Flexagen® to innowacyjna kompozycja dwóch form kolagenu: natywnej, typu II i hydrolizatu kolagenu, wzbogacona w kompleks składników mineralnych: wapń i fosfor (Calci-K™, Albion®), mangan i miedź w postaci chelatów aminokwasowych Albion®, magnez, oraz witaminy: C, B6.
Co to jest kolagen i za co odpowiada w naszym organizmie? Kolagen to swoista grupa białek (tzw. białka kolagenowe), która stanowi około 25% wszystkich białek w naszym organizmie. Dotychczas opisano około 20 różnych typów kolagenów występujących w organizmie człowieka. Niezależnie od typu, wszystkie kolageny zawierają większe lub mniejsze fragmenty potrójnej helisy, utworzonej przez skręcone łańcuchy á o powtarzającej się sekwencji reszt aminokwasowych (glicyny, proliny i hydroksyproliny). Taka struktura jest cechą charakterystyczną dla wszystkich białek kolagenowych. Białka kolagenowe wchodzą w skład różnych struktur tkankowych (np. skóra, tkanka chrzęstna, tkanka kostna, więzadła, śródbłonek naczyń krwionośnych), stabilizując je i wpływając na określone właściwości. Flexagen® to jedyny preparat na rynku zwierający 2 formy kolagenu: natywny kolagen typu II i hydrolizat kolagenu wzbogacony dodatkowo w witaminy: C , B6 i aż 5 minerałów: wapń, fosfor, magnez, mangan oraz miedź.
Składniki mineralne dla prawidłowej budowy kości i tkanki łącznej:
WAPŃ I FOSFOR: korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie kości stanowią budulec kości ilość spożywanego wapnia ma znaczenie dla masy kostnej. Im wyższa szczytowa masa kostna, tym wolniejszy proces utraty wapnia z kości w wieku starszym 99% obecnego w organizmie człowieka wapnia jest zmagazynowane w połączeniu z fosforem w tkance kostnej, 1% znajduje się w pozostałych tkankach MANGAN I MIEDŹ: są naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi komórki tkanki przed działaniem wolnych rodników pomagają w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych, w tym kości i chrząstek oraz ich utrzymaniu w dobrym stanie. występują w postaci chelatów Albion®, co gwarantuje ich wysoką przyswajalność, bezpieczeństwo stosowania i jakość MAGNEZ: przyczynia się do prawidłowej syntezy białek pomaga w utrzymaniu zdrowych kości WITAMINA C: pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki (w tym chrząstki stawowej) oraz kości.
Składniki OLIMP Flexagen 12g Saszetka:
*%ZDS – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia
Preparat przeznaczony: dla osób dążących do utrzymania właściwych funkcji elementów narządu ruchu takich jak chrząstka stawowa i kości oraz naturalnej syntezy kolagenu.
Dawkowanie OLIMP Flexagen 12g Saszetka:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: raz dziennie 1 saszetkę (12 g proszku) rozpuścić w 150 ml przegotowanej wody.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Uwaga: Kobiety w ciąży i matki karmiące decyzję o stosowaniu powinny skonsultować z lekarzem.
Wartość odżywcza
porcji w opakowaniu
Porcja
Kalorie
% ZDS*
Informacja żywieniowa
1 porcja (12g + 150ml wody)
Hydrolizat kolagenu
Hydrolizat kolagenu - Encyklopedia składników
Hydrolizat kolagenu (Hydrolyzed collagen) – jedna z form białek kolagenowych używana w suplementacji. Powstaje w wyniku termicznego zniszczenia wiązań sieciujących i peptydowych białek kolagenowych. Hydrolizat kolagenu ma zawsze mniejszą masę cząsteczkową od natywnego kolagenu. Suplementacja odżywkami zawierającymi hydrolizat kolagenu jest wskazana w przypadku przechodzenia procesu regeneracji pourazowej (wspiera szybszą odbudowę stawów, kości i tkanki łącznej), nadmiernej łamliwości kości, a także osteoporozy, zwyrodnień stawów, a także prewencji – w sportach, które nakładają dużą presję na stawy i ogólnie - cały aparat ruchu.
Należy zaznaczyć, że suplementy zawierające białka kolagenowe, są całkowicie wolne od cholesterolu.
