeśli jednak planujemy budować siłę i inne parametry z nią skorelowane liniowo lepszym rozwiązaniem wydaje się suplementacja bez fazy ładowania.
*
Monohydrat kreatyny
Monohydrat kreatyny - Encyklopedia składników
Monohydrat kreatyny to suplement diety, cieszący się niezmienną, w pełni zasłużoną popularnością od wielu lat. Strukturalnie jest to po prostu połączenie cząsteczki wody i cząsteczki kreatyny. W kreatynę bogate jest czerwone mięso, ale dostarczenie odpowiednio wysokiej dawki z pożywienia może być niewykonalne.
Kluczowe właściwości:
- Usprawnia resyntezę ATP - Zwiększa zasoby zmagazynowanej w mięśniach fosfokreatyny - Powoduje wewnątrzmięśniową retencję wody
Powyższe właściwości czynią z omawianego składnika doskonały suplement dla każdego, kto trenuje w celu podniesienia siły, szybkości, wytrzymałości siłowej, czy budowy suchej masy mięśniowej. ATP stanowi pierwsze „paliwo”, z którego korzystają nasze mięśnie.
Kreatyna pozwala znacznie podnieść swoje możliwości w formach aktywności opartych o wysiłki beztlenowe o charakterze interwałowym. Będzie to więc zarówno trening siłowy w niskim zakresie powtórzeń, ćwiczenia eksplozywne, sprinty i nieskończenie wiele innych form aktywności ruchowej.
Monohydrat powoduje wewnątrz mięśniową retencję wody (nie podskórną, jak głosi powszechny, powielany od lat mit), co z kolei stwarza optymalne – anaboliczne środowisko, niezbędne do rozbudowy masy mięśniowej, korzystne również dla poprawy parametrów szybkościowo-siłowych.
Jest to bezsprzecznie jeden z najskuteczniejszych suplementów w zakresie poprawy szeroko rozumianych możliwości wysiłkowych i budowy atletycznej sylwetki. Niewątpliwym atutem omawianego składnika jest też atrakcyjna cena. Warto również pamiętać, że monohydrat kreatyny posiada korzystne właściwości w zakresie przyspieszania procesów regeneracyjnych, opóźniania nadejścia znużenia w trakcie wysiłku, a także wspierania funkcji poznawczych.
Dzięki powyższym, ta wyjątkowa formy kreatyny to idealny suplement dla osób ćwiczących - zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i wyczynowym, bez względu na formę wykonywanej aktywności ruchowej, czy dyscyplinę sportu. Co więcej, ze względu na korzystny wpływ na zachowanie funkcji poznawczych może być również cennym uzupełnieniem suplementacji prozdrowotnej dla osób starszych.
Monohydrat kreatyny to suplement:
- Stosowany w sporcie wyczynowym od przełomu lat 80 i 90 XX wieku - Będący przedmiotem niezliczonej ilości badań naukowych i analiz. Z pewnością jest to najwnikliwiej przebadany suplement - Niezwykle efektywny - Nie powodujący skutków ubocznych u osób zdrowych
Przesłanką do zastanowienia się nad suplementacją monohydratem kreatyny są zaburzenia pracy nerek. W przypadku takowych, przed rozpoczęciem suplementacji konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem.
Monohydrat kreatyny jako suplement diety występuje w formie kapsułek, tabletek i proszku. Ta ostatnia jest o tyle sensowna, że popularne „mono” nie ma smaku i łatwo daje się wkomponować np. w shake potreningowy. Poza monopreparatami monohydrat kreatyny znajdziemy m.in. w:
- Tzw. stackach keratynowych (czyli mieszankach różnych form kreatyn) - Odżywkach przedtreningowych - Odżywkach wspierających regenerację powysiłkową - Czasem jako dodatek do odżywki białkowej, czy gainera.
Sugerowane dawkowanie:
Przez lata zalecało się stosowanie kreatyny wyłącznie w sposób cykliczny. Tzw. cykl kreatynowy ma sens jeśli celem suplementacji jest poprawa możliwości wysiłkowych np. w szczególnie intensywnym mikrocyklu treningowym, natomiast sam w sobie w żadnym wypadku nie jest koniecznością, jako że monohydrat kreatyny nie posiada negatywnego wpływu na organizm ludzki – nie powoduje u osoby zdrowej żadnych skutków ubocznych!
