Producenci

Newsletter

Powiększ do pełnego rozmiaru

FA Vitamin C With Rose Hip Extract 100tabs Witamina C Z Ekstraktem Z Dzikiej Róży

Flawonoidy

Brak na stanie

18,90 zł

Obniżka!

-10,00 zł

28,90 zł

  • AŻ 1000MG WITAMINY C W TABLETCE!

  • DODATEK EKSTRAKTU Z DZIKIEJ RÓŻY ORAZ BIOFLAWONOIDÓW CYTRUSOWYCH

  • PRZECIWDZIAŁA WOLNYM RODNIKOM

  • WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY ORGANIZMU

  • PRZYŚPIESZA REGENERACJĘ STAWÓW POPRZEZ PRZYŚPIESZENIE SYNTEZY KOLAGENU


    FA Vitamin C With Rose Hip Extract to wyjątkowy suplement diety zawierający w każdej tabletce aż 1000 mg kwasu L-askorbinowego w połączniu z ekstraktem z owoców dzikiej róży i bioflawonoidami ekstrahowanymi z owoców gorzkiej pomarańczy.

    Witaminy to złożona grupa organicznych związków chemicznych występujących powszechnie w świecie roślinnym i zwierzęcym, które są niezbędne do wzrostu i zachowania przy życiu organizmów, które same nie są zdolne do ich syntezy lub syntetyzują je w ilościach niewystarczających. Nie dysponując wiedzą na temat struktury chemicznej izolowanych związków początkowo nazywano oznaczane witaminy kolejnymi literami alfabetu (witamina A, B, C, D) a w miarę oznaczania ich struktury chemicznej zyskiwały nazwy systematyczne i były dzielone ze względu na swoje właściwości. Podstawowy podział witamin klasyfikuje je na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach i cecha ta ma decydujące znaczenie przy wyborze naturalnych źródeł pokarmowych dostarczających witamin. Witaminy A, B, C jako rozpuszczalne w wodzie przede wszystkim występują w warzywach i owocach, a źródłem witamin A, D, E, K – rozpuszczalne w tłuszczach są przede wszystkim surowce pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, podroby).

    Witaminą, na którą organizm ludzki ma najwyższe zapotrzebowanie jest
    witamina C (FA Vitamin C With Rose Hip Extract). Zalecane dzienne spożycie na witaminę C zostało ustalone na poziome 80 mg/osobę/dobę. Biologicznie czynne związki wykazujące aktywność witaminy C to kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Nazwa kwasu askorbinowego została zaczerpnięta z pierwszej odkrytej właściwości tego związku czyli czynnika przeciwgnilnego. Pod względem chemicznym kwas L-askorbinowy to enolowa postać laktonu kwasu 3-okso-L-gulofuranowego, który jest związkiem bardzo powszechnie występującym w przyrodzie. Bardzo duże ilości naturalnej witaminy C występują w wielu owocach cytrusowych a największe ilości w owocach aceroli, dzikiej róży czy hibiskusa. Witamina C znalazła zastosowanie jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi wśród marynarzy przebywających długie miesiące na morzu na początku ery nowożytnej. Głównym i podstawowym działaniem witaminy C na organizm człowieka jest udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych. Witamina C, mając zdolność do inaktywowania wolnych rodników, wspólnie z innymi biologicznymi antyoksydantami chroni przed peroksydacją cząsteczek białek, lipidów, węglowodanów i kwasów nukleinowych.

    Witamina C zawarta w
    FA Vitamin C With Rose Hip Extract jest niezbędna dla organizmu każdego człowieka ponieważ:

    - nie może być syntezowana i magazynowana w organizmie człowieka czyli
    musi być nieustanie dostarczana wraz z pożywieniem
    - bierze udział w bardzo wielu
    procesach biochemicznych i metabolicznych organizmu,
    - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu
    odpornościowego,
    - pomaga w prawidłowej
    produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstek, dziąseł i zębów,
    - pomaga w prawidłowym
    funkcjonowaniu układu nerwowego,
    - pomaga w utrzymaniu prawidłowych
    funkcji psychologicznych,
    - przyczynia się do zmniejszenia uczucia
    zmęczenia i znużenia,
    - przyczynia się do
    utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
    - zwiększa
    przyswajanie żelaza,
    - pomaga w ochronie komórek przed stresem
    oksydacyjnym - inaktywuje wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na komórki organizmu,
    - pomaga w utrzymaniu prawidłowego
    funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.