W celu zwiększenia przyswajalności najlepiej łączyć z witaminą C.
10 g
Kolagen
Kolagen - Encyklopedia składników
Kolagen a szerzej białka kolagenowe to główny budulec tkanki łącznej ( a więc m.in. ścięgien i więzadeł)
Strukturalnie należy do skleroprotein fibrylarnych tj. białek włóknistych. Jest białkiem występującym w największej ilości w organizmie ludzkim. Analizując profil aminokwasowy zauważymy, że szczególnie obficie występują w nim aminokwasy:
Kolagen charakteryzuje się wysoką odpornością na rozciąganie, warunkuje więc prawidłową elastyczność skóry i jej jędrność. Wypełnia rogówkę oka - występuje tam w formie krystalicznej, a także buduje naczynia krwionośne. Dzięki swojej elastyczności tworzy struktury ochronne utrzymujące narządy w odpowiednim miejscu. Z kolei dla połączeń kostnych (stawów) taką strukturą będą więzadła, też zbudowane głównie z kolagenu. Ponadto kolagen wydatnie wspiera układ immunologiczny i chroni organizm przed szkodliwym wpływem czynników zapalnych. Nie będzie przesadą więc uznanie tego składnika za absolutnie kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Źródła pożywienia bogate w kolagen to te, które obfitują w tkankę łączną zwierząt, czyli np.: galaretki wieprzowe, ryby w galarecie, zupy gotowane na wywarze z kości, podroby itp.
W suplementacji występuje w dwóch formach:
- hydrolizatu kolagenu - niezdenaturowanego kolagenu typ 2
Oba z wymienionych występować mogą w formie monopreparatu, lub formuł wieloskładnikowych. Suplementy z hydrolizatem kolagenu ze względu na stosunkowo wysoką dawkę dzienną często występują w formie proszku. Częstym uzupełnieniem takich produktów jest:
- witamina C (wspiera absorpcję składnika głównego) -chondroityna (działanie synergiczne z kolagenem w zakresie wspierania kondycji ścięgien i stawów) -glukozamina (jw.)
Wymienione formy różnią się właściwościami, specyfiką przyjmowania i zalecanym dawkowaniem. Kolagen typ 2 będzie optymalniejszym rozwiązaniem w zakresie wsparcia walki z osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów, co nie znaczy, że hydrolizat kolagenu nie będzie skuteczny w szeroko rozumianym wspieraniu prawidłowej kondycji tkanki łącznej. Hydrolizat kolagenu będzie również doskonałym rozwiązaniem w zakresie poprawy kondycji skóry (jej jędrności i ogólnego wyglądu) i walki z procesami starzenia się organizmu. Powyższe właściwości powodują, że preparaty z kolagenem znajdują szerokie zastosowanie w suplementacji ukierunkowanej na:
- przyspieszenie procesu rehabilitacji pourazowej, -prewencję występowania kontuzji wśród sportowców i osób intensywnie trenujących, - wsparcie kondycji skóry, - niwelowania oznak procesów starzenia się organizmu.
Dawkowanie w suplementacji:
-hydrolizat kolagenu 5-10g dziennie, najlepiej przyjmowane z posiłkiem -niezdenaturowany kolagen typ 2, 50mg dziennie, optymalnie przyjmowane przed pierwszym posiłkiem
5 mg
Witaminy i składniki mineralne:
Witamina C
Witamina C - Encyklopedia składników
Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy – rozpuszczalna w wodzie witamina, jest od dawna jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Nie bez powodu – jest skuteczna, tania i bardzo trudna do przedawkowania. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować i magazynować tego związku. Odpowiednio wysoka podaż z diety jest zadaniem dość trudnym (zakładając, że chodzi o wyższe dawki niż 100% ZDS, które wynosi 200mg). W omawiany związek bogate są głównie owoce i niektóre warzywa, ale niestety przeważnie nie na tyle, żeby dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się suplementacja.