- W przypadku suplementacji cyklicznej sugeruje się przyjmować 5g w dzień beztreningowy i 10g (optymalnie rozbite na dwie porcje) w dzień treningowy - W przypadku suplementacji stałej wystarczy dawka 3g dziennie.
Odrębnym zagadnieniem jest tzw. faza ładowania. Zakłada ona stosowanie wysokich dawek: 15-25g dziennie, przez pierwsze 5-7dni suplementacji. Jej celem jest szybsze uzyskanie maksymalnego poziomu zmagazynowanej fosfokreatyny. Jeśli jednak planujemy budować siłę i inne parametry z nią skorelowane liniowo lepszym rozwiązaniem wydaje się suplementacja bez fazy ładowania.
*
Cytrynian kreatyny
Cytrynian kreatyny - Co to jest?
Cytrynian kreatyny to związek kwasu cytrynowego i kreatyny, który uczestniczy w przemianach energetycznych, powodując lepszą rozpuszczalność i przyswajalność kreatyny. Kreatyna to najdokładniej przebadany suplement diety. Obecne w sporcie wyczynowym od przełomu lat 80tych i 90tych ubiegłego wieku. Niekwestionowany lider w zakresie poprawy możliwości wysiłkowych, w szczególności w sportach szybkościowo-siłowych, ale nie tylko!
Suplementacja kreatyną może przynieść wymierne korzyści również osobą uprawiającym sport na poziomie amatorskim, a nawet rekreacyjnym. Co ważne, jest to suplement w 100% bezpieczny.
Kluczowe właściwości cytrynianu kreatyny:
- Podniesienie poziomu zmagazynowanego ATP - Podniesienie poziomu siły, szybkości i sprawności mięśni w wysiłkach beztlenowych - Poprawa wytrzymałości siłowej - Sprawna regeneracja powysiłkowa - Wspiera budowę beztłuszczowej masy mięśniowej - Doskonała wchłanialność - Synergia działania kreatyny i kwasu cytrynowego
Cytrynian kreatyny to ciekawa alternatywa dla klasycznego monohydratu. Wyróżnia się wyjątkową stabilnością i wchłanialnością. Nie powoduje retencji – nie magazynuje wody podskórnej, więc doskonale sprawdzi się u osób uprawiających sporty o profilu siłowo-wytrzymałościowym i wytrzymałościowym, czy pilnujących wagi. Poza powszechnie znanym działaniem w zakresie poprawy możliwości siłowych i tworzeniem optymalnego, anabolicznego środowiska do budowy suchej masy mięśniowej, warto wspomnieć, że kreatyna znacznie przyspiesza procesy regeneracyjne, a także wspiera nasze możliwości poznawcze.
Cytrynian kreatyny to suplement:
- w 100% bezpieczny - będący doskonałą alternatywą dla monohydratu kreatyny - efektywny w działaniu
Omawiana forma kreatyny bardzo rzadko występuje w formie monopreparatów, ale znajdziemy ją w zaawansowanych stackach kreatynowych i odżywkach potreningowych. Sugerowane dawkowanie:
- 5g dziennie, w dni treningowe można rozważyć podwójne dawkowanie – przy suplementacji cyklicznej - 3g dziennie przy suplementacji ciągłej - Schematów suplementacji cytrynianem kreatyny zakładających fazę ładowania raczej nie spotyka się.
*
Fosforan kreatyny
Fosforan kreatyny - Encyklopedia składników
Fosforan kreatyny (Creatine phosphate) – forma kreatyny, dostępna głównie w wysokiej jakości stackach kreatynowych, ale również jako pojedyncza forma. Działanie kreatyny w zakresie magazynowania i dostarczania i energii do mięśni, wymaga jej przemiany do fosfokreatyny. Wynika to z faktu, że wiązania fosforanowe są głównym źródłem energii dla mięśni. Stąd przekonanie, że właśnie ta forma charakteryzuje się najlepszą bio wchłanialnością i skutecznością. Kreatyna to absolutna podstawa suplementacji w sportach siłowych, szybkościowych i sylwetkowych. Wszędzie tam gdzie bazujemy na wysiłku o charakterze beztlenowym, wysiłku o bardzo dużej intensywności znajdzie zastosowanie. Fosforan kreatyny przyspiesza proces odbudowy poziomu ATP w tkance mięśniowej, a także pozwala magazynować w mięśniach większe ilości ATP. Kreatynę można stosować cyklicznie (przeważnie 5-10g dziennie), bądź ciągle (przeważnie 3-5g dziennie), z fazą nasycenia (większe dawki – rzędu 15-20g przez okres 5-7dni), lub bez. W formach aktywności o profilu wytrzymałościowo-siłowym warto rozważyć suplementowanie jej razem z beta-alaniną.