    W celu utrzymania stałego stężenia witaminy C w organizmie dorosłego człowieka należy dostarczać dziennie minimum 60 mg kwasu askorbinowego, czyli tyle, ile jest zużywane w przemianach metabolicznych. Według prof. Linusa Paulinga, 2-krotnego laureata nagrody Nobla oraz dr. Matthiasa Ratha, twórcy Medycyny Komórkowej dzienne spożycie witaminy C powinno być w granicach
    od 600 mg do 3000 mg aby zapewnić organizmowi człowieka zachowanie optymalnego zdrowia. Dawki takie ustalono na podstawie wieloletnich badań naukowych prowadzonych przez tych naukowców.  Ponieważ kwas askorbinowy nie posiada zdolności gromadzenia się w organizmie człowieka musi być on stale dostarczany z pożywieniem bądź na drodze suplementacji. Wchłanianie witaminy C przebiega w jelicie cienkim na drodze aktywnego transportu ze stosunkowo wysoką wydajnością (70-80%), ale w miarę wzrostu dawki do rzędu kilku gramów na dobę wydajność ta ulega znacznemu obniżeniu. Nadmiar przyjętego kwasu askorbinowego jest prawie całkowicie wydalany z organizmu, głownie z moczem. Awitaminoza C najczęściej występuje u alkoholików, osób palących tytoń, ludzi starszych i źle odżywianych ale należy mieć świadomość, że ze względu na brak możliwości gromadzenia w organizmie jak i rozpuszczalność witaminy w wodzie osoby o zwiększonej aktywności fizycznej powinny dostarczać większe ilości witamin do organizmu aby uzupełnić straty wynikające z usuwaniem dużej ilości witamin wraz z potem. Niedobór witaminy C objawia się najczęściej osłabieniem organizmu, pękaniem naczyń krwionośnych, zwiększoną podatnością na infekcje, obrzękiem i krwawieniem dziąseł, obluźnieniem i wypadaniem zębów oraz gnilnym zapaleniem zębodołów. Toksyczność kwasu askorbinowego (witaminy C) jest niewielka i obserwuje się ją przy stosowaniu bardzo dużych dawek, rzędu kilku do kilkudziesięciu gramów dziennie, co objawia się biegunką, stanami zapalnymi żołądka i jelit.

    FA Vitamin C With Rose Hip zawiera ekstrakt z owoców dzikiej róży, który jest bardzo bogatym źródłem naturalnej witaminy C. Oprócz dużej ilości witaminy C, owoce dzikiej róży zawierają też witaminy P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży występują również cenne karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantyna), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), sole mineralne oraz olejki eteryczne. Ze względu na zawartość tak wielu biologicznie aktywnych substancji (antyoksydanty, witaminę i polifenole) owoce dzikiej róży polecane są w celu wspierania systemu odpornościowego, przy przeziębieniach, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Owoce z dzikiej róży zaleca się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach a także rekonwalescentom po przebytej chorobie oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Ze względu na fakt, iż owoce dzikiej róży pomagają utrzymać zdrowe i elastyczne stawy powinny zostać włączone do planów dietetycznych wszystkich sportowców.

    Bioflawonoidy grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego. Bioflawonoidy odkrył w latach trzydziestych XX wieku węgierski naukowiec Albert Szent-Gyargyi. Jest to niezwykle liczna grupa substancji. Dotychczas odkryto 4000 związków chemicznych. Bioflawonoidy cytrusowe to substancje biologicznie czynne pochodzące z owoców cytrusowych takich jak: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki i mandarynki. Wszystkie flawonoidy są oparte na szkielecie 2-fenylochromanu, przy czym większość typów flawonoidów (poza katechinami i antocyjanidynami) zawiera szkielet flawonu, z grupą ketonową w pozycji 4. Budowa chemiczna flawonoidów oparta na strukturze flawonu, wpływa na właściwości antyoksydacyjne wynikające z możliwości neutralizowania obecności wolnych rodników powstających w procesach oksydacyjnych. Produkty zawierające bioflawonoidy polecane są w okresach zwiększonej podatności na infekcje typu przeziębienia i grypa ale również jak wsparcie organizmu przy chorobach cywilizacyjnych mających podłoże w narażaniu organizmu na niekorzystne działanie stresu oksydacyjnego (miażdżyca, choroby serca a nawet nowotwory) właśnie ze względu na chemiczną strukturę cząsteczek.

    W literaturze naukowej można znaleźć informacje, że stosowanie witaminy C w codziennej diecie ma znaczenie dla: procesu gojenia się ran i tworzenia kolagenu, poziomu cholesterolu LDL i TG w surowicy, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym czego efektem mogą być zmiany nowotworowe w organizmie

    FA VITAMIN C WITH ROSE HIP EXTRACT – ZDROWIE PŁYNĄCE Z NATURY!


Dawkowanie:

1-2 porcje dziennie


Składniki:


SKŁADNIKI AKTYWNE:

Vitamin C

with rose hip extract
Porcja:1 tabl.
Ilość porcji w opakowaniu:100
Opakowanie:100 tabl.
Zawartość:w porcji(1 tabl.)zaw:

Witamina C

1000mg

Bioflawonoidy cytrusowe

(10% hesperydyny)
150mg
Ekstrakt z owoców dzikiej róży55mg

* % Zalecanego dziennego spożycia

  • Forma Tabletki
  • Kategoria Witamina C

Napisz swoją opinię

FA Vitamin C With Rose Hip Extract 100tabs Witamina C Z Ekstraktem Z Dzikiej Róży

FA Vitamin C With Rose Hip Extract 100tabs Witamina C Z Ekstraktem Z Dzikiej Róży

Napisz swoją opinię

Inne produkty w tej samej kategorii:

top