Działanie Witaminy C. Ten organiczny związek wykazuje szereg pozytywnych właściwości takich jak:
– wspieranie układu odpornościowego, –silne działanie antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki), – silne działanie detoksyfikujące, – działanie wspierające absorpcje kolagenu
O pozytywnym wpływie witaminy C na odporność wie prawie każdy, w okresach zwiększonego zagrożenia na zachorowania na choroby wirusowe, czy w trakcie wymagającego okresu treningowe, lub restrykcji dietetycznych suplementacja kwasem l-askorbinowym to doskonałe rozwiązanie profilaktyczne, ale nie tylko. Liczne badania kliniczne wykazały, że okresowa suplementacja wyższymi dawkami witaminy C w trakcie infekcji przyspiesza proces powrotu do zdrowia. Regularna suplementacja witaminą C niesie szczególne korzyści dla osób intensywnie ćwiczących, narażających swój układ immunologiczny na stres. Szacuje się, że wśród takiej grupy redukcja ryzyka występowania przeziębień w wyniku suplementacji witaminą wynosi aż 50%. Poza powszechnie znanym działaniu w zakresie wspierania odporności, warto wyróżnić potężne działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące Witaminy C. Życie w mieście, zanieczyszczenia i smog są niewątpliwie czynnikami, które wydatnie zwiększają nasze zapotrzebowanie na witaminę C. W okresie jesienno-zimowym, pokrywającym się przeważnie w miastach z okresem występowania najgorszej jakości powietrza warto rozważyć stałą suplementację.
Właściwości antyoksydacyjne czynią z omawianego mikroelementu również doskonałe uzupełnienie suplementacji wspierającej kondycję skóry, zwalczającej procesy starzenia się i szeroko rozumianej suplementacji prozdrowotnej. Warto nadmienić, że w zależności od potrzeb organizmu witamina C może być zarówno antyoksydantem, jak i prooksydantem. Trzeba pamiętać, że pewien poziom przemian oksydacyjnych jest w organizmie ludzkim niezbędny.
Omawiany mikroelement wspiera również syntezę kolagenu, skąd jego obecność w suplementach kolagenowych i szerzej: wspierających kondycję kości, stawów i całego aparatu ruchu. W suplementacji przeważnie stosuje się dawki 500mg-2000mg dziennie, jednakże w zakresie zwalczania infekcji dopuszcza się krótkotrwałe przyjmowanie dawek do 10g dziennie. W naszej ofercie potężny wybór produktów zawierających organiczną, naturalną witaminę C. W tym dziale znajdziesz suplementy oparte na witaminie C w formie kapsułek, kapsułek wegańskich, tabletek, tabletek musujących, w proszku, a nawet w postaci skondensowanych kropli. Wersje w kapsułkach i tabletkach w dawkach 500mg, lub 1000mg. Monopreparaty i suplementy z dodatkami wspomagającymi działanie i o właściwościach prozdrowotnych, np. bioflawonoidami, rutyną, acerolą. Wyspecjalizowani w preparatach witaminowych producenci to gwarancja wyboru najwyższej jakości produktu. Szeroki wybór dostępnych suplementów z pewnością pozwoli Ci dobrać odpowiedni produkt.
12 mg (15%*)
Witamina B6
Witamina B6 - Encyklopedia Składników
Witamina B6 - znana również jako pirydoksyna to niezwykle ważna witamina rozpuszczalna w wodzie, która odpowiada za prawidłowy przebieg szeregu kluczowych procesów w organizmie człowieka. Witamina B6 jest koenzymem biorącym udział w metabolizmie tłuszczów (przemiany wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu), aminokwasów (szczególnie przemiana tryptofanu w witaminę B3), a także hormonów steroidowych. Optymalizuje także wykorzystywanie węglowodanów i tłuszczów, co pozwala podnieść poziom energii.
Witamina B6 jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Ponadto zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż ma wpływ na wytwarzanie serotoniny, dopaminy oraz kwasu amino-masłowego. Witamina B6 wpływa korzystnie na prawidłową pracę serca, normalizuje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na procesy myślowe, wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni, zwiększa odporność organizmu. Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest większe u osób aktywnych fizycznie i spożywających większe ilości białka.