*
Pirogronian kreatyny
Pirogronian kreatyny - Encyklopedia składników
Pirogronian kreatyny (Creatine pyruvate) – jest to połączenie monohydratu kreatyny (najpopularniejszej i najlepiej przebadanej formy tego związku) i pirogronianu, czyli substancji poprawiającej poziom wychwytywania i wykorzystywania glukozy w procesach fizjologicznych. Forma ta charakteryzuje się bardzo wysoką bioprzyswajalnością.
Wykazuje również pośrednie właściwości w zakresie spalania tkanki tłuszczowej. Wszędzie tam gdzie bazujemy na wysiłku o charakterze beztlenowym, wysiłku o bardzo dużej intensywności znajdzie zastosowanie. Pirogronian kreatyny przyspiesza proces odbudowy poziomu ATP w tkance mięśniowej, a także pozwala magazynować w mięśniach większe ilości ATP. Kreatynę można stosować cyklicznie (przeważnie 5-10g dziennie), bądź ciągle (przeważnie 3-5g dziennie), z fazą nasycenia (większe dawki – rzędu 15-20g przez okres 5-7dni), lub bez. W formach aktywności o profilu wytrzymałościowo-siłowym warto rozważyć suplementowanie jej razem z beta-alaniną.
*
Kre-Alkalyn®
*
JUMBO AMINO SELECT matriks
3450mg
Tauryna
Tauryna - co to jest?
Tauryna (Taurine) to aminokwas biogenny ważny dla zdrowia i wyglądu człowieka. Tauryna zwiększa rozpuszczalność kwasów żółciowych, przyśpieszając trawienie tłuszczów, pomaga w transporcie kreatyny do mięśni i regeneruje je po wysiłku. Podczas intensywnego uprawiania sportu organizm przestaje wytwarzać wystarczające ilości tauryny i następuje jej niedobór – dlatego w przypadku sportowców często wymagana jest dodatkowa suplementacja tym aminokwasem.
Tauryna jest częstym składnikiem odżywek dla sportowców, karm dla zwierząt (przede wszystkim kotów), mleka w proszku dla dzieci oraz napojów energetyzujących. Organizm wytwarza ją w wątrobie, mózgu i jelitach. Jej naturalnym źródłem w pokarmach są ostrygi, groch, soczewica, mięso, ryby, serwatka.
Poza sportowcami, suplementację tauryny powinny rozważyć osoby starsze, osoby mające problem z wypadaniem włosów, wegetarianie i weganie, osoby chore na nowotwory, cukrzycę, choroby nerek i wątroby. Badania wykazały również, że tauryna jest substancją sprzyjającą w leczeniu nadwagi i otyłości, w szczególności otyłości brzusznej.
L-glutamina (L-Glutamine) to środek często stosowany przez sportowców. Substancja stymuluje procesy syntezy białek mięśniowych, zmniejsza katabolizm mięśni podczas treningu, zwiększa wytrzymałość i zapobiega przetrenowaniu, nawet po wysiłku z dużymi obciążeniami. Glutamina zmniejsza czas regeneracji mięśni, zwiększa poziom hormonów poprawiających nastrój, stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza ochotę na słodycze.
Może być stosowana przez zarówno amatorów, jak i sportowców zawodowych. Suplementację l-glutaminą zazwyczaj stosują osoby, które pragną zmniejszyć masę, przyśpieszyć efekty treningów, wzmocnić wytrzymałość i poprawić wyniki. To częsty składnik różnego rodzaju suplementów i odżywek dla sportowców. Przed spożyciem konieczne jest zapoznanie się z ulotką dołączoną do opakowania, która informuje o sposobach na właściwą suplementację tego składnika. Sprawdź odżywki z l-glutaminą w naszym sklepie internetowym.
L-Alanina(L-Alanine) - jest aminokwasem endogennym czyli takim który organizm jest sam wstanie syntetyzować z innych aminokwasów, jest jednym z 22 aminokwasów budujących białka. Bierze udział w regulacji poziomu cukru, gdyż przenosi reszty węglowe z mięśni do wątroby a tam są wykorzystywane do syntezy glukozy, ponadto umożliwia dodatkowe pozyskiwanie glukozy z białek. Odpowiednia podaż alaniny ma pozytywny wpływ na przebieg zachodzących procesów energetycznych, zwłaszcza w trakcie wysiłku fizycznego. L-Alanina występuje w pożywieniu bogatym w białko, głównie w mięsie, jajach i nabiale i również w fasoli czy orzechach. W suplementach Alanina występuje min. w preparatach aminokwasowych, okołotreningowych i odżywkach białkowych.
*
Beta Alanina
Beta Alanina - Co to jest?
Beta Alanina jako jeden z nielicznych aminokwasów używany w suplementach, ma potwierdzoną skuteczność w badaniach naukowych. Przez sportowców (kulturystów, triatlonistów, biegaczy) stosowana jest jako środek do zmniejszenia fizycznego zmęczenia – przydatne szczególnie podczas zawodów i maratonów. Już po tygodniu stosowania można odczuć wzrost wydolności i wytrzymałości, co przekłada się na poprawę wyników w sporcie. W naturalnym pożywieniu alaninę możemy znaleźć jedynie w białym i czerwonym mięsie. Alanina powinna być przyjmowana przed i po treningu.
Zalecana dawka dobowa suplementu z tym aminokwasem nie powinna przekraczać 8 gram – wyższe stężenie może być szkodliwe dla naszego organizmu. Badania nad tym składnikiem diety dowiodły, że systematyczna suplementacja powoduje wzrost całkowitej wydolności naszego organizmu. Dlatego polecana jest wszystkim sportowcom, którym zależy na lepszym odżywieniu mięśni, a co za tym idzie, poprawie swoich wyników w sporcie.
Fenylolanina jest aminokwasem znajdującym się w dużej ilości pokarmów takich jak mięso, czy nabiał. Substancja ta znana jest ze swoich właściwości przeciwbólowych oraz przeciwdepresyjnych. Istnieją również udokumentowane przypadki leczenia bielactwa dzięki wspomnianemu aminokwasowi. Fenyloanina jest stosowana do leczenie zaburzeń psycho-ruchowych takich jak ADHD, czy też choroba Parkinsona.
Istnieją dowody na powiązanie interakcji fenyloaniny z neuroprzekaźnikami jednak ich działanie nie jest jeszcze do końca zbadane. Zbyt niski poziom fenyloaniny w organizmie powoduje poczucie zakłopotania, problemy z utrzymaniem przytomności, kłopoty z pamięcią oraz brak apetytu. Substancja ta jest również odpowiedzialna za produkcję dopaminy, która prowadzi do poprawy nastroju osoby stosującej ją.
*
Lizyna
Lizyna - Encyklopedia Składników
Lizyna (Lysine) - jest to aminokwas znajdujący się w pożywieniu takim jak, ser, groch oraz białkach pochodzenia zwierzęcego. Bioaktywność lizyny zmniejsza się przez gotowanie oraz smażenie wyżej wspomnianych produktów ją zawierających. Sprawia to że dostarczanie lizyny do organizmu jako suplement jest dobrym rozwiązaniem biorąc pod uwagę jej właściwości wspomagające przyswajanie wapnia niezbędnego do budowy oraz umocnienia układu kostnego, dzięki czemu pomaga ona ludziom mającym problemy z osteoporozą. Lizyna leczy infekcje skórne oraz opryszczki.
Wspomniana substancja ma również wpływ na budowę masy mięśniowej, obniża poziom glukozy, leczy migreny oraz oczyszcza organizm z toksyn pozostałych w organizmie na wskutek zażywania narkotyków
*
Winian l-karnityny
Winian l-karnityny - Encyklopedia składników
Winian l-karnityny – U człowieka l-karnityna pochodzi od aminokwasów takich jak lizyna i metionina, znajduje się ona też w mięsie pochodzenia zwierzęcego, jej duża ilość znajduje się w wołowinie i baraninie. Jej głównym zadaniem jest przede wszystkim udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych od miejsca ich rozłożenia(mitochondriów komórkowych). Winian ogranicza odkładanie kwasów w komórkach tłuszczowych(adipocyty), usprawniając tym samym działanie samej l-karnityny.Winian l-karnityny jest stosowany głównie przez osoby zajmujące się sportem wytrzymałościowym dzięki swoim właściwościom wzmacniającym. Jest on również stosowany przez wegan, którzy z racji na niską zawartość l-karnityny w ich pożywieniu potrzebują suplementacji wspomnianego składnika. Korzystają z niego też osoby odchudzające się.
*
BCAA
BCAA - Co to są aminokwasy rozgałęzione?
BCAA to trzy egzogenne aminokwasy rozgałęzione:
- Leucyna - Izoleucyna - Walina
Ich źródłem, będą wszystkie pełnowartościowe (a więc zawierające pełen profil aminokwasowy) produkty białkowe. Szczególnie wysoką zawartość BCAA znajdziemy w nabiale (około 1/3 wszystkich zawartych aminokwasów).
BCAA pełnią szereg bardzo istotnych funkcji w organizmie ludzkim:
- zabezpieczają mięśnie przed katabolizmem - Stosowane okołotreningowo opóźniają nadejście znużenie w trakcie wysiłku -Przyspieszają regenerację powysiłkową - Stwarzają optymalne, anaboliczne środowisko do budowy suchej masy mięśniowej, a także poprawy wszystkich cech motorycznych - Redukują poziom kortyzolu – hormonu stresu - Inicjują syntezę protein (jest to rola przede wszystkim leucyny). Osiągnięcie tzw. progu leucynowego jest niezbędne do optymalnego wykorzystania białka z pożywienia, bądź odżywki - Są doskonale wchłanialne, szybka absorpcja pozwala w sposób skuteczny zapewnić trenowanym mięśniem tego czego potrzebują.
BCAA były przedmiotem licznych badań i opracowań naukowych, które dowiodły skuteczności ich działania na wielu płaszczyznach. Obok kreatyny i białka serwatkowego są najwnikliwiej przebadanym suplementem na rynku. Stanowią jeden z fundamentów suplementacji sportowej, bez względu na stopień wytrenowania i formę wykonywanej aktywności.
Suplementację BCAA szczególnie docenią osoby bardzo intensywnie trenujące, wykonujące kilka jednostek treningowych dziennie. Optymalizacja przebiegu procesów regeneracyjnych to podstawa sukcesu - aminokwasy rozgałęzione będą na tej płaszczyźnie bardzo pomocne. Typowe w suplementach BCAA proporcje między aminokwasami to 2:1:1 – jest to stosunek leucyny do waliny i izoleucyny. Dostępne są również suplementy z podniesioną zawartością leucyny (4:1:1; 8:1:1 a nawet 20:1:1). Przesłanką do sięgnięcia po suplement z wyższą zawartością leucyny jest stosowanie go przede wszystkim w celu optymalizacji syntezy protein.
Stosunkowo rzadko spotykane będą preparaty o innym niż 1:1 stosunku waliny do izoleucyny.
BCAA , jako monopreparat występuje w proszku, tabletkach, kapsułkach, płynie, ampułkach, czy rozpuszczalnych tabletkach musujących.
Wybierając proszek możemy wybrać wersję naturalną – będzie ona dość kwaśna w smaku, albo smakową (smak uzyskany słodzikiem). Nieidealna rozpuszczalność suplementów z BCAA to zjawisko naturalne, wynikające z właściwości (głównie) izoleucyny. Dostępne są również lepiej rozpuszczalne suplementy typu instant. Poza monopreaparatami BCAA znajdziemy w:
- Suplementach przedtreningowych - Typowym połączeniu BCAA+Glutamina (synergiczne działanie w zakresie ochrony tkanki mięśniowej przed katabolizmem) - We wszystkich suplementach aminokwasowych (EAA, aminokwasy proste) - Kompleksowych formułach wspierających regenerację potreningową - Odżywkach białkowych i gainerach (jako budulec zawartego w nich białka)
Dawkowanie:
W zależności od zmiennych takich jak:
- Forma wykonywanej aktywności - Intensywność treningowa - Bilans kaloryczny, podział makroskładników w poszczególnych posiłkach - Indywidualne preferencje odpowiednie dawki będą się różnić, ale można założyć że powinny mieścić się w przedziale 5-25g okołotreningowo i 3-10g z posiłkiem w celu optymalizacji syntezy protein.
1000mg
L-Leucyna
L-Leucyna - co to jest?
Leucyna (L-Leucyna) to jeden z trzech aminokwasów rozgałęzionych (obok waliny i izoleucyny). Uznawana za najważniejszy z aminokwasów. Prekursor syntezy mTor, silnie skorelowany z rozpoczęciem procesu syntezy białka (pod tym względem wykazuje najsilniejsze działanie ze wszystkich aminokwasów). Wskazana zarówno w suplementacji okołotreningowej (antykatabolik), jak i dodatek do posiłków, czy szejków (usprawnienie syntezy białka), zarówno w dyscyplinach siłowych, jak i wytrzymałościowych.