0,21 mg (15%*)
Wapń
Wapń - Encyklopedia składników
Wapń (Calcium) - jest minerałem znajdującym się w dużej liczbie pokarmów. Ciało człowieka potrzebuje wapnia do utrzymywania kości w zdrowiu. Niemal cały wapń w organizmie człowieka znajduje się w kościach oraz zębach, gdzie wzmacnia ich strukturę oraz odpowiada za twardość. Wapń jest również potrzeby mięśniom do ruchu, oraz nerwom do przekazywania sygnałów z mózgu do każdego miejsca w ciele. Co więcej wapń odpowiada za ruch krwi w organizmie oraz pomaga uwalniać hormony oraz enzymy, które odpowiadają za niemal każdą funkcję ciała człowieka. Zalecana dzienna dawka wapnia u osób dorosłych to 1,0mg/dzień, natomiast u dzieci w wieku 7-12 lat jest to 0,260mg/dzień. Bogatym źródłem wapnia jest nabiał a więc sery, mleko, jogurty ale także owoce takie jak brukselka oraz kabaczek. Również ryby są znane z dużej zawartości wapnia, szczególnie te o cienkich kościach takie jak sardynki oraz łosoś. Wap[MM1]ń jest również dodawany do chleba, makaronów oraz posiłków śniadaniowych takich jak soki czy posiłki z ryżem. Wap[MM2]ń znajduje się też multiwitaminowych suplementach, gdzie jego ilość jest zależna od produktu. Często jest on do kupienia w połączeniu z innymi składnikami takimi jak np. witamina D. Istnieją dwie formy wapnia znajdującego się w suplementach diety takich jak węglan oraz cytrynian. Węglan wapnia jest tani i najlepiej wchłania się z posiłkiem. Cytrynian wapnia jest droższy, lecz dobrze przyjmuje się na pusty bądź pełny żołądek. Ludzie z niskim poziomem kwasów trawiennych(osoby mające więcej niż 50 lat) lepiej wchłaniają tę formę wapnia. Niski poziom wapnia w organizmie może nie dawać oczywistych oraz natychmiastowych symptomów, ponieważ organizm zachowuje jego właściwą ilość pobierając go z kości do krwio obiegu. Natomiast utrzymywania jego niskiego poziomu przez pewien okres może prowadzić do wystąpienia osteopenii(zmniejszenia masy kostnej) prowadząc tym samym do osteoporozy, oraz zwiększenia ryzyka złamania kości. Udowodniono również, że zachowanie właściwego poziomu wapnia w organizmie chroni przed odkładaniem się tłuszczu, a w konsekwencji czego do tycia.
210 mg (26,25%*)
Fosfor
Fosfor - Encyklopedia składników
Fosfor to pierwiastek mineralny, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim znajduje się w kościach (około 85%), dlatego razem z wapniem bierze udział w ich mineralizacji, a tym samym odpowiada za ich zdrowe funkcjonowanie. Ponadto fosfor występuje w tkankach miękkich, w kwasach nukleinowych (DNA i RNA), przewodzi bodźce nerwowe, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Na ogół fosfor nie wymaga suplementacji - nie jest więc popularnym składnikiem odżywek i suplementów diety. Występuje powszechnie w żywności, jest łatwo przyswajalny. Niedobory występują w przypadkach osób niedożywionych, alkoholików, osób z zaburzeniami wchłaniania. Wówczas obniża się jakość mięśni i kości, może dojść do krzywicy, ponadto zmniejsza się odporność organizmu. Bogatymi źródłami fosforu są sery podpuszczkowe, konserwy rybne, kasza gryczana, ciemne pieczywo. Fosforany pełnią również rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości (E451 i E452), są więc często dostarczane do naszego organizmu.
105 mg (15%*)
Magnez
Magnez - Encyklopedia składników
Magnez(Magnesium) - to jeden z najpospolitszych pierwiastków, występujących w skorupie ziemskiej w postaci materiałów, takich jak dolomit, magnezyt czy karnalit. Występuje również w wodzie morskiej. Zaliczany jest do pierwiastków najcenniejszych dla naszego zdrowia – wiele osób cierpi na jego niedobór, nie zdając sobie nawet sprawy, jak jego brak groźny jest dla zdrowia. Jednymi z objawów jego niedoboru jest chwiejny nastrój, zły sen, skurcze, zmęczenie, drganie powiek. Długotrwały brak magnezu w organizmie może prowadzić do nowotworów i miażdżycy. Dodatkową suplementację zaleca się osobom pracującym intensywnie umysłowo lub ciężko fizycznie, osobom żyjącym w długotrwałym stresie, kobietom ciężarnym i w okresie menopauzy oraz źle się odżywiającym.