Leucyna jest gorzkawa w smaku, nie posiada właściwości stymulujących.
Dawkowanie zaczyna się od 1g na porcję.
Leucyna występuje w składzie suplementów aminokwasowych (m.in. BCAA), odżywek przed i po-treningowych, odżywek białkowych, gainerów, może znajdować się w suplementach z resweratrolem (synergia działania tych dwóch składników) Metabolitem Leucyny jest HMB, również znane z szerokiego zastosowania w suplementacji.
L-izoleucyna (L-Isoleucine) to aminokwas egzogenny, co oznacza, że organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować i musi być dostarczany z pożywieniem i drogą suplementacji. Jest izomerem leucyny. Wraz z nią oraz waliną tworzą grupę określaną mianem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), których działanie polega głównie na hamowaniu katabolizmu (działanie antykataboliczne) i wspomaganiu regeneracji.
Izoleucyna występuje powszechnie w pokarmach zawierających białko – mięsie, rybach, jajach, twarogu, roślinach strączkowych. Stanowi źródło energii, cenne zwłaszcza w przypadku spożywania obniżonej ilości węglowodanów, Wpływa na poziom glukozy we krwi. Izoleucyna jest niezbędna w procesie syntezy protein (również hemoglobiny). Regenerująco wpływa nie tylko na stan mięśni ale również skóry, paznokci i innych tkanek.
Izoleucyna jako pojedynczy aminokwas rzadko występuje na rynku suplementów. Najczęściej dostępna jest w formie produktów BCAA, gdzie łączona jest z leucyną i waliną w różnych proporcjach. Suplementacja produktami bogatymi w izoleucynę jest zazwyczaj oceniana jako bezpieczna, jednak znaczne przekroczenie prawidłowego poziomu tego aminokwasu może skutkować niedoborem l-tyrozyny, co może obniżać poziom dopaminy i prowadzić do pogorszenia nastroju lub wystąpienia nawet stanów depresyjnych. Można spotkać różne zalecane sposoby dawkowania BCAA. Często spotykanym jest porcja 1 g aminokwasów na 10 kg wagi ciała podane. Dawkowanie zalecane w suplementacji to zazwyczaj 2-5 g w porcji podanej około-treningowo.
L-walina (L-Valine) jest aminokwasem niezbędnym czyli takim którego organizm sam nie potrafi syntezować i trzeba go dostarczać wraz z pożywieniem. Walina jest bardzo ważnym aminokwasem, gdyż odpowiada za budowę i prace mięśni. Ponadto aktywuje somatotropinę, która odpowiada za równowagę pomiędzy masą mięśniową a zapasami tłuszczu w organizmie.
Deficyt waliny może powodować brak łaknienia, spadek masy ciała i zaburzenia w koordynacji ruchów. Walina wraz z leucyną i izoleucyną tworzą popularne BCAA które wykorzystywane są w wielu dyscyplinach sportowych, głównie siłowych i wytrzymałościowych ponieważ pełnią bardzo ważną rolę jako źródło energii podczas stanów wyczerpania węglowodanów. Okołotreningowe stosowanie BCAA chroni nasze mięśnie przed katabolizmem i przyczynia się do lepszej regeneracji. W suplementach walina występuje w preparatach aminokwasowych, odżywkach białkowych, odżywkach typu Gainer.
L-arginina - aminokwas z grupy tzw. względnie egzogennych, tj. takich, które zdrowy organizm osoby dorosłej syntezuje samemu w wystarczającej ilości, natomiast dzieci i osoby starsze potrzebują dostarczać go również egzogennie (z zewnątrz – z pożywienia i w formie suplementów diety). Warto mieć na uwadze, że osoby aktywne fizycznie i sportowcy mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na ten aminokwas. W organizmie ludzkim arginina powstaje z przekształcenia ornityny w cyklu ornitynowym. Możemy również podwyższyć poziom l-argininy w organizmie poprzez suplementację, bądź dostarczanie z pożywieniem l-cytruliny. L-cytrulina charakteryzuje się wysoką bio-absorpcją, w nerkach podlega procesowi konwersji do l-argininy. Niektóre choroby i zaburzenia pracy organizmu jak np. nadciśnienie, czy cukrzyca typu II powodują nadmierne wydzielanie enzymu arginazy, który to działa degradacyjnie na argininę, prowadząc z kolei do jej niedoboru i możliwych konsekwencji zdrowotnych. L- arginina posiada szereg ciekawych właściwości, które czynią z niej szczególnie interesujący, działający na wielu polach suplement.
Kluczowe właściwości:
- obniża/stabilizuje ciśnienie krwi, - poprawia bilans azotowy, - podnosi poziom syntezy protein, - wykazuje silne działanie w zakresie zwalczania wolnych rodników (jest mocnym antyoksydantem), - podnosi poziom odporności organizmu, - przyspiesza gojenie się ran, - usprawnia regenerację powysiłkową, - działa neuroprotekcyjnie, - posiada korzystny wpływ na pracę wątroby i nerek, - może być pomocne w leczeniu zaburzeń erekcji, - wspiera syntezę hormonu wzrostu,
Szerokie spektrum korzystnych właściwości czynią z l-argininy suplement wielu zastosowań. Dostępna w proszku, tabletkach, kapsułkach i płynie. Jako monopreparat i komponent suplementów wieloskładnikowych. Znajdziemy ją m.in. w suplementach:
- przedtreningowych - poprawiających bilans azotowy i osiągnięcie pompy mięśniowej, - maksymalizujących wydzielanie hormonu wzrostu (GH), - w tzw. stackach keratynowych, - nootropowych, wspierających pracę układu nerwowego, - poprawiających jakość życia seksualnego.
Suplementacja okołotreningowa/jednorazowa zakłada stosowanie dawek 1-6g. W celu ogólnego podniesienia poziomu tego aminokwasu w organizmie spotyka się protokoły suplementacji zakładające przyjmowanie nawet 15-18g dziennie – w rozbiciu na mniejsze dawki. Jednorazowe przyjęcie dawki większej niż 10g może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
*
L-ornityna
L-ornityna - Encyklopedia składników
L-ornityna (L-Ornithine) - to jeden z aminokwasów mający swoje zastosowanie w usuwaniu amoniaku z organizmu. Nie tylko korzystnie wpływa na pracę wątroby ale również regeneruje uszkodzone jej komórki. Wspomaga przemianę białek, tłuszczy czy węglowodanów. L-ornityna odpowiedzialna jest za produkcję hormonu wzrostu. Reguluje poziom cholesterolu. Głównym jej zadaniem jest dostarczanie do komórek tlenku azotu. W organizmie odpowiada za ochronę nerek , zapobiega miażdży. Co więcej wytwarza kolagen mający swoje przeznaczenie w szybszej rekonwalescencji po przybyłych urazach. Zalecana podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Nieskazany podczas niewydolności nerek oraz zaburzeń metabolicznych. Jej ważną funkcją jest również dotlenienie organów wewnętrznych.
*
Alfa-ketoglutaran wapnia
*
Kompleks wspomagający
310mg
Węglan magnezu
Węglan magnezu - Encyklopedia składników
Węglan magnezu (Magnesium carbonate)- to kolejna słynna forma magnezu ( nieorganiczna), w żołądku pod wpływem kwasu żołądkowego przekształca się w chlorek magnezowy. W przyrodzie węglan magnezu znajduje się w minerałach magnetytu i skał magnetytu. Węglan magnezu nie należy do najlepiej wchłanianych form magnezu gdyż jego wchłanianie wynosi 30%, ale za to stanowi dobrą alternatywę dla osób zmagających się z niestrawnością i refluksem żołądkowym, dlatego że neutralizuje kwas żołądkowy. Węglan magnezu stosowany jest do produkcji farb i lakierów ( jako biały pigment). Ze względu na swe właściwości tj. przeciwzbrylające, regulująca kwasowość, spulchniające, stosowany jest również w produkcji żywności. Węglan magnezu znany również jako magnezja zapobiega ślizganiu się rąk i polepsza chwyt stosowany jest w sporcie min. przez trójboistów, strongmenów i w podnoszeniu ciężarów
*
Witamina C
Witamina C - Encyklopedia składników
Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja.
Działanie Witaminy C. Ten organiczny związek wykazuje szereg pozytywnych właściwości takich jak:
– wspieranie układu odpornościowego, –silne działanie antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki), – silne działanie detoksyfikujące, – działanie wspierające absorpcje kolagenu
O pozytywnym wpływie witaminy C na odporność wie prawie każdy, w okresach zwiększonego zagrożenia na zachorowania na choroby wirusowe, czy w trakcie wymagającego okresu treningowe, lub restrykcji dietetycznych suplementacja kwasem l-askorbinowym to doskonałe rozwiązanie profilaktyczne, ale nie tylko. Liczne badania kliniczne wykazały, że okresowa suplementacja wyższymi dawkami witaminy C w trakcie infekcji przyspiesza proces powrotu do zdrowia. Regularna suplementacja witaminą C niesie szczególne korzyści dla osób intensywnie ćwiczących, narażających swój układ immunologiczny na stres. Szacuje się, że wśród takiej grupy redukcja ryzyka występowania przeziębień w wyniku suplementacji witaminą wynosi aż 50%. Poza powszechnie znanym działaniu w zakresie wspierania odporności, warto wyróżnić potężne działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące Witaminy C. Życie w mieście, zanieczyszczenia i smog są niewątpliwie czynnikami, które wydatnie zwiększają nasze zapotrzebowanie na witaminę C. W okresie jesienno-zimowym, pokrywającym się przeważnie w miastach z okresem występowania najgorszej jakości powietrza warto rozważyć stałą suplementację.
Właściwości antyoksydacyjne czynią z omawianego mikroelementu również doskonałe uzupełnienie suplementacji wspierającej kondycję skóry, zwalczającej procesy starzenia się i szeroko rozumianej suplementacji prozdrowotnej. Warto nadmienić, że w zależności od potrzeb organizmu witamina C może być zarówno antyoksydantem, jak i prooksydantem. Trzeba pamiętać, że pewien poziom przemian oksydacyjnych jest w organizmie ludzkim niezbędny.
Omawiany mikroelement wspiera również syntezę kolagenu, skąd jego obecność w suplementach kolagenowych i szerzej: wspierających kondycję kości, stawów i całego aparatu ruchu. W suplementacji przeważnie stosuje się dawki 500mg-2000mg dziennie, jednakże w zakresie zwalczania infekcji dopuszcza się krótkotrwałe przyjmowanie dawek do 10g dziennie. W naszej ofercie potężny wybór produktów zawierających organiczną, naturalną witaminę C. W tym dziale znajdziesz suplementy oparte na witaminie C w formie kapsułek, kapsułek wegańskich, tabletek, tabletek musujących, w proszku, a nawet w postaci skondensowanych kropli. Wersje w kapsułkach i tabletkach w dawkach 500mg, lub 1000mg. Monopreparaty i suplementy z dodatkami wspomagającymi działanie i o właściwościach prozdrowotnych, np. bioflawonoidami, rutyną, acerolą. Wyspecjalizowani w preparatach witaminowych producenci to gwarancja wyboru najwyższej jakości produktu. Szeroki wybór dostępnych suplementów z pewnością pozwoli Ci dobrać odpowiedni produkt.
*
ALA - Kwas alfa-liponowy
ALA - Co to jest kwas alfa-liponowy?
Kwas alfa-liponowy (ALA) to kwas tiooktanowy naturalnie występujący w naszym organizmie kwas tłuszczowy. Jest bardzo skutecznym antyoksydantem rozpuszczalnym zarówno w wodzie, jak i w tłuszczu, dzięki temu działa równocześnie na poziomie błon komórkowych, jak też w samych komórkach i tkankach. ALA ma bardzo korzystny wpływ na pracę wątroby, przyspieszając utlenianie glukozy. ALA to silny przeciwutleniacz który skutecznie chroni organizm przed konsekwencjami działania wolnych rodników. Kwas alfa liponowy wspomaga metabolizm oraz potęguje działanie innych przeciwutleniaczy. Ponadto kwas alfa liponowy zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną człowieka, może pomagać regulować poziom cukru we krwi oraz ma działanie detoksykacyjne. Nasz organizm wytwarza w sposób naturalny oraz pobiera z pożywienia ilość kwasu ALA zaspokajającą potrzeby procesu metabolicznego, natomiast procesu antyoksydacyjnego już nie.
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt.
Opinie
0.0/5 średnia ocena
Rekomendacji naszych użytkowników
(brak oceny)
star5
0
star4
0
star3
0
star2
0
star1
0
Masz ten produkt?
Dodaj pierwszą opinię dla SCITEC Jumbo Professional 3240g
Dodaj opinię
feedback
Report comment
Are you sure that you want to report this comment?