Najbogatsze źródła magnezu to kakao, kasza gryczana, biała fasola, gorzka czekolada, orzechy, płatki owsiane, pietruszka, chleb żytni, banany, makrela, brokuły. Odpowiednie dawka dzienna zaczyna się od 30 mg dziennie (w przypadku niemowląt) do nawet 400 ( dla dorosłego mężczyzny i kobiet w ciąży). Magnez występuje pospolicie w różnego rodzaju suplementach i odżywkach.
56,25 mg (15%*)
Mangan
Mangan - Encyklopedia składników
Mangan- to pierwiastek chemiczny, należący do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Mangan wchodzi w skład wielu tkanek (przede wszystkim występuje w wątrobie, mózgu, nerkach i trzustce), jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w procesie trawienia i wchłaniania, dba o układ nerwowy i sprawność seksualną, ponadto jest niezbędnym składnikiem kości. Ponadto jest tarczą obronną organizmu, magazynuje żelazo, dba o skórę. Niedobór manganu objawia się deformacjami kości, pogorszeniem słuchu, zmęczeniem, stanami niepokoju, zmniejszeniem poziomu libido, a nawet niepłodnością. Bogate źródła manganu to płatki owsiane, produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy, tofu, rośliny strączkowe, zielona herbata. Przedawkowanie manganu nie jest związane z pożywieniem - powstaje rzadko, w wyniku kontaktu dróg oddechowych z pyłem lub dymem zawierającym ten pierwiastek. Powoduje to zaburzenia podobne do tych, które pojawiają się przy chorobie Parkinsona, może pojawić się też depresja, zaburzenia pracy wątroby i tarczycy. Osoby prowadzące odpowiednio zbilansowaną dietę nie powinny mieć jednak problemu z tym pierwiastkiem.
300 µg (15%*)
Miedź
Miedź - Encyklopedia składników
Miedź to pierwiastek występujący w organizmie ludzkim w bardzo niewielkiej ilości, jednak jest on niezbędny z punktu widzenia jego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Miedź znajduje się właściwie we wszystkich tkankach. Największe stężenie miedzi znajduje się w mózgu, nerkach, sercu i wątrobie, jednak najwięcej sumarycznie mamy go w mięśniach i kościach.
Miedź bierze udział w regulacji poziomu neuroprzekaźników w mózgu i wspomaga przesyłanie impulsów nerwowych. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, jest niezbędna w produkcji czerwonych krwinek, hemoglobiny. Wzmacnia stan układu odpornościowego całego organizmu. Miedź wpływa na koloryt skóry i włosów. Ma charakter przeciwutleniający, co może zmniejszać ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory.
Niedobór miedzi występuje bardzo rzadko i zazwyczaj wiąże się z poważnymi błędami żywieniowymi lub zachodzi w przypadkach stosowania drastycznych diet odchudzających. W efekcie można zaobserwować wiele poważnych dolegliwości: brak apetytu, niedokrwistość (obniżenie wchłaniania żelaza i spadek ilości czerwonych krwinek), apatia, drętwienie i mrowienie kończyn, wystąpienie uszkodzenia żył i serca, spadek odporności, możliwość wystąpienia skoliozy.
Znacznie częściej dochodzi do sytuacji, gdy ilość miedzi w organizmie jest zbyt duża. Objawy pojawiają się w takich przypadkach głównie ze strony układu nerwowego: wzrost nerwowości, ogólne rozdrażnienie, pojawienie się stanów depresyjnych lub psychoz. Wśród innych objawów wyróżnia się również: występowanie alergii, rozwój astmy, rozwój nadciśnienia, występowanie zaburzeń hormonalnych, bezsenności, zapadalność na choroby tarczycy, marskość wątroby, zapadalność na choroby nowotworowe.
150 µg (15%*)
Zespół tanie-odzywki.pl dokłada wszelkich starań, aby opisy, zdjęcia oraz inne dane dotyczące produktów były zgodne ze stanem faktycznym. Wszystkie informacje pochodzą od producentów i staramy się je na bieżąco aktualizować. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt.